Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Policja w Chorwacji!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 21.07.2010 07:17

To ja napisał(a):Jestem bardzo ciekawy co zrobisz i do kogo napiszesz gdy po drugiej stronie radaru będzie Czech, Słowak czy Węgier.

Nic ..... bo nie mam zamiaru robić z siebie błazna.
To ja napisał(a):Ja tylko odpowiadałem na przenikliwy wywód <maniusia>.
Z pow.

A ja tylko podałem przykład jak Polak jeszcze potrafi zakombinować w stylu "arcy cudownych rad" Pana Hermana.

Co do tematu ....mandat przyjmuję z pokorą , biję się w pierś i płacę.

Nie obrażam ani nie wyzywam nikogo....
Nie proponuję łapówek....
Nie kłaniam się w policjantowi w pas..... chociaż czasem miłe słowo potrafi zasądzić o obniżeniu mandatu.
Nie kombinuję........

Pozdrawiam cwaniaczków
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.07.2010 07:23

Herman napisał(a):
Bocian napisał(a):
Herman napisał(a):Przy kamerze nic nie przejdzie. Bez kamery można po usłyszeniu kwoty mandatu (np 500) zapytać:
"a ile to będzie mandatem gotówkowym?"

(Nawet jak was nagrają na kamerę i że jest zapis itd, to zawsze mogą zejść z ceny... ukarać już muszą, bo zapisu nie mogą usunąć, ale zamiast 500 mogą równie dobrze dać 50 zł i 1 pkt :wink: z tym, że na pewno nie przy świadkach)

A spytaj tatusia co z taryfikatorem...

No co ma z nim byc? nic... 50zł za przepaloną żarówkę w stopie...

Pamiętajcie... prawo prawem, taryfikator taryfikatorem, a papier przyjmie wszystko...

A tak poza tym.. to trochę innym tonem poproszę :? bo ja ojca już o nic pytac nie muszę. :wink:

Jak cie nagrają ze przekroczenie prędkości o 50km/h to sądzisz, że ci wypiszą za żarówkę? Nie rozśmieszaj mnie... Nikt na dupsko nie weźmie takiego tematu, bo będzie się bał, że ten ukarany pierwszy podpier.... ich do BSW czy BK. Jedyne co można to zejść w widełkach , jeśli takie są za dane wykroczenie.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.07.2010 07:39

Fatamorgana napisał(a):Są ludzie umiejący się przyznać do błędu, złamania przepisów a nawet potrafiący jeszcze powiedzieć policjantowi "przepraszam".

mystaloba napisał(a):Np. ja taki jestem. Ale na swoich [czytaj rodaków], nawet Tych, którzy "źle robią", kombinują na wszystkie sposoby złego słowa nie powiem w obecności innych nacji, bo wtedy wystawiam również opinie o sobie i moim narodzie, jak my się nawzajem szanujemy.

Że co proszę .... 8O to oznacza tylko jedno, jestes taki sam cwaniak i na dodatek fałszywy.
Taka solidarność ponoć jest wsród cyganów ale tam każdy kradnie, oszukuje ..... z tego żyją.
Naucz się, jak jest coś źle, to obojetnie kto, ..ojciec, siostra,brat, Polak, Niemiec ..... zwracaj uwage na nieprawidłowości.
Jak jest dobrze, stań w obronie nawet za cyganem. :!:

Dla mnie bliższe jest stanowisko "Fatamorgany". Bywa (za często), że widok krajana poza granicami kraju wprawia mnie w mdłości.
Mam takie wrażenie, że podrożują tylko osoby o niskiej kulturze osobistej, bez gustu ubraniowego.
Wysiadzie taki z automobila, wyglada jak zbój, ubiór taki bezguście który tylko potęguje negatywne odczucia. Taki jakis nadpobudliwy, taki super zaradny. Wrazenie jakby był na prochach.

Jest stare powiedzenie: jak Cie widzą tak Cie piszą.
Więc ja sie pytam .... gdzie te normalne osoby :?: Jeżdzą na wczasy w inne strony a do Chorwacji tylko niski elemenet społeczeństwa :?:
Ja sobie wypraszam za takie segmentowanie, nie mam zamiaru identyfikować się z tymi ludźmi.
Skoro ma taki stosunek do sytuacji "drogowych" (czyli- jak tego wstrętnego i "durnego" policjanta zrobić w bambuko), taki sam jest na codzień. Ślepy to widzi. Na wczasach też nie jest inaczej, polskie śmieci, polskie puszki z piwa, ...polskie słownictwo na K***, na ch**** , jest wszechobecne.

Mystaloba ...... za takimi stajesz w obronie :?:
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 21.07.2010 07:42

Ale na swoich [czytaj rodaków], nawet Tych, którzy "źle robią", kombinują na wszystkie sposoby złego słowa nie powiem w obecności innych nacji, bo wtedy wystawiam również opinie o sobie i moim narodzie, jak my się nawzajem szanujemy.[/quote]

Czy naprawdę uważasz że ''inni'' beda Cie szanować za to że nie potrafisz odróżnić dobra od zła (w uproszczeniu, bez podtekstu religijnego)? Bo to wystawia nam własnie negatywna opinię narodu ktory nie wie co wolno a co nie, gdzie lęża granice.
Jestem ciekaw jak będziesz bronił swego który np. na wakacjach w innym kraju naciągnie Twoja rodzinę na kase. Pewnie nie pójdziesz n apolicje bo to wstyd....... swojego kablować.
Nie zgadzam się z Twoim sposobem myślenia (ale się nie przejmuj to tylko moje zdanie).
W ciągoi ostatnich 10 lat świadczymy usługi dla niemców którzy swoje firmy wywalili za niesolidność i wiesz za co nas cenią? Za to że nie ściemniamy. Nawet jak jest źle to mówimy prawdę i staramy się to szybko naprawić. Jak ''nasi'' niemcy dają ciała to też płaca kary bez dyskusji. I wiem że mamy u nich szacunek i ni epostrzegają nas jako krętaczy.

Budować swój wizerunek trzeba na uczciwości. Także tej moralnej.

PS.
Jakieś umoralniające grafomaństwo mi się właczyło.
Sorry jak co niektórym przynudzam.
Każdy ma swoją droge.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 21.07.2010 08:04

pował85
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pował85 » 21.07.2010 09:08

Nawet policjant okazał się bezsilny:D
mystaloba
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mystaloba » 21.07.2010 11:18

woka napisał(a):Taka solidarność ponoć jest wsród cyganów

Również wśród Żydów, Niemców, Austriaków i o nich jakoś nie wspominasz, bo to są nacje, które zawsze stawiały na 1wszym miejscu swoich obywateli a Ty umiesz tylko swoich krytykować i pierwsza idziesz kablować.

woka napisał(a):Dla mnie bliższe jest stanowisko "Fatamorgany". Bywa (za często), że widok krajana poza granicami kraju wprawia mnie w mdłości. Mam takie wrażenie, że podrożują tylko osoby o niskiej kulturze osobistej, bez gustu ubraniowego.
Wysiadzie taki z automobila, wyglada jak zbój, ubiór taki bezguście który tylko potęguje negatywne odczucia. Taki jakis nadpobudliwy, taki super zaradny. Wrazenie jakby był na prochach.

Bo Ty jesteś typową Polką Europejką, która zobaczyła trochę świata i ma się za nie wiadomo kogo! Gdybyś wiedziała jak chodzą ubrani Amerykanie, Kanadyjczycy po ulicach. Gorzej 2x jak Ci Polacy do których masz mdłości, bo ktoś się brzydko ubrał, bo ktoś wyszedł ze starego Golfa III, to Ty już takich skreślasz. Ach ta dzisiejsza mania wyższości...

woka napisał(a):Na wczasach też nie jest inaczej, polskie śmieci, polskie puszki z piwa, ...polskie słownictwo na K***, na ch**** , jest wszechobecne.

Proponuję przejechać się, np. do Anglii, tam ujrzysz setki puszek po browcu i usłyszysz tysiące słówek na F^^, B^^. Już nie wspomnę o Finach, gdzie piwo leje się nocami a słowa typu K^^, CH^^ też rzadkością nie są!

woka napisał(a):Mystaloba ...... za takimi stajesz w obronie :?:

Jeśli wiem, że nie są winni to jasne, że stanę w obronie! Ale jeżeli wiem, że są winni wtedy odchodzę grzecznie i mówię "nie wiem, nie widziałem" a nie kabluje! Wyjątkiem jest tutaj zabicie człowieka. Wtedy jestem nieugięty nawet na rodaka.
Porównujesz Cyganów do Polaków, ale to jest zwykłe, kłamliwe uogólnianie! Każdy wie, że takich Polaków, którzy coś tam kiedyś ukradli, [ale Ty oczywiście tego nie widziałaś] jest to tylko jednostka, mały %, przez którą Ty wystawiasz opinię na cały świat o Polakach! Jeśli chodzi o Cyganów to u nich jest zupełnie inna sytuacja. Ci ludzie koczują po całej Europie, od małego są nauczeni kanciarstwa. Chociaż i tu jest mały mały wyjątek, 1% ale w drugą stronę, tą dobrą! Zupełnie odwrotnie do nas!

Wy na prawdę jesteście jacyś przewrażliwieni na punkcie rodaków. Nie życzę Wam aby spotkała Was taka sytuacja, jak kiedyś będziecie potrzebowali pomocy a takie polskie "bezguście" będzie chciało Wam pomóc :P
menadzer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) menadzer » 21.07.2010 11:43

Kolega opowiedział mi taką historię, mianowicie rozładował mu się akumulator w Transporterze T2 będąc w Chorwacji. Zobaczył nadjeżdżającego "rodaka" i poprosił go o użyczenie prądu. Kable miał swoje. Ten jednak nie chciał mu pomóc. Jednak po usilnych prośbach uległ, widząc u mojego znajomego żonę i małe dziecko w aucie. Sam miał Daewoo Nexia (wow) i być może nie chciał żeby go ktoś zobaczył, że zadaje się z Polakiem w Transporterze T2. Potem, jak relacjonował mój znajomy, jeździł po wiosce bez celu, żeby uzupełnić wg niego brakujący prąd w akumulatorze. Nie od dziś się wiadomo, że za granicą jeden Polak Polakowi wilkiem. Chyba to syndrom dorobkiewicza, który pracując na czarno w Niemczech za parę marek "utopiłby rodakowi nóż w plecach" (znam takie przypadki, tylko finałem były pobicia).

A wracając do tematu mandatów, ostatnio miałem 95 na 70-tce, zostałem nagrany przez radiowóz na wideo-radar. Nie miałem przy tym żadnego dokumentu. Okazałe skruchę, pokorę i dostałem 100 zł za prędkość i 4 pkt , a za brak dokumentów pouczenie. Można po ludzku?
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 21.07.2010 11:47

Halo!! Moderator!!
Myślę że czas na rekację bo zaczyna watek trącić rasizmem.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.07.2010 11:56

menadzer napisał(a):Zobaczył nadjeżdżającego "rodaka" i poprosił go o użyczenie prądu.

Podejdź do tego bardziej optymistycznie i zauważ, że ten drugi się w ogóle zatrzymał.

Zawsze to powiało przyjemnym polepszeniem się w stosunkach polsko-polskich za granicą :lol:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 21.07.2010 12:06

Obrazek

Policja na Istrii :wink:
bolo28
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bolo28 » 21.07.2010 12:07

woka napisał(a):Mam takie wrażenie, że podrożują tylko osoby o niskiej kulturze osobistej, bez gustu ubraniowego.
Wysiadzie taki z automobila, wyglada jak zbój, ubiór taki bezguście który tylko potęguje negatywne odczucia.

Akurat gust ubraniowy to pojęcie względne. Często obcokrajowiec wygląda o wiele dziwniej ale to oczywiście jest "ostatni krzyk mody", mody, która jest elementem rynku i niestety prowadzi za nos wszystkich jej wyznawców. Ważne żeby być czysto ubranym i kulturalnie się zachowywać a wytykanie innym braku gustu dobrze o opiniodawcy nie świadczy.
Pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.07.2010 12:09

mirko napisał(a): Policja na Istrii :wink:

Podobno sprawiedliwość jest ślepa, więc czemu jej egzekutorzy mieliby mieć otwarte oczy?

Ślepa, ale czuwa ... :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.07.2010 12:46

mystaloba ..... niech zgadnę :wink: Jesteś emigrant-imigrant :lol: ( o wielki zakład idę)

Z tym bezguściem ubraniowym to faktycznie źle mi się napisało.
Teraz każdy pomyśli, że ja na wczasach to pod krawatem chodzę, w garniturze.
Nic z tych rzeczy, zapewne dla niejednego ubrany jestem jak ostatnia łajza.
Tu, przyjmuje krytykę. O gustach trudno rozmawiać. Każdy jakiś (tam) ma.

W innych dziedzinach, pozwolisz, że ja pozostanę przy swoim. Twardo przy swoim. Twój pogląd na otaczający nas świat, Twoje spostrzeżenia i ich interpretacja ....ehhhhh. Wszystkiego miłego życzę.
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 21.07.2010 13:14

Wracając do sprawy Policji :) Przy popełnonym wykroczeniu Policjant ma za sobą kodeks drogowy, ustawy u ruchu drogowym - czy co tam mają w innych krajach. Jeśli działa w ramach i zgodnie z nimi, to nie musi się do mnie uśmiechać, być miły, czy proponwać kawę na czas pisania mandatu. Naszym obowiązkiem jest jedynie pilnowac, żeby całe zajście zgodne jest z obowiązującym prawem. Jeśli zachowanie policjanta wykracza poza prawo lub zdrowe obyczaje, to również i zwykły turysta z Polski ma narzędzia, żeby tą sprawiedliwość wyegzekwować jak należy.

Popełniając wykroczenie, raczej, zazwyczaj, niemal zawsze jesteśmy tego świadomi. Pozostaje kwestia poniesienia za nie konsekwencji. Wspominane we wcześniejszych postach niuanse powstają, gdy zaczyna się bumelanctwo i cwaniactwo "poszkodowanego" mylone z umiejętnością radzenia sobie. I po raz kolejny narodowośc nie ma tu nic do znaczenia!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone