Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośba o podpowiedzi odnośnie trasy do Zadaru

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jackuc
Cromaniak

Postnapisał(a) jackuc » 17.06.2009 14:24

Witam
planuje wstępnie trasę do Chorwacji - jedziemy w okolice Zadaru w sierpniu.
Startujemy od rodziny z okolic Rybnika, prawdopodobnie w nocy z soboty na niedzielę.

Start przejście w Chałupkach (kupno winiety Czechy) - Ostrawa - Ołomuc - Brno - czy jechać przez Bratysławę do obwodnicy Wiednia, wówczas potrzebna jest chyba kolejna winieta na Slowację za ten kawałek ? czy od razu na Wiedeń - Graz - zjazd 226 na Mureck - Lenart - Ptuj - Zagrzeb - itd.

Możecie podpowiedzieć czy to dobry plan ?

Dzięki za podpowiedzi
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 17.06.2009 14:39

W Słowacji droga jest płatna.
Skręć w Breclav na Reintal, dalej Wilfersdorf i na dół do Wiednia.
jackuc
Cromaniak

Postnapisał(a) jackuc » 17.06.2009 14:58

Dzięki, reszta ok ?
Chodzi mi o to aby się w Wiedniu nie władować w miasto
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 17.06.2009 16:52

jackuc napisał(a):Dzięki, reszta ok ?

O której planujesz być w wiedniu?
Ja byłem wielokrotnie o rożnych porach i daj Panie Boże, żeby np. w piątek po południu we Wroclawiu była taka płynność przejazdu...
el_guapo
Cromaniak

Postnapisał(a) el_guapo » 17.06.2009 18:23

jackuc napisał(a):Dzięki, reszta ok ?

Jadąc przez Olomuc, Brno, Mikulov wpadasz do centrum Wiednia i niestety musisz przejechać przez prawie całe miasto. Plus w tym że przejazd jest autostradą, ale przy dużym ruchu trzeba uważać żeby nie ominąć zjazdów.
Jeżeli wyjeżdżasz w nocy, to w Wiedniu będziesz w godzinach porannych w sobotę - czyli w porze wyjazdu dużej ilości Wiedeńczyków na wakacje.

Odcinek 350km z Rybnika do Wiednia google ocenia na 4h30min jazdy, więc wylicz sobie o której wyjechać z Rybnika, żeby nie wpaść w poranny szczyt wyjazdowy z Wiednia.

Przy trasie z Rybnika odradzałbym jednak przejazd przez Słowację, gdyż wymaga to dodatkowej winietki.
jackuc
Cromaniak

Postnapisał(a) jackuc » 17.06.2009 18:39

Dzięki
Wygląda to tak, że z Warszawy ruszymy pewnie z rana w sobotę do Rybnika, tam kilka godzin i potem chyba wyruszę na noc 1-2 stamtąd. Chyba będzie ok ?

zatem pojadę tylko przez Czechy a potem z Brna na dół i w Breclav odbiję na Wiedeń. Patrząc na mapę widzę, że może lepiej nie jechać Wilfersdorf/Gaweinstal ale drogą obok na Durnkrut/Ganserndorf ? Wtedy się wpada na obwodnicę Wiednia, ale może jakbym był koło tej 6 rano w niedzielę, to nie ma co kombinować ?
Adam66
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Adam66 » 17.06.2009 20:17

Jadąc przez Olomuc, Brno, Mikulov wpadasz do centrum Wiednia i niestety musisz przejechać przez prawie całe miasto. Plus w tym że przejazd jest autostradą, ale przy dużym ruchu trzeba uważać żeby nie ominąć zjazdów.

Jeżeli wybierzesz drogę przez Mikulov to najlepiej tuż przed Wiedniem skręcić na Sayring i Gerarsdorf. Wlatujesz od razu na autostradę i ominiesz zatłoczoną Brunnerstrasse.
Pozdrawiam
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 17.06.2009 20:33

jackuc napisał(a):Witam
Startujemy od rodziny z okolic Rybnika, prawdopodobnie w nocy z soboty na niedzielę.

Start przejście w Chałupkach (kupno winiety Czechy) - Ostrawa - Ołomuc - Brno - czy jechać przez Bratysławę do obwodnicy Wiednia, wówczas potrzebna jest chyba kolejna winieta na Slowację za ten kawałek ? czy od razu na Wiedeń - Graz - zjazd 226 na Mureck - Lenart - Ptuj - Zagrzeb - itd.

Dzięki za podpowiedzi

Witam,
Jadę mniej więcej tą samą trasą, ruszam z Raciborza. Winiety kupuj po czeskiej stronie ( odcinek D47 jak na razie bezpłatny i jest tam stacja bodajże Shell gdzie można kupić winietę)
Co do Wiednia to z Rybnika powinieneś się wyrobić w jakieś 4godz. i jak będziesz w niedzielę rano to nie powinno być wielkiego ruchu.
jackuc
Cromaniak

Postnapisał(a) jackuc » 17.06.2009 20:44

W zeszłym roku jechalismy podobną trasą tylko z jaskiń w Czechach i teraz wolę chyba ominąć Wiedeń....
No i oczywiście słoweńską autostradę :-)

Wolę zapytac bo zawsze można coś usprawnić :D

Acha i oczywiscie przemknąłem przez przejście w Cieszynie a potem długo długo nic nie było a ja bez winiety i szukalismy po miasteczkach. Dostało mi się od żony... :twisted:
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 17.06.2009 21:11

Adam66 napisał(a):

Jeżeli wybierzesz drogę przez Mikulov to najlepiej tuż przed Wiedniem skręcić na Sayring i Gerarsdorf. Wlatujesz od razu na autostradę i ominiesz zatłoczoną Brunnerstrasse.
Pozdrawiam
Jesteś pewien, że nazwy miejscowości podałeś prawidłowo?
Adam66
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Adam66 » 17.06.2009 21:35

FUX napisał(a):
Adam66 napisał(a):

Pozdrawiam

Sorki pisałem z głowy Seyring i Gerasdorf b. Wien.
:oops:

Pozdrawiam
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 17.06.2009 21:39

Adam66 napisał(a):
FUX napisał(a):
Adam66 napisał(a):

Pozdrawiam

Sorki pisałem z głowy Seyring i Gerasdorf b. Wien.
:oops:

Pozdrawiam

Oooo. A to może być cenna wskazówka, choć na rzeczonej Brunnerstraseee jeszcze na żaden bałagan, tfuuu, nie trafiłem...
Adam66
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Adam66 » 17.06.2009 21:46

Gorąco polecam ten objazd. Brunnerstrasse potrfi być zakorkowana. Szczególnie w drodze powrotnej ciężko jest skręcić w Brunnerstrasse z łącznika z autostrady. Jest jeszcze jedna zaleta. Zjeżdżając z głównej drogi można troszeczkę taniej zatankować się. Przy tej drodze jest parę fajnych stacji np. BP, Shell
Pozdrawiam
fota
Cromaniak

Postnapisał(a) fota » 18.06.2009 07:00

Adam66 napisał(a):Gorąco polecam ten objazd. Brunnerstrasse potrfi być zakorkowana. Szczególnie w drodze powrotnej ciężko jest skręcić w Brunnerstrasse z łącznika z autostrady. Jest jeszcze jedna zaleta. Zjeżdżając z głównej drogi można troszeczkę taniej zatankować się. Przy tej drodze jest parę fajnych stacji np. BP, Shell
Pozdrawiam

Skoro tak gorąco polecasz, to w tym roku na pewno spróbuję :) Też nie mam ochoty na przejazd przez zatłoczony Wiedeń.
wojciech70
Odkrywca

Postnapisał(a) wojciech70 » 18.06.2009 09:53

jackuc napisał(a):Witam

Dzięki za podpowiedzi

A ja gorąco polecam olać Austrię i Słowenię i pojechać przez Węgry. W Austrii nie dość że duży ruch, to jeszcze korki przed granicą ze Słowenią. W Słowenii to samo. Rok temu jechałem do Zadaru, przez Bratysławę i autostradami Madziarów (pusto, mały ruch), rewelacja. Polecam. Może z Rybnika bliżej do Czech i Austrii, okej.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone