napisał(a) kaszpir » 09.07.2009 06:38
Kwiotek napisał(a): nie zmieniło. Trasa taka sobie z tego co piszą koledzy z forum to w Mariborze są korki i w dodatku winietę SLO 15 euro musisz kupić. Dodatkowo autostradą nie dojedziesz do samej Rjeki jest tam krótki odcinek zwykłej drogi krajowej gdzie podobno są duże korki bo tamtędy jadą wczasowicze z Włoch więc lepiej jechać sprawdzoną trasą Mureck, Lenart, Ptuj za darmo

No i co że za darmo jak zapłaci podobnie w Chorwacji ? A jak mu starczy winietka za 15Euro to przejazd przez Słowenię wyjdzie mu sporo taniej niż przez Chorwację ...
Rozmawiałem wczoraj z kierowcą i nie narzeka na Słowenię. Jadą bardzo podobną trasą co podał kolega i na drogi w Słowenii nie narzeka a na dniach mają być oddane nowe autostrady i zakończone remonty ...
Po prostu jedni wolą jechać autostradami i dobrymi drogami i mieć spokój a nie martwić się że wjadą na jakiś odcinek płatny i zapłacą kilkaset Euro kary niż jechac wąskimi , słabymi , słabo oznakowanymi i niebezpiecznymi drogami ...
Wszystko zależy gdzie się jedzie.
Ja we wrześniu jadę podobną trasą jak kolega pytający , może poza przejazdem przez Czechy. Wybrałem Zwardoń. Kontaktowałem się z Zwardoniem i są po "remontach" i droga jest w dobrym stanie ...
Pozatym jadę po "sezonie" czyli w środku wrzesnia , więc sądze że będzie po wszystkich remontach i ruch mniejszy
W Słowenii polecam zobaczyć wąwóz Vintgar , ja w tym roku chce go obejrzeć. Ale bez winietki nie ma co jechać