Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mieszkanie. Rady potrzebne.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marze_na
Koneser
Re: Potrzebna rada. Temat: Kupno mieszkania.

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 06.01.2013 21:38

Niestety wiele nie pomogę, bo my kupowaliśmy w diametralnie innej sytuacji rynkowej, latem 2006.
Właśnie zaczynało się szaleństwo. W czerwcu mieszkanie kupowała kuzynka, mówiła mi młoda bierzcie, lokalizacja niezła, dewelopera sprawdziliśmy, tylko 3700 za m2 ... No co ty? Dziurę w ziemi będziemy brali i będę czekać rok aż zbudują, a jak nie zbudują? Chcieliśmy gotowe, żeby do końca wakacji się wprowadzić. Tylko, że te gotowe schodziły jak świeże bułeczki, ogłoszenie dodane rano, popołudniu było już nieaktualne. Rano w pracy przeglądaliśmy te wszystkie ogłoszenia i te interesujące nas wysyłaliśmy do pośrednika, żeby nas umawiał na oglądanie. Obejrzeliśmy kilka mieszkań, ale żadne nam nie pasowało. A ceny z tygodnia na tydzień szybowały w górę. Po miesiącu wrócliiśmy do propozycji mojej kuzynki, nie dość, że wybór był już mniejszy, to cena 500 zł wyższa. Wzięliśmy. Miesiąc później kosztowały już 4500, a ostatnie w bloku deweloper sprzedawał powyżej 6 tys za m2.
Ten miesiąc zwłoki kosztował nas 30 tys :roll: :evil: . Z drugiej strony i tak drogo nie było, mogliśmy opamiętać się jeszcze później. Nie wiem czy taki boom jeszcze kiedyś się powtórzy.
Trudno wyrokować jak długo i jak dużo obecne ceny będą spadać. W te 40% marży też nie wierzę. Przede wszystkim mocno poszły w górę ceny gruntów pod obecnie realizowane inwestycje. Po sąsiedzku rośnie u mnie blok, w którym ceny dla mieszkań 50-70 metrowych to ok. 5,5 tys. Na razie się nie sprzedają.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 07.01.2013 10:19

Właśnie wróciłem od developera, słabo to widzę. Zaproponował 5 tys. 8O
Trzy razy pytałem, czy mówi o tysiącach, czy o procentach. Okazuje się, że mieszkanie, które mnie interesuje kosztuje już więcej o 15 koła, bo z 17 kondygnacji zostały tylko 2 sztuki z tego pionu, jest sporo większych i mniejszych, ale to, które mnie interesuje znika :? :(
Nie wydaje mi się, żeby kitowali, bo w necie znalazłem trochę info pisanych przez tych, którzy już kupili tutaj mieszkanie.

Zaproponowałem 23 koła mniej niż chcą, jutro mają się odnieść.

Chyba poszukam innej lokalizacji.

:evil:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.01.2013 10:29

kaszubskiexpress napisał(a):Właśnie wróciłem od developera, słabo to widzę. Zaproponował 5 tys. 8O
Trzy razy pytałem, czy mówi o tysiącach, czy o procentach. Okazuje się, że mieszkanie, które mnie interesuje kosztuje już więcej o 15 koła, bo z 17 kondygnacji zostały tylko 2 sztuki z tego pionu, jest sporo większych i mniejszych, ale to, które mnie interesuje znika :? :(
Nie wydaje mi się, żeby kitowali, bo w necie znalazłem trochę info pisanych przez tych, którzy już kupili tutaj mieszkanie.

Zaproponowałem 23 koła mniej niż chcą, jutro mają się odnieść.

Chyba poszukam innej lokalizacji.

:evil:

A to Świnie! :)

Zapraszam do Gdyni L. :)
Tu się ŻYJE .. i Szczurek jest ;)
same sukcesy ... ;) 8O
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 07.01.2013 10:34

tony montana napisał(a):Zapraszam do Gdyni L. :)

Lubię Gdynię, ale do pracy za daleko. :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.01.2013 10:38

kaszubskiexpress napisał(a):
tony montana napisał(a):Zapraszam do Gdyni L. :)

Lubię Gdynię, ale do pracy za daleko. :wink:

Wielkie inwestycje ... miasto z morza i marzeń ... pies w wielkim mieście ...
kompetencja urzędników :)

może jednak się skusisz .. ;)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 07.01.2013 10:49

Wolałbym się chyba wycofać z podpisania umowy końcowej z moim kupcem. :hut:

Albo Przymorze, albo nic. :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 07.01.2013 20:49

kaszubskiexpress napisał(a):Albo Przymorze, albo nic. :wink:

W zasadzie .... dobra postawa.
Jednak nie przeceniałbym Twojego upodobania aż tak. Obok też ludzie żyją i na pewno nie jeden, właśnie swoje chwali a potencjalne Twoje, nie kupiłby nawet za pół darmo. Gusta są różne.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 07.01.2013 20:59

Kaszubskiexpress , zazdroszczę Ci takiego widoku jaki będziesz miał. :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 08.01.2013 09:59

woka napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):Albo Przymorze, albo nic. :wink:

W zasadzie .... dobra postawa.
Jednak nie przeceniałbym Twojego upodobania aż tak. Obok też ludzie żyją i na pewno nie jeden, właśnie swoje chwali a potencjalne Twoje, nie kupiłby nawet za pół darmo. Gusta są różne.

Mieszkam w tej dzielnicy od 20 lat. Nie wyobrażam sobie mieszać gdzieś indziej po prostu. Do plaży 20 minut spacerem, od obwodnicy trójmiasta dzieli mnie jedno włączenie kierunkowskazu w prawo. Bliskość Sopotu i sentyment. Poza tym kupiec daje za moje stare ( na razie zaliczkował ) mieszkanie kasę, o której mogłem tylko marzyć. Po prostu miejscówka porządna :wink:

krakuscity napisał(a):Kaszubskiexpress , zazdroszczę Ci takiego widoku jaki będziesz miał. :)

Na razie to ja zazdroszczę budowniczym, do tych widoków wyboista droga. Jeśli nie dogadam się z developerem, to zwrócę zaliczkę swojemu kupcowi i poczekam na kolejne inwestycje kilka lat.

Jak wszystko będzie ok, to będę mieszkać na 15 piętrze z 17, na 16 sprzedane a na 17 jakiś 130 m apartament.
Zobaczymy, wszystko się wyjaśni do końca stycznia.
Oby po mojej myśli. :hut:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 05.02.2013 11:08

No i po wszystkim.

Tanio oddam skrobaczkę do szyb :mrgreen:

Efekt jest taki, że urwałem niewiele, niespełna 4 %, ale !!!
No właśnie. Tak długo kręciłem dziurę w brzuchu dyrowi sprzedaży, że kupiłem mieszkanie na 15 piętrze z loggią (14 m2) za kilka tysiaków mniej, niż goście na niższych piętrach z balkonami o połowę mniejszymi, więc i tak dobrze.

Na razie wpłaciłem opłatę rezerwacyjną, kasa jeszcze przez miesiąc na koncie, 50 zeta dziennie odsetek, więc gdzie się spieszyć :wink:

Na początku marca odbieram klucze i jazda z wykończaniem. Znowu będę miał tysiąc pytań do......

Swoje stare mieszkanie sprzedałem bardzo dobrze, bo gość kupił wszystko, cały sprzęt agd, telewizory, lampy, meble. Ja zabrałem tylko to co w szafach i na nich. :D

Wychodzi na to, że w nowym mieszkaniu stary będę tylko ja :(
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 05.02.2013 11:15

No to gratki :D

Cokolwiek urwales, to Twoje :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.02.2013 11:32

kaszubskiexpress napisał(a):Swoje stare mieszkanie sprzedałem bardzo dobrze, bo gość kupił wszystko, cały sprzęt agd, telewizory, lampy, meble. Ja zabrałem tylko to co w szafach i na nich. :D

Wychodzi na to, że w nowym mieszkaniu stary będę tylko ja :(

Biedaku...bez mebli...kup sobie jakąś szafę na początek i ...będziesz młodszy.

Obrazek
źródło: antyki.skarbykultury.pl

:mrgreen:

PS. Niedawno przeprowadzałem się do nowego - wiem co to za radocha.

Pozdrawiam
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 05.02.2013 11:45

Miecia napisał(a):No to gratki :D
Cokolwiek urwales, to Twoje :D

Dzięki.
Urwałem mało, bo z tym kryzysem, to chyba jakiś żart. Sprzedano do połowy stycznia prawie 70 % mieszkań w tym budynku. Przyśpieszają budowę kolejnego. W takich okolicznościach ciężko urwać więcej. :(
Wybierając miejsce w garażu podziemnym udało mi się załapać na miejsce przy słupie, więc będę miał tylko jednego sąsiada. Wszystkie pojedyncze miejsca pozajmowane. Po podpisaniu umowy rezerwacyjnej koleś powiedział mi, że sprzedają po 3-4 mieszkania tygodniowo. :hut:

Jacek S napisał(a):PS. Niedawno przeprowadzałem się do nowego - wiem co to za radocha.

Radocha jest, to fakt.
Zrobiliśmy sobie prezent na 20 rocznicę ślubu, która przypada w sierpniu.
Wcześniej planowaliśmy sobie zafundować 3 tygodnie w Chorwacji, ale wyszło, że będzie wałek, panele i takie tam :mrgreen:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.02.2013 11:51

Gratulacje Leonie!! ;)

Trza się po 19.02 umówić na "oblewanie" :)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 05.02.2013 11:58

Rozumiem, że jak będę w czerwcu do tej Norwegii jechał, to bez swojaka ani rusz? :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Mieszkanie. Rady potrzebne. - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone