Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pstrykanie, fotografia i sztuka a kultura

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 03.12.2009 22:53

Plumek napisał(a):
jan_s1 napisał(a):
hepik napisał(a):Sens wątku:
Pejzaże - [b]uczymy się i dyskutujemy[/b]

już dawno został zatracony ,podobnie jak kilku innych w tym dziale.
Z całym szacunkiem dla Franza za dorobek podróżniczy-nie o to tutaj chodziło.

Może i nie o to, ale jak ktoś wkleja zdjęcie, a nikt nie podejmuje dyskusji (bo za taką próbę trudno uznać - z całym szacunkiem - uwagę Plumka), to wkleja następne. I bardzo dobrze, bo jak na mój gust jest tu sporo bardzo fajnych zdjęć.
Też chciałbym zobaczyć tu jak najwięcej merytorycznych uwag i tytułową dyskusję - pewnie bym się czegoś nauczył - ale do tego niezbędna jest chęć wypowiedzi osób, które mają coś do powiedzenia, oraz odrobina kultury, żeby sie znowu jakaś zadyma nie zrobiła. :wink:

Przeglądnęłam raz jeszcze kawałek wstecz (bo myślałam, ze coś pominęłam), no i jednak merytoryczne, kulturalne uwagi co do Franzowych zdjęć były tu udzielane! Tylko mam wrażenie, ze Franz nie wyciąnął z nich żadnych wniosków i nadal wrzucał forty dokładnie z takimi samymi błędami. Więc przypuszczam, ze ludziom ręce opadły... Poza tym... Nadmiar szczęścia ;) Znaczy Franzowych zdjęć, które niewiele się od siebie różnią... tez zniechęca. Gdyby wrzucił jedną interesującą fotę na tydzień - na pewno możnaby o nich dyskutować. A tak? Ludzie mają sowje obowiązki domowe, rodzinne, pracę, inne zainteresowania... Kiedy mają znaleźć czas i POŚWIĘCIĆ go na powtarzanie praktycznie stale tych samych uwag Franzowi?

Reasumując, moja propozycja: żeby Franz założył sobie swój wątek - "FranzOWATE pejzaże" i już! :) Będą tacy, którzy chętnie tam zaglądną, a będą tacy, którzy znów wrócą do tego wątku...

To może ja się wypowiem (mam nadzieję, ze mi wolno?).
Po pierwsze, kto i co by nie wstawiał- nie ma zakazu wstawiania zdjęć przeciętnych technicznie, nie ma też ich dozowania pod jakimkolwiek względem poza standardowymi rozmiarami (żeby nie przeciążać oczu i serwera), zatem Twoje sugestie nie dość, że nie dotyczą żadnego konkretnego zapisu, to jeszcze zwyczajnie brakuje Ci w nich:
- taktu
- poszanowania kogoś, kto tu dużo dobrego wnosi (i ten ktoś, czyli W.F. wyraźnie zaznaczył, że się dopiero uczy i jest laikiem!)
- forumowej i netykietowej kultury zachowania
Btw. jak na kobietę, to prezentujesz wybitnie specyficzny rodzaj kultury zachowania wobec ludzi takich jak Wojtek F..

Nie zamierzam nikogo, kto jest dorosły uczyć podstaw zachowania (sami powinniśmy pewne rzeczy wiedzieć, ale życie notorycznie pokazuje, że jest inaczej), więc nie ma sensu pisać morałów.
Niestety, ale wbrew zapowiedziom pewnej osoby, to forum już niewiele się rózni od innych polskich for(ów), więc po prostu przestają mnie już dziwić takie odzywki.

Czy nie lepiej zacząć w końcu to, do czego był ten wątek powołany, czyli porządną dyskusję?
Ale nie taką w Twoim -plumkowym- wydaniu, lecz życzliwą i rzeczową.

Jeżeli nie rozumiesz co to takiego takt i dobre wychowanie (bywa że kogoś nikt takich rzeczy nie nauczył, to się zdarza), to może przynajmniej zamiast wydziwiać na czyjeś zdjęcia i ich ilość oraz wady, sama dorzuć teraz coś cennego, z czego inni mogą wynieść jakiś pożytek. Przynajmniej zrobisz coś przydatnego.

P.S. Nie kreuję się na żadnego speca, bo też wielu rzeczy nie wiem zbyt dobrze, ale nawet gdybym nim był faktycznie, to w życiu by mi nie przyszło do głowy, żeby komuś tu taki tekst puścić...
Każdy dobrze wychowany człowiek odebrał by to tak samo- jako przytyk i złośliwość. W dodatku Twój atak (i jego forma) nie był uzasadniony niczym.
Przyszło Ci w ogóle do głowy, że Wojtek jest człowiekiem znacznie starszym i bardziej niż Ty doświadczonym? Że należy mu się więcej szacunku- nie akurat dlatego, że dużo świata zwiedził, ale za jego postawę, kulturę i to wszystko co dobrego wnosi do tego forum?

(Przepraszam za offa.)
Ostatnio edytowano 03.12.2009 22:56 przez Fatamorgana, łącznie edytowano 1 raz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.12.2009 23:27

Fatamorgana napisał(a):- poszanowania kogoś, kto tu dużo dobrego wnosi (i ten ktoś, czyli W.F. wyraźnie zaznaczył, że się dopiero uczy i jest laikiem!)

Poczym wyraźnie zaznaczył, że dla niego fotografia nie jest sztuką i jemu nie przeszkadza, że technicznie jego foty leżą. Czyli jednak się nie chce uczyć.

Fatamorgana napisał(a):Btw. jak na kobietę, to prezentujesz wybitnie specyficzny rodzaj kultury zachowania wobec ludzi takich jak Wojtek F.

Hm... A gdzie to jest zapisane (skoro ciągle przytaczasz jakieś zapisy), jak ma się kobieta zachowywać? Może tak się tylko wydaje, że ma się zachowywać tak, a nie inaczej? Ja czasem też oczekuję od mężczyzn innego zachowania, bo tak się powinni zachować, a tu klops! Tacy niemęscy są, no!

Fatamorgana napisał(a):Przyszło Ci w ogóle do głowy, że Wojtek jest człowiekiem znacznie starszym i bardziej niż Ty doświadczonym? Że należy mu się więcej szacunku- nie akurat dlatego, że dużo świata zwiedził, ale za jego postawę, kulturę i to wszystko co dobrego wnosi do tego forum?

Hm... Jakoś nie przyszło mi do głowy. Ale nawet gdyby przyszło - samo to, że jest starszym i doświadczonym (domyślam się, ze chodzi Ci o to, że życiowo doświadczonym?) - nota bene masz jakąś wiedzę w tej kwestii na mój temat? - nie zmienia faktu, że niektóre jego zdjęcia pozostawiają wiele do życzenia. Znowu z tym wnoszeniem do forum niewiadomo czego nie przesadzajmy...

To w sumie chodzi Ci o formę czy o treść moich wypowiedzi?

Fatamorgana... Hm... Wojtek Franz II
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.12.2009 12:38

Miałem nadzieję, że już nie będę musiał zabierać głosu w tej żenującej kwestii i zachować się tak jak większość tutaj - przemilczeć fanaberie Plumka, bo nie wiadomo z czym następnym wyskoczy. Ale jako że został założony nowy wątek w nowej grupie, więc wskażę tylko na kolejną brednię Plumka.
Mimo, iż wyraźnie napisałem, że mi zależy, by moje fotki dobrze oddawały rzeczywistość i ładnie wyglądały, to:

Plumek napisał(a):jemu nie przeszkadza, że technicznie jego foty leżą. Czyli jednak się nie chce uczyć.

Jak zwykle w jej wypowiedziach - ubzdurała coś sobie i ma nadzieję, że jak powtarzać kłamstwo wiele razy, to stanie się prawdą.

Nie mam zamiaru ani czasu na sprawdzanie wszytkich wpisów Plumka, by wyławiać jej kolejne kłamstwa, mierzi mnie już nawet fakt, że tutaj musiałem to zrobić, by nie pozostalo mylne wrażenie. Zwracam tylko uwagę na jej zakłamanie i konieczność weryfikacji wszystkiego, co mówi.
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 04.12.2009 15:00

Nie lubię włazić w takie sytuację, ale może głos z boku trochę ten „dym” rozwieje.
Przeleciałem sobie ten temat „Pejzaże – uczymy się i dyskutujemy” i oto co mi się nasunęło :
- może zabrzmi to stereotypowo, ale prawda jak zwykle leży pośrodku,
- patrząc chronologicznie to zacznę od ciebie Wojtek : zamieszczasz pojedyncze zdjęcia – jest dyskusja, rady, z twojej strony widać jakieś pierwsze postępy w „nauce”, niestety potem zaczynasz wrzucać seriami zdjęcia, które powielają stare błędy. Dyskusja zamiera, bo ile razy można pisać to samo. Owszem, udziela się Fatamorgana, ale tak naprawdę to późniejsze zdjęcia i wasza dyskusja nadaję się do tematu typu „moja górska galeria” lub „moje góry” i w takim temacie to i Plumek by cię pochwaliła.
Musisz zdać sobie sprawę, że ciężko jest komentować tyle zdjęć, co ty zamieszczałeś. Na forach fotograficznych, przy takim postępowaniu też by Cię ostro zjechali.
Mając tyle rad powinieneś w swoim zbiorze znaleźć takie zdjęcie, które technicznie było by bardziej poprawne z mniejszym naciskiem na miejsce (walory krajobrazowe). Albo najlepiej zrobić coś nowego wykorzystując zdobytą wiedzę.
- co do Plumka, to pewnie nie do końca nadaję się na nauczyciela. O ile jej pierwsze komentarze był może ostrzejsze (dla mnie w zupełności zrozumiałe) to dalej już była jazda po bandzie. Ja pewnie jeszcze raz może szerzej wyjaśniłbym Ci, że jest be. Ciebie Wojtek też trochę ruszyła ambicja i poleciało, za dużo dosadnych słów i sprawa się rozkręciła.

Dla nas postronnych czytelników nic z dalszej waszej dyskusji nie wynika. Najlepiej zakończyć sprawę tu i teraz.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 04.12.2009 15:27

:oops:

Heh. No i dobrze, że powstał taki wątek. Pewnie niedługo umrze śmiercią naturalną... bo właśnie zamierzałam ogłosić rozejm :)

Panowie mają dużo racji, ale nie całą. Przyjmuję na klatę (a mam na co :lol:) niektóre krytyczne uwagi w stosunku do mojej osoby. Lechu67 - szacunek. Eskalacja... Ot co. Z jednego słowa, no dobra - dwóch (dla przypomnienia "krzory" i "kumaty") zrobiła sie afera heh

Franz napisał(a):Odpowiadam na pytanie. :)
Fotografia, jako dziedzina sztuki mnie nie interesuje. Natomiast, chciałbym, by moje fotki w miarę możliwości, jak najlepiej oddawały rzeczywistość. W skład "najlepiej" wchodzi "ładnie", bo na przykład, staram się zrobić takie ujęcie, by nie weszła w kadr akurat jakaś kupa śmieci, jeśli celuję obiektywem w coś o wiele ładniejszego.

No i właśnie te "krzory" to Twoja "kupa śmieci" - nie rozumiem więc oburzenia...

Franz napisał(a):
Da się kompaktem zrobić dobre foty: http://benas.atspace.com/home.html

Kolejna próba wciskania ciemnoty.
Jest mowa o pejzażach, a Plumek wtyka makrofotografię, licząc że rozmydli temat i nikt się nie połapie.
Jest mowa o kompaktach, a wystarczy spojrzeć na zamieszczone zdjęcie tego sprzętu pod podanym linkiem.

No bo przecież to lustrzanka nie jest :) Wiesz, to tak jak z kwadratem i prostokątem: każda hybryda jest kompaktem, nie każdy kompakt jest hybrydą...

Wątki czysto fotograficzne zostały oczyszczone z OT, zatem znów tam będzie można znaleźć raj dla oczu - mam nadzieję :) No i się poduczyć nieco. Doskonałością moje foty na pewno nie grzeszą i ciekawi mnie opinia (konstruktywna) Fatamorgany i Wojtka Franza. Pędzę więc prędziutko cośtam wstawić...

I jeszcze taka dygresja: uważam, że w dziale FotoCroClub - dyskusja wątki dot. pejzażu, portretu, makro i innych sa właśnie nie po to, zeby wstawiać zdjecia "sobie a muzom" (od tego mamy forumową galerię, którą każdy moze zapełnić swoimi fotami - dla przypomnienia: forum/album.php), lecz właśnie po to, by zamieszczone zdjęcia poddać OCENIE.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.12.2009 20:26

Plumek napisał(a):Przyjmuję na klatę (a mam na co :lol:)

To zapraszam do wątku MissCro bo "padło", a wiadomo, że:
"najpiękniejsze Chorwatki są przyjezdne" (z Polski ma się rozumieć).

Powracając do tej kultury z foto związanej, zaproponowałbym,
bo i mnie by się przydało, założenie autorskiego wątku np. przez Plumkę,
(Plumekę czy jak tam mógłbym nie uwłóczywszy odmienić :D)
w którym temat zadany przez prowadzącego należałoby niezwłocznie rozwinąć.

Coby zdjęć galerii nie zakładać, ruchem autor posta mógłby kierować,
który zdjęcie np. pierwsze przesłane pod surową ocenę poddać by mógł,
a gdyby takowe jego oczekiwań nie spełniło, dopuściłby kolejnego amatora.

Myślę, że najbardziej nawet pyskata krytyka, jeżeli tylko wniosła by,
choćby w moje fotografowanie, cokolwiek nowego i polepszyłaby jego jakość,
nie poczyniła by nikomu ujmy w honorze, tym bardziej, że wysłaniem zdjęcia, na takową się zgadzamy.
Myślę, że nie od rzeczy byłby udział w dyskusji (dyskusji!) osób trzecich,
jak również przedstawienie obrazem, jak rozwinięcie tematu krytyk widzi.

Wtręt takim długim tekstem poczyniony, mam nadzieję, nikogo nie zrazi,
ale doła mam okrutnego, Mroczka na płytkach szukam (Mroczka! Andrzeja A. Mroczka.
Żeby mnie kto o zboczenie zauroczenia drewniakami nie posądził),
i tak mi do głowy przyszło, żeby sztukę fotografii w oparciu o Wasze doświadczenia posiąść.

A jakby do pomysłu spodobania się nie doszło,
to wolałbym nazwanie mnie Trzecim, bo mi się rzymskie cyfry jakoś nie kojarzą.

pzdr

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone