Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomocy, pierwszy raz... ciemna jak Chorwacja nocą? Nieeeeeee

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zandzia
Plażowicz

Postnapisał(a) zandzia » 09.08.2007 20:31

Witam serdecznie!

Pomóżcie, bo mnie zaraz cholera jasna we...
Necik mi działa jak gów..
Próbuję w archiwum poszukać trasy przez Węgry (podobno szybciej i bezpieczniej, nia ma korków), ale nic z tego...
Chciałabym rozpocząć z Boboszowa przez Bratysławę i co dalej?...do Chorwacji? (a później gdzieś znajdę to miasteczko o nazwie: STARIGRAD - PAKLENICA!!!-pewnie to na około, ale co tam...

Pozdrawiam serdecznie
Zandzia
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 09.08.2007 20:44

:D :D :D Zandzia, czekaj. Zaraz tu przybędą fachowcy od tras. Pomogą.
krakuscity
Koneser

Postnapisał(a) krakuscity » 09.08.2007 20:46

http://www.viamichelin.com/viamichelin/ ... mePage.htm
P.S. Chorwacja wcale nie jest tak ciemna nocą.
Użytkownik usunięty
Re: Pomocy, pierwszy raz... ciemna jak Chorwacja nocą? Nieee

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2007 20:50

Coś na temat przejazdu przez Węgry (jeżeli o zachodnia częśc Ci chodzi ?) znajdziesz tu;
forum/viewtopic.php?t=15839&highlight=
forum/viewtopic.php?t=16500&highlight=
forum/viewtopic.php?t=15093&highlight=
:wink:
zandzia
Plażowicz

Postnapisał(a) zandzia » 09.08.2007 22:03

Piotrek_B napisał(a):Coś na temat przejazdu przez Węgry (jeżeli o zachodnia częśc Ci chodzi ?) znajdziesz tu;
forum/viewtopic.php?t=15839&highlight=
forum/viewtopic.php?t=16500&highlight=
forum/viewtopic.php?t=15093&highlight=
:wink:

Dzięki, dzięki, już wszystko wiem:)

Pozdrawiam mile i serdecznie

Zandzia
zandzia
Plażowicz

Postnapisał(a) zandzia » 09.08.2007 22:04

woka napisał(a)::D :D :D Zandzia, czekaj. Zaraz tu przybędą fachowcy od tras. Pomogą.

dzięki
zandzia
Plażowicz

Postnapisał(a) zandzia » 09.08.2007 22:05

krakuscity napisał(a):http://www.viamichelin.com/viamichelin/gbr/tpl/hme/MaHomePage.htm
P.S. Chorwacja wcale nie jest tak ciemna nocą.

dzieki, wiem, że nie jest, dlatego było to NIeeeeeeeeeeeeeeeeee

Pozdr.

zandzia
croatek
Globtroter

Postnapisał(a) croatek » 10.08.2007 00:07

Hej,
Ja jadę do Seline, 3 km od Starigradu 8) 14 sierpnia. Trasa nocna: Kraków-Chyżne-Budapeszt
el_guapo
Cromaniak

Postnapisał(a) el_guapo » 10.08.2007 07:37

zandzia napisał(a):(a później gdzieś znajdę to miasteczko o nazwie: STARIGRAD - PAKLENICA!!!-pewnie to na około, ale co tam...

Pierwszy zjazd (MASLENICA) z autostrady po przejechaniu przez tunel Sw.Rok i jesteś na dobrej drodze do Paklenicy

Obrazek[/list]
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 11.08.2007 08:10

Skopiowałem swój post z innego wątku:

Wyjazd dla mieszkańców Poznania i innych na południe od niego jest pozbawiony logiki.
Min. 300km różnicy do punktu GRAZ.
Trasa Poznań-Śrem-Rawicz-Wrocław-Krapkowice-Głubczyce-Krnov-Olomouc-Brno-Breclav-Reintal (uwaga od 22-06 zamknięte)-Wiedeń-Graz. Dalej wdług uznania.
W tym roku przejechana 4 razy. Kto nie wierzy, niech jedzie przez Niemcy lub Kudowę :roll: , Boboszów :roll: , Głuchołazy :roll: .
Pozdrawiam.
olole
Globtroter

Postnapisał(a) olole » 11.08.2007 12:02

Zandzia - jesli chcesz jechać przez Węgry, to jednak najlepiej NIE okrężną drogą przez Budapeszt i przy Balatonie (niby to autostradami, ale podobno na dużych odcinkach remonty i kiepsko oznakowane objazdy). Najlepiej się sprawdza (polecana przez wielu forumowiczów i sam ją też testowałem) droga z Bratyslawy przez zachodnie Węgry (oznaczona nr "86") - to co prawda nie autostrada tylko bardzo przyzwoita "krajówka", ale jeśli ktoś nie planuje bicia rekordów prędkości - zdecydowanie godna polecenia. :D (Zresztą podliczając ogolny czas przejazdu - wyjdzie nią szybciej niz autostradami, bo krócej i bez objazdów). Kilkunastokilometrowy odcinek przez Słowenię też daje sie spokojnie przejechać, mimo, że obecnie w remoncie).
Dojazd do Węgier sugerowałbym przez Słowację (ja osobiście popieram trasę Zwardoń - Cadca-Żylina-Bratysława) - bardzo dobra autostrada, chyba najlepsza na całej trasie do Cro (włącznie z chorwackimi, których zmorą są wielokilometrowe korki przed tunelami, np. słynny w tej materii tunel Sveti Rok, a także przed niektorymi bramkami płatniczymi, np. k. Zagrzebia)
Życze szerokiej drogi :lol:
koteG
Plażowicz

Postnapisał(a) koteG » 28.08.2007 09:22

FUX napisał(a):Skopiowałem swój post z innego wątku:

Wyjazd dla mieszkańców Poznania i innych na południe od niego jest pozbawiony logiki.
Min. 300km różnicy do punktu GRAZ.
Trasa Poznań-Śrem-Rawicz-Wrocław-Krapkowice-Głubczyce-Krnov-Olomouc-Brno-Breclav-Reintal (uwaga od 22-06 zamknięte)-Wiedeń-Graz. Dalej wdług uznania.
W tym roku przejechana 4 razy. Kto nie wierzy, niech jedzie przez Niemcy lub Kudowę :roll: , Boboszów :roll: , Głuchołazy :roll: .
Pozdrawiam.

Witaj FUX,
2.09 Jadę z Wrocławia na Krk. Zamierzam wyruszyć ok godz. 21, tak więc większość trasy przemierzam nocą. Mam obawy co do kupna winiety na Czechy (u nich nawet w dzień może być zamknięte). Przeczytałem chyba wszystkie posty o trasach, ale mało które biorą pod uwagę jednocześnie istotne dla mnie czynniki, takie jak: tankowanie LPG w nocy oraz kupowanie nieszczęsnej winiety. Wiem, że na przejściu Kudowa/Nachod można nabyć winietki na CZ i A, ale ze względu na nocną jazdę preferuje jak najmniej drogi po ich wioskach. Czy na przejściu w Głubczycach istnieje jakaś infrastruktura gdzie można nabyć winietę ?Pozdrawiam.
Pawełka
Odkrywca

Postnapisał(a) Pawełka » 28.08.2007 10:24

Winiety w czechach, Słowacji czy Austrii polecam kupować na markowych stacjach paliw. Nie ma problemu z płatnościami kartą, czyli nie trzeba mieć lokalnej waluty (korony). Ponieważ jeżdżę dieslem, w sprawie LPG nie jestem w stanie pomóc, ale kiedyś wybraliżmy się ze znajomymi, którzy jechali na gazie. Był to horror. Mało stacji, często na uboczu, poszukiwania, strata czasu, później kolejki itd. Przez to podróż wydłużyła się nam w stosunku do innych wyjazdów o kilka godzin. W związku z tym polecam zatankowanie również paliwa na full. W Astrii LPG nie jest dużo tańsze od etyliny. Polecam penetrację interneto w poszukiwaniach stacji przy trasie przelotowej, czy bezpośrednio przy autostradzie. Pamiętam ,że w poszukiwaniu gazu w Cro okazało się, że powinniśmy wyjechać poza bramki autostrady. Niestety u nas sieć stacji LPG jest ewenementem, na skalę europejską.
Szerokiej drogi ...
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2007 11:38

Witaj FUX,
2.09 Jadę z Wrocławia na Krk. Zamierzam wyruszyć ok godz. 21, tak więc większość trasy przemierzam nocą. Mam obawy co do kupna winiety na Czechy (u nich nawet w dzień może być zamknięte). Przeczytałem chyba wszystkie posty o trasach, ale mało które biorą pod uwagę jednocześnie istotne dla mnie czynniki, takie jak: tankowanie LPG w nocy oraz kupowanie nieszczęsnej winiety. Wiem, że na przejściu Kudowa/Nachod można nabyć winietki na CZ i A, ale ze względu na nocną jazdę preferuje jak najmniej drogi po ich wioskach. Czy na przejściu w Głubczycach istnieje jakaś infrastruktura gdzie można nabyć winietę ?Pozdrawiam.

Winiety kupisz na dużych stacjach ,raczej,bez problemu.W Głubczycach można kupić winiety tylko że wieczorem to już będzie chyba zamknięte.Co do LPG to w nocy niema problemu,w Mikulovie są dwie całodobowe stacje(więcej tu https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=9948
koteG
Plażowicz

Postnapisał(a) koteG » 28.08.2007 12:26

szaki17 napisał(a):
Winiety kupisz na dużych stacjach ,raczej,bez problemu

Rozumiem, że zanim dojadę do płatnej drogi to bez problemu znajdę stację, która rozprowadza winiety ? Pytam bo chcę się upewnić czy nie będę musiał kluczyć po nocy w poszukiwaniu czynnych stacji. Pozdrawiam.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone