Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.05.2025 08:14

smokp napisał(a):Cześć
Przejrzałem Wasze wpisy i komentarze. Cenna baza wiedzy. Fakt znalazłem wiele "wtopek" na które można (mógłbym) się natknąć gdy google sugeruje idiotyczne trasy np. objazd Bratysławy od wschodu D1/D4 ignorując....
Przerobiłem kilka opcji i mam 3 potencjalne trasy. Co do ostatniej to raczej chyba nie mam jakichś większych pytań bo część przerabiałem, to te dwie pierwsze takie trochę na czuja... obie bez płatnych winiet na CZ (mam nadzieję że dobrze wykombinowałem). Obie lecą przez Żylinę... chociaż z waszych komentarzy słychać że tam nie bardzo płynnie jest. Mam też wątpliwości co do objazdu aglomeracji śląskiej i telepanie się s1 do Górki.. i granicy... Najbardziej obawiam się polskiego odcinka. Zależy mi na płynności jazdy i za 30 zł. nie bardzo chciałbym telepać się po jakiś pipidówkach. Podpowiecie czy jest sens rozważać 1 i 2 czy od razu w 3 lecieć? W teorii granicę PL przekraczałbym w sobotę w okolicach 16:00 28.06.. spodziewam się że wszyscy mogą ruszyć w pierwszy weekend wakacji tuż po zakończeniu roku szkolnego. :/ Szczególnie polskie drogi mogą być bardzo zatłoczone....

1. https://maps.app.goo.gl/hg3Ty4rjhF5894Wr6

2. https://maps.app.goo.gl/J3dF2Y6uvuFFriZG8

3. https://maps.app.goo.gl/3f68qWrSAhJAbHYd6

Jeśli jedziesz z Białegostoku "na raz" to raczej bym się bardzo nie zastanawiał tylko wybrał opcję nr3.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 26.05.2025 08:53

smokp napisał(a):
Martini2000 napisał(a):
....
Jeśli jeszcze piszesz że granica ok 16.00 to przez nasz kochany Śląsk/Zagłębie będziesz leciał w godzinach szczytu :devil: , więc jak dla mnie tylko i wyłącznie trasa nr 3 i A1 do granicy (oczywiście A1 od Pyrzowic i dalej trochę wyhamuje jak naturalne progi zwalniające ;))

Tak widziałem Twoje odpowiedzi, tam i tu :) Właśnie też rozważam różne opcje.
Co do naturalnych progów... jakie było moje zdziwienie gdy przede mną auto mało nie wypadło z trasy... a zaraz potem ja chyba oderwałem się od ziemi .... ludzie tyle lat tego nie robią a tylko znak do 80 km. toż to można się zapomnieć i tragedia gotowa...
Co do Śląska i 15-16stej... w sobotę też tak źle u Was?
Google ... tak sprawdzam podstawa ale i tak nie zawsze ufam w te statystyczne dane. A tak nawiasem kiedyś jechałem na dwa telefony i 3 nawigacje... google, yanosik i waze. W sumie yanosik miał nie działać za granicą a ładnie o radach i patrolach ostrzegał.. więc sporo osób musi z tym śmigać jednak. Ludzie też polecają ostatnio waze... Z czym wam się najlepiej jedzie przy założeniu że na każdej aplikacji z góry sobie wyklikacie i zapiszecie trasę?

W sobotę na pewno luźniej niż w tygodniu (bo 15-16 to wiadomo z pracy wszyscy) , ale ta konkretna sobota to praktycznie początek wakacji i na pewno będzie duży ruch bo dojdą kierowcy z całej PL jadący na południe .
smokp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smokp » 26.05.2025 09:33

Martini2000 napisał(a):
W sobotę na pewno luźniej niż w tygodniu (bo 15-16 to wiadomo z pracy wszyscy) , ale ta konkretna sobota to praktycznie początek wakacji i na pewno będzie duży ruch bo dojdą kierowcy z całej PL jadący na południe .

W sumie tak ale zakładam że kierowcy jadący od Wawy - Poznania w dół polski zanim ja dojadę do granicy to oni już będą przecierać szlaki grubo co najmniej 2h przede mną. :D Wyjazd w Wawy z rana lub Śląska etc. to przewaga nad takimi co to taskają się jak ja ze ściany północno-wschodniej... a dodatkowo takich jak ja co to na raz biorą te 1,7k km będzie jeszcze mniej więc albo podjadą znacznie wcześniej albo poźniej i rozłożą na dwa dni. ... taka pokrętna analityka...
smokp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smokp » 26.05.2025 09:34

smokp napisał(a):
Martini2000 napisał(a):

może pół a nie całej bo...
W sumie tak ale zakładam że kierowcy jadący od linii Wawy - Poznania w dół polski zanim ja dojadę do granicy to oni już będą przecierać szlaki grubo co najmniej 2h przede mną. :D Wyjazd w Wawy z rana lub Śląska etc. to przewaga nad takimi co to taskają się jak ja ze ściany północno-wschodniej... a dodatkowo takich jak ja co to na raz biorą te 1,7k km będzie jeszcze mniej więc albo podjadą znacznie wcześniej albo poźniej i rozłożą na dwa dni. ... taka pokrętna analityka...
smokp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smokp » 26.05.2025 09:35

Martini2000 napisał(a):

W sumie tak ale zakładam że kierowcy jadący od linii Wawy - Poznania w dół polski zanim ja dojadę do granicy to oni już będą przecierać szlaki grubo co najmniej 2h przede mną. :D Wyjazd w Wawy z rana lub Śląska etc. to przewaga nad takimi co to taskają się jak ja ze ściany północno-wschodniej... a dodatkowo takich jak ja co to na raz biorą te 1,7k km będzie jeszcze mniej więc albo podjadą znacznie wcześniej albo poźniej i rozłożą na dwa dni. ... taka pokrętna analityka...
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.05.2025 09:56

Nie przesadzajcie z tą Żyliną...

Tam się może czasem trochę przykorkować w Kysuckim Novym Mescie na światłach w godzinach szczytu, ale nie na tyle, żeby stać nie wiadomo ile czasu jak na granicy w Roszke! Kilkanaście minut opóźnienia to najczęściej maks.

Ale powtarzam: w godzinach szczytu!!

Kolega będzie tam w sobotę wieczorem, więc ryzyko korka prawie zerowe.

Jeżdżę tamtędy co roku od 15 lat - najczęściej wieczorem lub nocą - i nigdy nie stałem tam w korku.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.05.2025 10:00

smokp napisał(a): A tak nawiasem kiedyś jechałem na dwa telefony i 3 nawigacje... google, yanosik i waze. W sumie yanosik miał nie działać za granicą a ładnie o radach i patrolach ostrzegał.. więc sporo osób musi z tym śmigać jednak. Ludzie też polecają ostatnio waze... Z czym wam się najlepiej jedzie przy założeniu że na każdej aplikacji z góry sobie wyklikacie i zapiszecie trasę?

W Yanosiku ostrzeganie działa wszędzie (lepiej lub gorzej, ale działa). To nawigacja nie działa poza Polską i Litwą.

Ja osobiście w Polsce zawsze włączam właśnie Yanosika.

W Europie do nawigacji podoba mi się aplikacja mapy.cz - chociaż oczywiście jak każda lubi prowadzić po swojemu i trzeba jej ustawiać punkty przelotowe i generalnie uważać (ale to oczywistość). Do ostrzegania jest fajna aplikacja CamSam - polecam.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 26.05.2025 10:24

marekkowalak napisał(a):Nie przesadzajcie z tą Żyliną...

Tam się może czasem trochę przykorkować w Kysuckim Novym Mescie na światłach w godzinach szczytu, ale nie na tyle, żeby stać nie wiadomo ile czasu jak na granicy w Roszke! Kilkanaście minut opóźnienia to najczęściej maks.
.....

Ja pamiętam rok albo 2 lata temu przy tych światłach był jakiś duży remont , wszystko rozkopane i czkawka była duża - stałem , wlokłem się z 30 minut

Pomijając fakt czy będzie czkawka czy nie to i tak przez BRNO i Bratysławę poleci szybciej niż pchać się 81 lub 937 (jak zaznaczył) żeby dojechać do Cieszyna , potem bocznymi przez Jabłonków , lub wybierając 1 trasę przez Zwardoń to też w tych godzinach będzie tam duży ruch (16.00-18.00)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 26.05.2025 10:25

Wydaje mi się, że za granicą lepiej ostrzega Waże niż Yanosik. Yanosik wszystkie kamery traktuje jako fotoradar. Z drugiej strony, lepiej tak niż jakby o jakiejś kamerze nie poinformował ;)
Mapy.cz lubię ale raz mnie próbował wpakować na drogę płatną gdy jechałem z Wiednia do Budapesztu (winietę miałem tylko na Węgry).
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 26.05.2025 10:32

marekkowalak napisał(a):
smokp napisał(a): A tak nawiasem kiedyś jechałem na dwa telefony i 3 nawigacje... google, yanosik i waze. W sumie yanosik miał nie działać za granicą a ładnie o radach i patrolach ostrzegał.. więc sporo osób musi z tym śmigać jednak. Ludzie też polecają ostatnio waze... Z czym wam się najlepiej jedzie przy założeniu że na każdej aplikacji z góry sobie wyklikacie i zapiszecie trasę?

W Yanosiku ostrzeganie działa wszędzie (lepiej lub gorzej, ale działa). To nawigacja nie działa poza Polską i Litwą.

Ja osobiście w Polsce zawsze włączam właśnie Yanosika.

W Europie do nawigacji podoba mi się aplikacja mapy.cz - chociaż oczywiście jak każda lubi prowadzić po swojemu i trzeba jej ustawiać punkty przelotowe i generalnie uważać (ale to oczywistość). Do ostrzegania jest fajna aplikacja CamSam - polecam.

W Google maps są już zgłoszenia z Waze (Google przejął Waze chyba w 2013 roku) więc na pewno na trasie do CRO będą aktualne wiadomości , Yanosika też zawsze odpalam , ale nie wiem czemu teraz w nowym aucie nie mogę uruchomić jednocześnie map i Yanosika (jako miniaturki) , na telefonie i poprzednim "tablecie" który wstawiłem sobie do poprzedniego auta zamiast fabrycznego radia, działało razem - a tutaj owszem Yanosik w tle coś tam informuje , ale nie ma ikonki , nie da się zgłosić / potwierdzić i nie widzę w którym miejscu suszą :)

Może ktoś z Was wie jak w nowych autach rozwiązać ten problem ?
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 26.05.2025 10:54

...
Ostatnio edytowano 03.01.2026 12:05 przez Marlowe1994, łącznie edytowano 1 raz
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 26.05.2025 11:05

Dawno nie jechałem przez Czechy, Austrię i Słowenię do Chorwacji.
Jak wygląda trasa do Wiednia wiem, bo sprawdzałem półtora tygodnia temu.
A jak jest za Wiedniem? Są jakieś utrudnienia czy wszystko co najgorsze jest do Wiednia włącznie?
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 26.05.2025 11:18

smokp napisał(a):
Martini2000 napisał(a):

Dobre podejście, przez Warszawę przemkniesz.
Na Śląsku też jakiś korków nie ma w sobotę.
Przed Żyliną wiadomo, masz 50 km krajówki i jedziesz jak to na krajówce, ale tam nie stoisz.
Jak będzie mijanka to jedno, dwa światła i lecisz dalej.
Za to nie wiem czy obwodnica Bratysławy już cała jest uruchomiona.
Jak nie, to jedź przez centrum. Jechałem kilkadziesiąt razy i ani razu nigdzie nie stałem.
Tam lecisz przelotową 80 km/h, ale jedziesz.
Zadbaj abyś na Lucko wjechał jak najwcześniej - koniecznie przed 8, prześpisz się dalej
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.05.2025 11:53

Martini2000 napisał(a):
Ja pamiętam rok albo 2 lata temu przy tych światłach był jakiś duży remont , wszystko rozkopane i czkawka była duża - stałem , wlokłem się z 30 minut

Pomijając fakt czy będzie czkawka czy nie to i tak przez BRNO i Bratysławę poleci szybciej niż pchać się 81 lub 937 (jak zaznaczył) żeby dojechać do Cieszyna , potem bocznymi przez Jabłonków , lub wybierając 1 trasę przez Zwardoń to też w tych godzinach będzie tam duży ruch (16.00-18.00)

Fakt, remont może się zdarzyć, jak wszędzie - ale wtedy wcześniej jest odpowiednia informacja, Gm też wyświetla i można zaplanować objazd.

Czy przez Brno szybciej, to bym nie był pewien, bi tam obwodnica też jest od kilku lat rozkopana i akurat na zjeździe na Wiedeń też się lubi przykorkować w godzinach szczytu.

Od A1 w Żorach do Cieszyna jest wygodna dwupasmowa 81 z bardzo dobrą betonową nawierzchnią, a od Skoczowa ekspresówka. Po czeskiej stronie w większości nowa dwupasmówka. Zaraz za granicą słowacką w Svrcinovcu wjeżdżamy na autostradę. Więc jedynie odcinek od Čadczy do Żyliny jest zwykła drogą krajową.

Ale pamiętam czasy, kiedy się jeździło przez centrum Trzynca, Svrcinovca i Čadczy i też tragedii nie było, to co dopiero teraz...

yarko2000 napisał(a):Przed Żyliną wiadomo, masz 50 km krajówki i jedziesz jak to na krajówce, ale tam nie stoisz.

50 to było kiedyś. Teraz zostało już tylko 26.
Ostatnio edytowano 26.05.2025 11:59 przez marekkowalak, łącznie edytowano 2 razy
smokp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smokp » 26.05.2025 11:56

yarko2000 napisał(a):
smokp napisał(a):
Martini2000 napisał(a):

Dobre podejście, przez Warszawę przemkniesz.
Na Śląsku też jakiś korków nie ma w sobotę.
Przed Żyliną wiadomo, masz 50 km krajówki i jedziesz jak to na krajówce, ale tam nie stoisz.
Jak będzie mijanka to jedno, dwa światła i lecisz dalej.
Za to nie wiem czy obwodnica Bratysławy już cała jest uruchomiona.
Jak nie, to jedź przez centrum. Jechałem kilkadziesiąt razy i ani razu nigdzie nie stałem.
Tam lecisz przelotową 80 km/h, ale jedziesz.
Zadbaj abyś na Lucko wjechał jak najwcześniej - koniecznie przed 8, prześpisz się dalej

Jeśli mowa o 8 rano to ja już od 2-3h będę plackiem na plaży leżał :) lucko planuje najpozniej o 2giej mijać. W tamtym roku kolo 2-3 to sporo aut było ku mojemu zdziwieniu. Niewiele się różniło od weekendu na Trasie Toruńskiej za dnia...
(ten węzeł "supełek" to jakaś pomyłka w Chorwacji)
Obwodnica Bratysławy od wschodu na tyle na ile mi potrzebna widziałem że jest "przejezdna"... tylko trzeba zrobić lifehack i nawrotkę przez prawą stronę aby z D1 na D4 się wbić, a od zachodu mamy D2..

Przemyślę jeszcze z 2 tygodnie co wybrać... może w jedną pojadę przez Brno a powrót przez Żylinę... ale dzięki za Twoje uwagi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 373
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone