Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Proszę o pomoc: miejscowość koło Splitu

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
smaja
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) smaja » 04.03.2008 22:27

Witam,
prosze pomóżcie wybrac miejscowość koło Splitu. w której mogłabym poszukać pokoju lub apartamentu 2-osobowego w terminie 6-12 lipca.
Przeglądałam forum i myślałam o wyspie Ciovo (miejscowości Arbanija, Slatina) ale lecę do Chorwacji samolotem i nie znalazłam wiargodnych informacji czy jest jakieś połącznie autobusowe wyspy z Trogirem.
Na niektórych stronkach turyści wymieniją autobus nr 42 ale na stronce
http://www.promet-split.hr/ nie widzę tego autobusu. Może jest to autobus sezonowy?
Martwią mnie też te korki na moście o których wspominacie. Jestem panikara i nie chciałabym się spóźnić na samolot.
Jeśli wymienione miejscowości nie są przyjazne dla osób bez samochodu to może wskażecie jakieś inne.
Po przylocie do Splitu jadę z córką na 2 tygodnie w okolice Dubrovnika tamte tereny trochę znamy bo byłysmy w ubiegłych latach.
I wracając z powrotem do Splitu chciałabym jeszcze pobyć 6 dni w okolicy (nigdy tu nie byłysmy), zwiedzić Split, Trogir i okoliczne maisteczka. Tak więc preferowałabym miejscowośc, z której łatwo mogłabym się wydostać i łatwo dojechać. Wszyscy wiemy ile tego bagażu sie uzbiera, maski płetwy itp. Miejscowość raczej cichą spokojną z przyjaznymi plażami (córka lubi snorkolingować, wiec może są jakies z fajnymi widoczkamiw wodzie) i ładnymi widokami na morze, z jakimś sklepem i knajpką (cos musimy jeść), kantorem bankiem lub bankomatem.
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam,
Asia
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.03.2008 23:08

Jakimi liniami lecisz do Splitu :?:

Split - Trogir linia 37
smaja
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) smaja » 05.03.2008 13:23

Dzięki za informację. Czy autobus 37 przejeżdza też przez wyspę Ciovo?
Myślałam, że tylko kursuje na trasie Trogir -Split i odwrotnie.
Lecę Norwegianem z Warszawy.
Pozdrawiam,
Asia
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.03.2008 20:41

Czy 37 na Ciovo jedzie nie wiem, ale może warto na lotnisku wziąć taksówkę na Ciovo :?: - zawiezie pod samą kwaterę :lol:
elkal
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elkal » 05.03.2008 21:41

Ja własnych doświadczeń jeszcze nie mam, ale próbowałam szukać podobnych informacji i wychodzi mi, że 37 jedzie tylko do Trogiru, tam na końcowym trzeba wsiąść w ten następny, chyba 42. Są jakieś dwa jeżdżące po Ciovo, jeden do Slatine, drugi do Okruga.
A taksówka podobno ok.200 kun.

Podobnie, jak Ty, lecę Norwegianem, i zastanawiam się nad taksówką, będę sama z 10-letnim synem i nie bardzo sobie wyobrażam ładowanie z walizami do autobusu.

A powrotem nie musisz się martwić, samolot wylatuje po 9-tej, jakis autobus rano na pewno będzie jechał, a korki zaczynają się w godzinach południowych (tak przynajmniej piszą forumowicze).

Szkoda, że nie lecimy w tym samym czasie, ja dopiero 9 sierpnia.
smaja
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) smaja » 05.03.2008 22:11

Dziękuję za informacje.
No własnie tez znalazłam info o tych dwóch liniach ale poniewaz nie ma ich na stronie autobusowej to nie wiem czy ta informacja jest aktualna?
Nie wiem jak często ewentualnie kursują?
Do kwatery to mogę wziąć z Trogiru taksówkę (my będziemy jechały z okolic Dubrovnika) ale chodzi mi też o możliwość dojazdu do Trogiru, Splitu czy innych miejscowości podczas pobytu na wyspie.
Już sama nie wiem w jakiej miejscowości w okolicach Splitu szukać kwatery?
Może w jakiejś na trasie Dubrovnik-Split bliżej Splitu?
Ale w jakiej?
Nie mam pojęcia w jakich miejscowościach zatrzymuje się autobus jadący z Dubrovnika do Splitu.

Czy Ty juz masz zarezerwowana kwaterę?
Pozdrawiam,
Asia
elkal
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elkal » 05.03.2008 22:28

Zarezerwowałami apartament Nadalina na Ciovo w miejscowości Okrug Gornj. Niestety nie wykazałam się sprytem - na forum trafiłam mając już rezerwację. Na szczęście bardziej doświadczeni forumowicze pozytywnie się o tym domu wypowiadali, więc mam nadzieję, że to dobry wybór. Cena za dwupokojowy apartament (sypialnia + pokój dzienny) to 30 euro za dobę, do morza ok.150 m.

Długo się zastanawiałam nad terminem i skończyły się tanie bilety na samolot, ostatecznie zapłaciłam za nas dwoje w obie strony 1300 zł. I jadę tylko na tydzień, bo jakoś pierwszy raz się bałam od razu więcej. W ogóle pierwszy raz w życiu jadę sama za granicę, bez biura czy innego organizatora.

Pozdrawiam, Ela
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.03.2008 22:47

Smaja - może Marusici
smaja
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) smaja » 05.03.2008 23:07

Ja kupiłam bilety za 600 zł ale gapa na 4 tygodnie i musiałam zmieniać termin i dopłacić 300 zł :cry:
Wcześniej latałysmy z Krakowa do Dubrovnika i do kosztów samolotu musiałam doliczyć pociąg z Warszawy do Krakowa a raz nawet nocleg w Krakowie bo samolot przylatywał około 23. W sumie na to samo wychodzi.
Ja za 1 razem zamówiłam przez internet taksówkę z lotniska w Dubrovniku.
Może poszukaj w necie taksówek. W sumie jak masz wydac na autobus nr 37 i potem taksówkę to może wyjdzie na to samo a taksówkarz z kartka będzie juz na Ciebie czekał na lotnisku i spokojnie bez emocji i ciagania bagażu dojedziesz do kwaterki.
Ja z kolei trochę się obawiam jazdy do Dubrovnika bo moja córka żle znosi jazdę PKS na długich dystansach. Nie wiem tez czy nie będzie miała "syndromu karuzeli" juz w samolocie. Z Dubrovnika będziemy musiały przedostać sie jeszcze do naszej wioski.
Pozdrawiam,
Asia
smaja
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) smaja » 05.03.2008 23:13

Janusz Bajcer napisał(a):Smaja - może Marusici

Dziękuję :D ,
zaraz sprawdzam jak z komunikacją.
Gandaliela
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandaliela » 06.03.2008 00:04

Witam serdecznie,
Ponieważ teraz tam mieszkam to rzucę Wam troche swiatla na komunikację i inne sprawy
Za taxi z lotniska na Ciovo lub okolice zaplacicie dość slono. Sezon a i oni dobrz wiedzą że turyści mają pieniądze na wydanie. Zresztą i tak jest u nas niestety. Dobrze by bylo znaleźć apartament gdzie własciciel odbierze z lotniska i na nie potem odwiezie. to jest do zrobienia.
Jazdy autobusami tymi miejskiemi z walizkami raczej nie zaliczalabym do przyjemności niestety.
Moge podrzucić pare adresow ale zapraszam na maila bo nie chce tu uprawiać jakiejś kryptoreklamy adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
W razie czego podam tez swoje namiary tam na miejscu zawsze to lepiej miec jakiegos Polaka pod reką w razie czego
Pozdrawiam

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone