Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mieszkanie. Rady potrzebne.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 25.03.2013 08:30

krispinus napisał(a):Jak jeszcze temat jest aktualny, to może gdzieś wygrzebię zdjęcie i zamieszczę.

Dzięki.
Zdecydowaliśmy się na panele w całym salonie, aneksie i przedpokoju. Na początku chcieliśmy bambus prasowany, ale okazuje się, że jest podatny na zarysowania, więc będzie solidny panel, wąska deska ( 12 cm ) jeśli dobrze pamiętam, to jest to wiśnia amerykańska.

Czy ktoś kładł panele diagonalnie ?
Zastanawiamy się nad takim rozwiązaniem, ale nigdzie nie widziałem a jak nie dotknę i nie zobaczę, to nie kupuję :wink:

Miecia napisał(a):Wiesz, jest jeszcze kwestia reszty pomieszczenia :?
Czy tapeta ma współgrać tylko z zabudową, czy jeszcze czymś :?

Tapeta ma "godzić" waniliowe fronty, z jasnobrązowym blatem. Fronty będą gładkie, bez uchwytów. Będą kolorystycznie współgrać z fotelami i ewentualnie z szezlongiem, jeśli się zdecydujemy.

arabesqa74 napisał(a):Ps. Czy jesteś pewien, że chcesz, aby inni decydowali za Was :wink:

Inni nie będą za nas decydować, bo z żoną jesteśmy w sumie zdecydowani, każde na coś innego. Jeśli mój typ zdobędzie więcej głosów, będę mieć argument. Jeśli nie, to jest jeszcze trzecie rozwiązanie. Ta przestrzeń będzie jednobarwna. Kafelki na pewno nie wchodzą w grę.

Dzięki za maile.

Roxi napisał(a):Jak dla mnie 5.
Będzie całkowicie oderwane od reszty, ale mi się takie przełamania bardzo podobają. Połączenie dwóch, na pierwszy rzut oka nie pasujących do siebie rzeczy, może wyglądać ciekawie ;)

Trochę się boję, że zdominuje kuchnię. :wink:

Dzięki za odzew.

1-2 głosy
2-3 głosy
3-2 głosy
4-2 głosy
5-1 głos
6-3 głosy

:hut:
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 25.03.2013 08:40

Najważniejsze jest to, że Wy wiecie czego chcecie! I tak trzymać :oczko_usmiech: :papa:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 25.03.2013 08:48

Po Twoim opisie, zdecydowalabym się, ja przynajmniej, na 1 :wink:
Agulek777
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agulek777 » 29.03.2013 22:38

Ja też wybrałabym 1 :D
Ciemniejsza gałązka przełamie trochę jasne fronty i blat.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2013 07:38

Tak tylko zapytam tutaj...
Czy ktoś z Was może wykonać kosztorys budowy domu ?
Może ktoś z forum, może kogoś polecicie ?
Pozdro...
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 12.07.2013 09:08

alessandro1977 napisał(a):Tak tylko zapytam tutaj...
Czy ktoś z Was może wykonać kosztorys budowy domu ?
Może ktoś z forum, może kogoś polecicie ?
Pozdro...

Nie wiem, po co potrzebujesz, ale jak chcesz mieć pięknie i ładnie zrobiony, to najlepiej to zrobić przez rzeczoznawcę. Jeżeli potrzebujesz do banku, to i tak czeka Cię operat, który musi wykonać rzeczoznawca z listy zatwierdzonych przez bank rzeczoznawców, w którym to będzie. Ich ceny są w dość dużych widłach. Najlepiej wykonać telefon do większej liczby rzeczoznawców i wybrać najtańszego. A jeżeli potrzebujesz "tak o", to wystarczy, że pójdziesz np. do swojego banku, do doradcy od kredytów hipotecznych, a on w ciągu kilkunastu minut powinien Ci takowy zrobić. Przy czym, jeżeli to ma być dokładny kosztorys, to Ty musisz wiedzieć, jakie będziesz miał chociażby podłogi, kaloryfery, wszelkie instalacje, armaturę itd... Z doświadczenia wiem, że wstępny kosztorys to jakieś 70-80% kosztu końcowego:)...oczywiście nie mówię o wyposażeniu, typu wypasiony sprzęt audio, kabina prysznicowa z tv itp:).
Reasumując, pytanie, po co Ci on potrzebny? Wtedy można coś podpowiedzieć. Z bankami jest tak, że zakładają określoną kwotę na określony metraż, więc nawet, jak rzeczoznawca wyliczy jakąś kwotę, to bank i tak może sobie ją zmienić...i przeważnie zmienia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2013 09:15

MRK napisał(a):...............

Tak wstępnie aby zorientować się ile np. kredytu będzie potrzebne...chodzi mi o szacunkowy koszt stanu surowego zamkniętego a później się zobaczy. Chciałbym orientacyjnie wiedzieć jaka kwota będzie niezbędna do wybudowania domu do 100 metrów a resztą będę się pewnie w dalszej kolejności martwił...
Z drugiej strony wiem, że region regionowi nierówny itd. ...
Zdaję sobie też sprawę z tego, że optymalnego kosztu na tę chwilę nie da rady oszacować bo zawsze coś tam później jeszcze wyjdzie...oczywiście oczekiwania co do projektu mam i nawet kilka gotowych, które mnie zainteresowały...
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 12.07.2013 09:33

Ok. W takim razie mogę Ci szybko przeliczyć. Potrzebuję:
1. Powierzchnia użytkowa - jeśli garaż jest w bryle, to łącznie z garażem. Jeśli poza bryłą - niepotrzebne.
2. Powierzchnia piwnic - jeśli będą
3. Powierzchnia poddasza, ale nieużytkowego.

Możesz ma maila, albo tutaj, zostawiając dla potomnych:).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2013 09:41

alessandro1977 napisał(a):

Tak wstępnie aby zorientować się ile np. kredytu będzie potrzebne...chodzi mi o szacunkowy koszt stanu surowego zamkniętego a później się zobaczy.

Od 1,5 tys w górę.Nic prostszego.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2013 09:42

Przychodzi taki moment kiedy chce się zmienić lokum na większe ale mieszkanie już dawno wykluczyłem...
Szczegóły prześlę na PW :wink:
Z góry dzięki :!:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 12.07.2013 10:04

hepik napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):

Tak wstępnie aby zorientować się ile np. kredytu będzie potrzebne...chodzi mi o szacunkowy koszt stanu surowego zamkniętego a później się zobaczy.

Od 1,5 tys w górę.Nic prostszego.

Dla Ciebie...inaczej ma się sprawa przy kredycie hipotecznym. Jak pisałem wcześniej, bank zakłada minimalną kwotę kosztu metra kwadratowego. Wynosi on ca. 2500zł. Dlatego też chciałem dopytać, po co ten kosztorys potrzebny.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 12.07.2013 20:47

Wydobyliście mój wątek, chyba zrobię jakieś podsumowanie.

Na czas wykańczania mieszkania kupiłem sobie białe ogrodniczki. Żona pod koniec prac pyta gdzie je wyprałem. 8O

:mrgreen:

Ktoś musi być kierownikiem. :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.07.2013 08:59

kaszubskiexpress napisał(a):
Ktoś musi być kierownikiem. :oczko_usmiech:

Dobrze, że przynajmniej tam :mrgreen:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 09.01.2014 13:32

Minął rok od czasu, gdy założyłem ten wątek, dobry moment na podsumowanie, tym bardziej, że nudzę się jak diabli.

kaszubskiexpress napisał(a):
MRK napisał(a): Jeżeli nie masz ciśnienia na kupno mieszkania - poczekaj. Powinno być jeszcze taniej za kilka miesięcy.

...podobno jest dołek, taniej raczej nie będzie a jeśli będzie to nieznacznie.

realista2 napisał(a):Za rok kupisz za połowę ceny. Opłaca się poczekać.

Było wiele opinii, że będzie taniej.

Jednak miałem nosa.

Znajomi, którzy nas odwiedzili uznali, że to dobry moment na zmianę mieszkania i poprosili mnie, żebym zapytał o koszt 66 m2 na 16 pietrze w budowanym właśnie budynku.
Tym ze zdjęcia.
Obrazek

Za m2 w budowanym budynku, na 16 piętrze znajomi musieliby zapłacić 7,400 zł, ale nie zapłacą, ponieważ to mieszkanie jest w rezerwacji.
Gdyby chcieli je kupić w listopadzie, to zapłaciliby 6,800 zł za m2.
My daliśmy mniej, niż 5,5 koła w styczniu.
To jakiś obłęd.
Sprzedają po 3-4 mieszkania tygodniowo 8O

Pierwotnie 3 budynek mieli zacząć budować w połowie przyszłego roku, tymczasem już kopią w tym miejscu hale garażowe, startują wiosną, będą budować równolegle oba budynki.
Najśmieszniejsze jest to, że sprzedali już całkiem sporo mieszkań, które wyglądają tak 8O
Obrazek

Kryzysu tutaj nie widać.

Fajnie się mieszka, skrobanie szyb tylko we wspomnieniach :wink:

Zauważyłem też inną rzecz, w tym budynku ludzie rozmawiają z sąsiadami w windzie i mówią sobie dzień dobry, oczywiście nie wszyscy w windzie rozmawiają, ale prawie wszyscy się sobie kłaniają. Tego nie było w poprzedniej miejscówce. Rzadko ludzie mówili sobie dzień dobry, właściwie tylko tacy, którzy się znali osobiście.
Takie spostrzeżenie.
:hut:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.01.2014 15:06

Co to znaczy kupili?
700kpln wpłacili w całości? 8O :roll:
Nawet 10% bym nie dał przez uzyskaniem przez Inwestora zgody na użytkowanie i wydzielenie lokali.
Na konto powiernicze tym bardziej.
Klient jest zawsze na końcu, jeżeli coś pójdzie nie tak.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Mieszkanie. Rady potrzebne. - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone