Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Split czy Trogir?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marantzN
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marantzN » 09.07.2010 20:58

Żona zaplanowała w tym roku tez zwiedzanie Splitu i Trogiru w jeden dzień. Miałem co do tego wątpliwości, ale teraz po przeczytaniu postu stwierdziła, że mam rację i poświęcimy na to dwa spokojne dni.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 09.07.2010 21:04

Elizasz napisał(a):Mam nadzieję, że nie zostanę zlinczowana za założenie tego tematu.
8O :) :wink:

Bez przesadyzmu. :wink:

Kopię na forum od ładnych paru miesięcy na powyższy temat i podobnego nie znalazłam...

8O :roll:
Ale sobie niektórzy męki zadają... 8O

Niektórym wystarcza przeczytanie jednej, dwóch relacji z podrózy do CRO, (najlepiej kogoś, kto lubi zwiedzać, opisywać i jeszcze czytelne, ładne zdjęcia powstawia- a jest tu trochę takich ludzi).

Dzisiaj mija równo rok, jak byłem w tamtych stronach.

13 miesięcy temu jeszcze nie wiedziałem jak tam jest w tym Trogirze i Splicie- słowem, miałem podobne dylematy jak Ty, choć bardziej czasowe niż logistyczne, bo zaplanowałem zwiedzanie Splitu bardziej na powrót a Trogiru w drodze do Dubrovnika i z powrotem- po to, aby zobaczyć jaki jest Trogir wcześnie rano i...wieczorem- co mi się udało wyśmienicie.

Po przejrzeniu jednej relacji (nie pamiętam czyjej, ale było łatwo znaleźć po tytule) już było jasne co ile warte.
W taki oto prosty sposób planuję swoje podróżowanie po CRO.
Polecam. :wink:

Od siebie dodam, że jest obojętne co jako pierwsze- to powinno wynikać z sensownego planowania trasy a nie z wagi wizyty- w ocenie znawców zabytków i Split i Trogir są na podobnym poziomie atrakcyjności, z tym, że Split ma ten większy plus, że ma jeden autentyczny zabytek rzymski- i to jest powód, dla którego jest wymieniany częściej w opisach i na mapach CRO jako miejsce warte odwiedzenia.
Trogir wieczorem, o zmierzchu i o zachodzie jest tak urokliwy jak Dubrovnik. Tyle że mały.
Wszystko przy zachodzie słońca zaczyna się złocić. Chłód wielowiekowego kamienia kontrastuje z elewacjami nagrzanymi słońcem za dnia.
Tylko ludzi za dużo. :) :wink:
Da sie najważniejsze sprawy zaliczyć w jeden dzień- nawet niecały, ale...jak się ma czas, to po co gonić?
Wiele osób w Splicie poprzestaje na zwiedzeniu Pałacu Dioklecjana i przeległości. Mnie interesują bardziej porty i promy niż reszta miasta na przykład. Wiele osób rezygnuje z Salony i tej twierdzy, choć miłośnicy staroci nie przepuszczą okazji.
Tyle że trzeba sobie odpowiedzieć szczerze na pytanie: czy chcę i muszę koniecznie zwiedzać wszystkie zabytki jakie są w okolicy, która mnie interesuje?

Jak widzisz, kilka osób zwróciło uwagę, ze można sobie niektóre rzeczy darować. O wiele lepiej zaoszczędzony czas z Salony, Kliże i Kaśteli przeznaczyć na więcej czasu w miejscu znacznie ciekawszym.

Jedno co mnie wkurzało, to mega korek w weekend na wjeździe do Trogiru przed wieczorem oraz nadmiar straganów pod murami wschodnimi pałacu Dioklecjana. Niby zespół pałacowy, zabytek klasy "0" a tu kuźwa jakieś bez mała targowisko za murem... :roll: :twisted: :evil:

Miłych wrażeń. :)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 10.07.2010 00:15

Fatamorgana napisał(a): Trogiru przed wieczorem oraz nadmiar straganów pod murami wschodnimi pałacu Dioklecjana. Niby zespół pałacowy, zabytek klasy "0" a tu kuźwa jakieś bez mała targowisko za murem... :roll: :twisted: :evil:

Miłych wrażeń. :)

W Chorwacji nie było klasyfikacji na zabytek klasy 0.Zresztą od tej klasyfikacji odeszło się z 30 lat temu.Pałac został wpisany na Listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 10.07.2010 07:50

Fatamorgana napisał(a):Ale sobie niektórzy męki zadają... 8O

Uwierz mi, to nie były męki, czytanie forum sprawia mi niemałą przyjemność :)

Dzięki za kolejne opinie :)
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Split czy Trogir? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone