Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mieszkanie. Rady potrzebne.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran
Mieszkanie. Rady potrzebne.

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 03.01.2013 09:25

Witam.

Zwracam się do wszystkich tych, którzy w ostatnim czasie kupili nowe mieszkanie, ewentualnie pracujących w branży, albo znających zagadnienie.

Jakimś cudem sprzedałem swoje mieszkanie i postanowiłem kupić nowe w tej samej dzielnicy.

Chciałbym wiedzieć na jaki upust mogę liczyć. Biorąc pod uwagę, że wstrzymuje się inwestycje, bo jest wielki brandzel w branży deweloperskiej, to pewnie mogę wyskrobać przyzwoity rabat, pytanie jak wielki.
Zanim pójdę na rozmowę chciałbym wiedzieć na ile mogę sobie pozwolić.

Będę wdzięczny za każdą radę.
:hut:
Ostatnio edytowano 17.03.2013 19:02 przez kaszubskiexpress, łącznie edytowano 1 raz
MRK
Cromaniak
Re: Potrzebna rada. Temat: Kupno mieszkania.

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 03.01.2013 12:22

Odpowiem troszkę inaczej. Jeżeli nie masz ciśnienia na kupno mieszkania - poczekaj. Powinno być jeszcze taniej za kilka miesięcy.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 03.01.2013 13:18

MRK napisał(a):Odpowiem troszkę inaczej. Jeżeli nie masz ciśnienia na kupno mieszkania - poczekaj. Powinno być jeszcze taniej za kilka miesięcy.

Do końca stycznia muszę swoje zwolnić, więc .....

Z drugiej strony podobno jest dołek, taniej raczej nie będzie a jeśli będzie to nieznacznie. Wstrzymano budowę wielu budynków a to niechybnie oznacza wzrost cen niebawem. Brak podaży = wzrost cen. Uważa się, że właśnie teraz jest dobry czas na kupno, pod koniec roku może zacząć wzrastać. Ceny spadają od dwóch lat. Teraz stoją w miejscu.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 03.01.2013 13:22

kaszubskiexpress napisał(a): Brak podaży = wzrost cen. Uważa się, że właśnie teraz jest dobry czas na kupno, pod koniec roku może zacząć wzrastać. Ceny spadają od dwóch lat. Teraz stoją w miejscu.

Ja słyszałam całkiem inną opinię ;)
Brak podaży- bo oni powariowali z cenami za m2. Do tego teraz trochę trudniej o kredyt.

Ja czekam :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 03.01.2013 13:24

Ceny w nowych budynkach jeszcze 2-3 lata temu na Przymorzu i na Zaspie sięgały 7000 za m2, teraz 5,500.
To spory spadek. Drogo już było, taniej już chyba nie.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 03.01.2013 13:26

Z upustami bywa różnie. Zależy od developera, standardu wykończenia......wiesz ciężko Ci doradzić.

W każdym razie, na pewno warto się potargowac. Nam kilka lat temu się udalo :wink:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 03.01.2013 13:54

Zakładam, nie tylko ja, inną opinię. Dołek jeszcze przyjdzie, bo jest pomysł nowej wersji rekomendacji S. Ma być wprowadzony zakaz kredytowania bez wkładu własnego, czyli każdy kupujący będzie musiał mieć wkład własny. Teraz może wykupić złodziejskie ubezpieczenie niskiego wkładi i po problemie. Ponadto chcą całkowicie skasować możliwość kredytowania w walutach obcych, co już teraz dostępne nie jest dla zwykłych zjadaczy chleba. Zakładam, że nawet obniżka stóp przez RPP niekoniecznie pomoże przy staraniu się o hipotekę, a zakładam, że RPP spokojnie powinna ciąć 3 razy 2013r. po 25pb. Banki sobie poradzą, developerka będzie musiała obniżać.
Kaszubski, Twój scenariusz tak, ale nie w tym roku...no ale... Ty i tak masz miesiąc czasu.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 03.01.2013 14:57

Ja zakładam, że kaszubski ma na wkład własny.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 03.01.2013 14:58

Miecia napisał(a):Ja zakładam, że kaszubski ma na wkład własny.

No ja najbardziej, skoro sprzedał mieszkanie.... no chyba, że impreza z tego tytułu była wypasiona:).

Pisałem o całej sytuacji.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 03.01.2013 15:05

MRK napisał(a):
Miecia napisał(a):Ja zakładam, że kaszubski ma na wkład własny.

No ja najbardziej, skoro sprzedał mieszkanie.... no chyba, że impreza z tego tytułu była wypasiona:).

Pisałem o całej sytuacji.

Wiem :D

Decyzję i tak podejmie sam :D
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 03.01.2013 15:11

Poczekaj jeszcze chwilę i kup na licytacji komorniczej. Właśnie zaczynają masowe żniwa z wyżu frankowego.
Za rok kupisz za połowę ceny. Opłaca się poczekać.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 03.01.2013 15:25

realista2 napisał(a):Za rok kupisz za połowę ceny. Opłaca się poczekać.

Tylko, że Kaszubski od lutego będzie cierpiał na brak dachu:).
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 03.01.2013 15:42

W lutym będę mieszkać z zoną i teściową, dobra kobita, ale wiecie, jak tu bąka puścić i takie tam :?

:oczko_usmiech:

Na przełomie lutego i marca mogę odebrać klucze, więc będę mieszkać na "budowie".

Płacę gotówą, podobno to daje mi spora przewagę, takich lubią. bedę ich szachować, daję kasę od razu, ale tyle i już !
:lol:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 03.01.2013 15:58

kaszubskiexpress napisał(a):Na przełomie lutego i marca mogę odebrać klucze, więc będę mieszkać na "budowie".

Płacę gotówą, podobno to daje mi spora przewagę, takich lubią. bedę ich szachować, daję kasę od razu, ale tyle i już !
:lol:

Czyli......buduje się to Twoje mieszkanko :?:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 03.01.2013 16:05

Już stoi. Odbiory robią.
Tak będzie to wyglądać za 3 lata, teraz stoi jeden.
Obrazek

Fajnie byłoby mieć na samej górze od strony pł/wsch.
Obrazek

Tzn jeszcze nie kupiłem, ale to mój cel. Jest jeszcze kilka fajnych miejsc w obrębie mojej dzielnicy, inna nie wchodzi w grę.
:hut:
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone