Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 30.05.2025 22:31

Martini2000 napisał(a):
Co do prędkości to w GM pokazuje normalnie dozwolone , a oprócz tego w aucie mi pokazuje jaka dozwolona.

Rzeczywiście, dzisiaj przetestowałem GM i faktycznie pokazuje dozwoloną - mój błąd.

Czyli tak:
- Mapy.cz pokazuje i aktualną, i dozwoloną
- Google Maps - tylko dozwoloną
- Yanosik - ani tego, ani tego
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.05.2025 08:16

marekkowalak napisał(a):
Czyli tak:
- Mapy.cz pokazuje i aktualną, i dozwoloną
- Google Maps - tylko dozwoloną
- Yanosik - ani tego, ani tego

Dlatego najczęściej używam WAZE, pokazuje obie prędkości, ma bardzo dużą bazę fotoradarów + zgłoszenia kierowców. Czasami też używam nawigacji którą mam w aucie, też pokazuje obie prędkości, ma dobrą bazę fotoradarów i odcinkowych pomiarów prędkości (bardzo dobra funkcja która pokazuje moją średnią prędkość na tym odcinku). Niestety nie ma zgłoszeń od kierowców. Chociaż aktualizowana na bieżąco jakoś jest, bo w ubiegłym tygodniu wracając z Włoch na S33 w Austrii w okolicy Sankt Pölten odbywał się wyścig kolarski i droga była zablokowana. Nawigacja w samochodzie miała zaznaczony zablokowany odcinek i wyznaczała objazd a WAZE nie. GM po kilku wyprowadzeniach mnie na polne drogi używam bardzo rzadko 8)
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 31.05.2025 10:00

Czy w Waze jest możliwość dodawania punktów pośrednich? Używał ktoś TomTom AmiGO?
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 31.05.2025 10:45

qra69 napisał(a):Czy w Waze jest możliwość dodawania punktów pośrednich?

Tak
Załączniki:
Screenshot_20250531-114345.png
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 31.05.2025 10:52

W Waze możemy wyznaczyć jeden punkt pośredni. Ale po osiągnięciu tego punktu na trasie możemy ponownie wyznaczyć kolejny jeden punkt pośredni, itd. Po wyznaczeniu trasy i punktu pośredniego pokazywany jest czas i odległość do tego punktu (nie całej trasy), itd.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 31.05.2025 13:36

endryu napisał(a):W Waze możemy wyznaczyć jeden punkt pośredni.

Faktycznie. Nie zauważyłem tego.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 31.05.2025 15:46

dids76 napisał(a):Czasami też używam nawigacji którą mam w aucie, też pokazuje obie prędkości, ma dobrą bazę fotoradarów i odcinkowych pomiarów prędkości (bardzo dobra funkcja która pokazuje moją średnią prędkość na tym odcinku). Niestety nie ma zgłoszeń od kierowców. Chociaż aktualizowana na bieżąco jakoś jest, bo w ubiegłym tygodniu wracając z Włoch na S33 w Austrii w okolicy Sankt Pölten odbywał się wyścig kolarski i droga była zablokowana. Nawigacja w samochodzie miała zaznaczony zablokowany odcinek i wyznaczała objazd a WAZE nie. GM po kilku wyprowadzeniach mnie na polne drogi używam bardzo rzadko 8)

Teraz była aktualizacja i zabudowana nawigacja którą masz pokazuje nawet że "stoją" czyli tak jak Yanosik. Byłem zdziwiony w tym tygodniu jak mi patrol pokazała (piknęła) plus znaczek "suszarki", tylko nie wiem skąd te info mają.
Dziś w tym miejscu ich nie było więc nic nie informowała.
Krismel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krismel » 02.06.2025 13:48

Powoli planuję trasę do Fazany i jak zwykle jeździłem przez Słowację i Węgry tak teraz chcę spróbować Czechy, Austria, Słowenia. Mam pytanie o tankowanie na stacjach zlokalizowanych przy słoweńskich autostradach - czy tam ceny przy stacjach na autostradzie są dużo wyższe niż na pozostałych (jak w Polsce) czy tak jak w Chorwacji ceny są praktycznie takie same na każdej stacji?
lukasz144
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz144 » 02.06.2025 17:34

Jeśli chodzi o nawigacje to polecam Magic Earth . Bardzo fajna nawigacja ma dobrą bazę fotoradarów itp. Można wiele punktów ustawić i pokazuje czas dojazdu pośredni oraz całkowity. Ja zawsze jeżdżę do Chorwacji na 3 mapach. Google maps w android auto + na telefonie Magic Earth i na drugim telefonie Waze
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 02.06.2025 17:46

lukasz144 napisał(a):Jeśli chodzi o nawigacje to polecam Magic Earth . Bardzo fajna nawigacja ma dobrą bazę fotoradarów itp. Można wiele punktów ustawić i pokazuje czas dojazdu pośredni oraz całkowity. Ja zawsze jeżdżę do Chorwacji na 3 mapach. Google maps w android auto + na telefonie Magic Earth i na drugim telefonie Waze

Ja tylko GM i Yanosik w tle (teraz już tylko mówi :)) i jest wystarczająca .

Nigdy nie myślałem o 3 navi 8O , jestem ciekaw czy wszystkie masz z głosem ? jeśli tak to niezły chaos w aucie chyba :D
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 02.06.2025 20:16

Google jest ostatnio dramatyczny. Dużo jeżdżę po DE, nie pokazuje remontów, które trwają wieki, często nie pokazuje zamkniętych dróg, źle wskazuje dopuszczalną prędkość...masakra.... Jeżeli chodzi o ostrzeżenia, nie ma nic lepszego od CamSam według mnie. Do nawigacji używam Sygic i Waze na drugim telefonie. TomTom ponoć też jest świetny, ale mam pełną opcję od Sygic, więc kolejnej licencji nie kupię.
lukasz144
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz144 » 02.06.2025 20:44

Drogę znam na pamięć. GM bez głosu tylko do ewentualnych korków. Waze tez bez głosu tylko dla zdarzeń po drodze a magic earth tylko powiadamia o radarach . Nie ma chaosu gra radio internetowe całą drogę lub audiobook córki
smokp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smokp » 03.06.2025 21:37

tak trochę z boczku... czy Was takie audiobooki lub inne opowieści "aksamitnym głosem" nie usypiają lub nie wprowadzają w trans :) ? Ja szczególnie jak coś sobie zapuszczę w EN lub PL ale coś ala głos P. Frączewski to ... odpływać mogę (w domu - w aucie nie próbowałem).

Druga sprawa, na słuchawkach czy na audio samochodowym lepiej Wam się słucha (w trasie) czegokolwiek jadąc z pasażerami?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 04.06.2025 05:51

smokp napisał(a):tak trochę z boczku... czy Was takie audiobooki lub inne opowieści "aksamitnym głosem" nie usypiają lub nie wprowadzają w trans :) ? Ja szczególnie jak coś sobie zapuszczę w EN lub PL ale coś ala głos P. Frączewski to ... odpływać mogę (w domu - w aucie nie próbowałem).

Mnie osobiście usypia.
Co prawda audiobooków nie używam, bo preferuję papierowe (oczywiście nie w czasie jazdy), ale kiedyś wracałem wieczorem z Katowic i w radiu leciało opowiadanie o tzw. "aferze mięsnej". Sam temat mnie zaciekawił, ale czytane to było takim głosem, że nie dałem rady słuchać. Głos Fronczewskiego też uśpiłby mnie w kilka minut (chociaż aktora lubię).

Ja w czasie jazdy muszę mieć włączoną muzykę, i to z kategorii takich bardziej dynamicznych.

Druga sprawa, na słuchawkach czy na audio samochodowym lepiej Wam się słucha (w trasie) czegokolwiek jadąc z pasażerami?

Jazda w słuchawkach wg mnie nie powinna być dozwolona - jest duże ryzyko, że nie usłyszysz dźwięków otoczenia, np. syren uprzywilejowanych. I są sytuacje, gdzie można dostać za to mandat.
lukasz144
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz144 » 04.06.2025 18:59

Ja mówiąc o audiobookach miałem na myśli bajki disneya :lool: córka slucha żona śpi a ja skupiam sie na drodze. Nikt mi nie turkocze do ucha.. :faja: :faja:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 375
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone