Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośba o ocenę trasy na KRK

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacencjusz
Globtroter
Prośba o ocenę trasy na KRK

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacencjusz » 08.07.2009 15:03

Witam

bardzo proszę o ocenę trasy na KRK. :

mapa google

Szczególnie istotne jest czy na planowanej trasie są dodatkowo płatne mosty lub tunele. Ja sprawa wygląda z Czechami, czy trasa wytyczona przez googla jest bezpłatna? -różne pojawiają się tu opinie

z góry dziękuję za odpowiedź
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 08.07.2009 15:09

jacencjusz napisał(a):Jak sprawa wygląda z Czechami, czy trasa wytyczona przez googla jest bezpłatna?

Czechy masz za free :wink:

Słowacja, Austria, Słowenia - winietki :D
Opłaty za autostrady i drogi ekspresowe

Mostów, tuneli płatnych brak.
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 08.07.2009 19:42

jorgus111 napisał(a):Mostów, tuneli płatnych brak.

A KRK-cki most? 2 lata temu 30 kun (tylko na wjeździe).
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 08.07.2009 20:27

waldis napisał(a):

Rzeczywiście :oops: cena 40 kun (płatny w jedną stronę)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.07.2009 20:29

Taka sobie ta trasa znam lepsze. Przez zachodnie Węgry albo przez Słowenię (Mureck, Lenart, Ptuj).
Kwiotek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kwiotek » 08.07.2009 22:33

jorgus111 napisał(a):
waldis napisał(a):

Most na KrK 30 kun kosztował 2 tygodnie temu i chyba nic od tego czasu się nie zmieniło. Trasa taka sobie z tego co piszą koledzy z forum to w Mariborze są korki i w dodatku winietę SLO 15 euro musisz kupić. Dodatkowo autostradą nie dojedziesz do samej Rjeki jest tam krótki odcinek zwykłej drogi krajowej gdzie podobno są duże korki bo tamtędy jadą wczasowicze z Włoch więc lepiej jechać sprawdzoną trasą Mureck, Lenart, Ptuj za darmo :)
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 09.07.2009 06:38

Kwiotek napisał(a): nie zmieniło. Trasa taka sobie z tego co piszą koledzy z forum to w Mariborze są korki i w dodatku winietę SLO 15 euro musisz kupić. Dodatkowo autostradą nie dojedziesz do samej Rjeki jest tam krótki odcinek zwykłej drogi krajowej gdzie podobno są duże korki bo tamtędy jadą wczasowicze z Włoch więc lepiej jechać sprawdzoną trasą Mureck, Lenart, Ptuj za darmo :)

No i co że za darmo jak zapłaci podobnie w Chorwacji ? A jak mu starczy winietka za 15Euro to przejazd przez Słowenię wyjdzie mu sporo taniej niż przez Chorwację ...

Rozmawiałem wczoraj z kierowcą i nie narzeka na Słowenię. Jadą bardzo podobną trasą co podał kolega i na drogi w Słowenii nie narzeka a na dniach mają być oddane nowe autostrady i zakończone remonty ...

Po prostu jedni wolą jechać autostradami i dobrymi drogami i mieć spokój a nie martwić się że wjadą na jakiś odcinek płatny i zapłacą kilkaset Euro kary niż jechac wąskimi , słabymi , słabo oznakowanymi i niebezpiecznymi drogami ...

Wszystko zależy gdzie się jedzie.

Ja we wrześniu jadę podobną trasą jak kolega pytający , może poza przejazdem przez Czechy. Wybrałem Zwardoń. Kontaktowałem się z Zwardoniem i są po "remontach" i droga jest w dobrym stanie ...
Pozatym jadę po "sezonie" czyli w środku wrzesnia , więc sądze że będzie po wszystkich remontach i ruch mniejszy :)

W Słowenii polecam zobaczyć wąwóz Vintgar , ja w tym roku chce go obejrzeć. Ale bez winietki nie ma co jechać ;)
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 09.07.2009 09:13

Kwiotek napisał(a):
jorgus111 napisał(a):
waldis napisał(a):

Most na KrK 30 kun kosztował 2 tygodnie temu i chyba nic od tego czasu się nie zmieniło. Trasa taka sobie z tego co piszą koledzy z forum to w Mariborze są korki i w dodatku winietę SLO 15 euro musisz kupić. Dodatkowo autostradą nie dojedziesz do samej Rjeki jest tam krótki odcinek zwykłej drogi krajowej gdzie podobno są duże korki bo tamtędy jadą wczasowicze z Włoch ........

A na 9-ce z Ptuja na Zagrzeb się nie korkuje?W ub roku w drodze powrotnej w na przejściu w G.Macelij staliśmy ponad godzinę...ok.1 w nocy.
caipirinha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caipirinha » 09.07.2009 12:26

Trasa ok,

Sama tak jeżdze, poza tym, że mi bardziej pasuje przez Czechy. ale reszta trasy podobnie

Opcja przez Kneżak też nie raz była ćwiczona.

Co do korków pomiedzy Postojną a Rijeką i mojego doświadczenia z nimi na tej trasie :

Zwsze trasę tę pokonywałam w piątek późnym wieczorem pomiędzy 22 a 24, zawsze od drugiego tygodnia lipca, i przez ostanie 6-7 lat ani razu niestałam tam w korku.

Zgadzam się że korki tam bywaja. ale zaczynaja się od około 3 nad ranem ( w sobotę) .

Pozdrawiam
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 09.07.2009 18:58

caipirinha napisał(a):Co do korków pomiedzy Postojną a Rijeką i mojego doświadczenia z nimi na tej trasie :

W niedzielę też nie ma.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone