Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pogaduchy

Dział testowy poświęcony swobodnym dyskusjom na dowolne, często niezrozumiałe lub kontrowersyjne tematy. Moderacja w tym dziale jest ograniczona. Nie ma obowiązku wchodzenia do tego działu i czytania postów - robisz to na własną odpowiedzialność.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 22.03.2025 18:59

:piwo:
biervielfalt_oberle.jpg

A przy okazji: "imię, którym nie należy się chwalić" dostała nareszcie trenażerek (dwa dni opóźnienia. powinien być tydzień po operacji, przywieźli w dziewiątym dniu)
signal-2025-03-21-162324.jpeg
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 22.03.2025 20:01

Dobrze, że w ogóle przywieźli. Jak tam ogólnie jest w D z tą służbą zdrowia? Mam przekaz od znajomych z okolic Monachium, że bez szału. Ich dotyka spychologia. Starsza kobitka jest chora i jakoś tak odsyłają ją to tu to tam...
W austrii jak byłem na nartach i jeden gościu złamał nogę to moment go ogarnęli, operacja na drugi dzień. Ale miał ubezpieczenie wykupione.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 22.03.2025 21:15

Marlowe1994 napisał(a):Jak tam ogólnie jest w D z tą służbą zdrowia?
Ogólnie, to nie narzekamy.
Choć mogłoby co-nieco iść szybciej.
O punktualność nie będę "walczył", bo rozumiem, że jeśli mam termin na np. 10:00 i zostanę przyjęty o 10:20,
to raczej wiadomo, że tego typu terminy są jak kiedyś "ceny umowne" ;)
Po prostu zdarza się, że wskoczy "przede mnie" przypadek naglejszy.
Też bywałem takim przypadkiem, więc rozumiem i nie narzekam.
Ceny (dopłaty) są też znośne.
Np. za mój 3-miesięczny (deczko ponad 3 miesiące, bo to opakowania po 100 sztuk) zestaw "serdeczny" :lol: (statyna, betabloker, ciśnienie, aspi i jeszcze jakaś tam - w sumie pięć specjałów) dopłacam całe 20 € (dwadzieścia).
Za to urządzenie do kolana, 10 € dopłaty.
Resztę opłaca Krankenkasse.
I tak uczciwie: lekarze są OK, ale obserwuję regres w jakości "rejestratorek".
Czasami mam wrażenie, że rozmawiam z jakąś ciamajdą.
Miłe, młode dziewczyny, ale jakoś tak... nieogarnięte.
Problem: zauważam to u sporej części młodych ludzi, nie tylko u "rejestratorek" ;)

Marlowe1994 napisał(a):W austrii jak byłem na nartach i jeden gościu złamał nogę to moment go ogarnęli, operacja na drugi dzień
Jak spadłem z dachu i potrzaskałem kręgosłup, też wszystko "elegancko" się skończyło. A nawet lepiej, bo musiałem zmienić zawód i pracę (okazało się, że super-hiper korzystniejsze :sm: ).
Jak se wbiłem fiskarsa w stopę, to już po ~dwóch godzinach budziłem się pozszywany, a po rozpoznaniu zawału, po jakichś 30 minutach już oglądałem "live" z wprowadzania stenta.
Z tym zawałem to też taki mały zgrzyt był po drodze. Leżysz w karetce, kierowca daje z siebie i auta powiedzmy prawie wszystko,
myślisz - zawał, co i jak będzie dalej, bo... za 10 dni urlop (na Dugim Otoku ofkors :cfaniak: ) a tu lekarka i pielęgniarka urządzają sobie kłótnię, czy podczas takiej jazdy powinny (one) być zapięte pasami :roll:
A jedyną "rzeczą", której potrzebujesz w takim momencie, to... spokój.
Nie mogę zbytnio narzekać, choć czasem chciałoby się... lepiej, szybciej (taniej :lol: ).
Żarcie w szpitalach przyzwoite, siostra co rano zbiera zamówienia na obiad, kolację i śniadanie (dostajesz kilkupunktowe menu),
na każde zawołanie (jeśli nie potrafisz sam) przynosi wodę, kawę, herbatę...
Gdy leżałem "przykuty" z tym kręgosłupem (1997), to nawet siostra woziła z łóżkiem do palarni (wtedy były jeszcze palarnie w szpitalach).
Jest OK.
Czasem też przynoszę jakieś referaty czy inne badania do mojego wioskowego "doc'a" i dysktujemy.
Po jednym z takich posiedzeń, dał się przekonać na zmianę medykacji.
Np. żeby tabletki "antyciśnieniowe" brać wieczorem, a nie rano.

Ale i tak... w domu albo na urlopie lepiej :lol:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 22.03.2025 22:31

No to może ci moi jakoś słabo trafili. Ja w ostatnim roku robiłem wiele badań i u nas NFZ to dramat, głównie jeśli chodzi o terminy ale nie tylko. Ja na bank nie poprę żadnego protestu czy narzekania lekarzy. Nie wyobrażam sobie ile by trwały te moje badania gdyby nie pakiet w pzu. Mam wysoki bo pzu zapewnia swoim pracownikom. A i przy tym bywają terminy po 2 miesiące. Na telefon od chirurga czekam już 14 miesięcy :lool: Nie sądzę abym się doczekał bo jak pytałem po 6 miesiącach to w sekretariacie powiedzieli że nie mają mojego nazwiska bo widocznie lekarz z piętra niżej jeszcze nie przyniósł :lool:
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 22.03.2025 23:50

Marlowe1994 napisał(a):,,,,,,,,,,,,,,,
Ja na bank nie poprę żadnego protestu czy narzekania lekarzy.
,,,,,,,,,,,

no przestań,
to "naprawdę ucisniona" grupa zawodowa,
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.03.2025 09:02

Marlowe1994 napisał(a):(...) ile by trwały te moje badania gdyby nie pakiet w pzu. Mam wysoki bo pzu zapewnia swoim pracownikom. (...)
Z głupia frant, bo nie wiem: to zwykłe ubezpieczenie zdrowotne nie wystarcza?
"U nas" też można wziąć "pakiet rozszerzony" (droższy), ale dotyczy to tylko "samodzielnych".
(cały czas piszę o tzw. powszechnym [nie prywatnym] ubezpieczeniu zdrowotnym)
Normalny etatowiec ma z automatu pełny pakiet, opłacany pół-na-pół z pracodawcą.
"Samodzielni" opłacają całość sami i mają do wyboru dwie wersje ubezpieczenia.
Standardowa (niepełna) NIE obejmuje wypłaty chorobowego, gdy jesteś na "L4". Musisz żyć z oszczędności, jeśli nie jesteś w stanie jakoś pracować.
Można wykupić pełny pakiet (drożej), i wtedy gdy jesteś na "L4", kasa płaci chorobowe jak w przypadku "zwykłych" etatowców.
Ale to (chyba) jedyna różnica.
Dodatkowych przywilejów u lekarza czy w szpitalu nie ma.
Te są tylko możliwe, gdy jesteś ubezpieczony prywatnie.
Ale przy takim ubezpieczeniu jest parę "pułapek" (i przy dochodach poniżej ~10k€/miesiąc) lepiej się za to nie brać.

A dlaczego nie poprzesz protestu lekarzy?
My u siebie popieramy :D
Krankenkassy starają się narzucać coraz więcej biurokracji na lekarzy (na pacjentów też), więc ci mają mniej czasu dla pacjentów.
Po pierwszej operacji (imię wiadome) otrzymaliśmy zapytanie z kassy, ile drenaży było w kolanie, ile mniej/więcej te drenaże "wyssały" i czy była kroplówka.
(chyba nie czytują cro.pl, bo wiedzieliby, że takie pytania [a raczej sposób, w jaki pytali] do boboo, to szarpanie za ogon drzemiącego tygrysa :lezekwicze: )
Przedstawiłem im ofertę: jeśli nie są w stanie wysłać swojego pracownika (just in time) na kontrolę podwieszonych drenaży i/lub nie wierzą fakturze wystawionej przez szpital, to ile są gotowi zapłacić za "outsourcing" takiej kontroli? Bo ja te informacje posiadam, nawet zdjęcia.
To była rozmowa telefoniczna i odniosłem wrażenie, że moja odpowiedź nie przypadła im do gustu i nie dali mi zarobić :lool:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.03.2025 11:36

W Polsce działa NFZ i poprzez ten fundusz każdy może się leczyć. Jakby takie leczenie państwowe. I tu problemem jest dostępność usług czyli czas oczekiwania na wizytę. Mój kumpel ma stwierdzonego Parkinsona i ostatnio jeszcze tężyczkę. 50cio letni facet. I na NFZ wizytę do neurologa ma zapisaną w lutym 2026, a wizytę do lekarza który ma mu prowadzić leczenie, na wrzesień 2025. Żeby przyspieszyć te tematy można wykupić prywatne ubezpieczenie obejmujące leczenie. Są różnej wysokości pakiety i pracodawca może dopłacać do takiego pakietu. Ja na takim pakiecie jadę i się badam, korzystam z wysokiego pakietu pzu jako pracownik.
Co do popierania lekarzy to moja opinia jest subiektywna i oparta na generalizowaniu, ale jak widzę lekarza który spóźnia się pół godziny, nawet nic nie mówi i zamyka się w gabinecie i po następnych 10 minutach zaglądam do gabinetu i lekarz sobie siedział i je kanapkę to co mam myśleć :lool: To nie jedyny tego typu przypadek jaki odczułem na własnej skórze. Do tego jakość usług na NFZ i prywatnie jest różny. U tego samego lekarza.
Oczywiście znam też lekarzy zaangażowanych.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.03.2025 12:32

Marlowe1994 napisał(a):To nie jedyny tego typu przypadek jaki odczułem na własnej skórze. Do tego jakość usług na NFZ i prywatnie jest różny. U tego samego lekarza.
Dlaczego nie zagaisz rozmowy z nim na ten temat?
Lekki wspominek o przysiędze Hipokratesa...
zapytaj czy ma w domu lustro i czy często w nie patrzy bez obrzydzenia?
---------
Taka ciekawostka z "niemieckiego frontu medyczno-finansowego" ;) :
Od pewnego czasu dopłaty do "leków homeopatycznych" zostały zablokowane (do niedawna kassy dopłacały, jeśli to było na recepcie).
Stało się to pewnym publicznym wykładzie (emitowanym w państwowej telewizji) profesora fizyki.
Zapytał wprost:
jak to jest możliwe, że państwo opłaca dwie przeczące sobie rzeczy.
Otrzymuję wypłatę (od państwa), między innymi za to, żeby tłumaczyć studentom m.in. zasadę "przyczyna-skutek",
a w tym samym czasie państwo dopłaca do "leków", co do których nie ma żadnych naukowych wątpliwości, że nie mogą działać.

Niedługo później homeopatia zniknęła z list :proszedzieki:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.03.2025 12:54

Dlaczego nie zagaisz rozmowy z nim na ten temat?
Lekki wspominek o przysiędze Hipokratesa...
zapytaj czy ma w domu lustro i czy często w nie patrzy bez obrzydzenia?

:lool: :lool: Z kelnerami też staram się nie kłócić, chyba że po zjedzeniu. I więcej tam nie przychodzę :lol: Mam w rodzinie kelnera/barmana/baristę.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.03.2025 12:56

W calym tym leczeniu wkur... jest to, że pracując zabierają prawie połowę wypłaty, w tym teraz 9% składki zdrowotnej i nic z tego nie ma. Chcesz leczyć się lepiej i szybciej, płać prywatnie. Lub dawaj łapówki czego ja nie robię.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.03.2025 14:49

Marlowe1994 napisał(a):w tym teraz 9% składki zdrowotnej i nic z tego nie ma
Ja płacę 15,8% "na zdrowie".
O "emerytalnym" i podatkach nie wspomnę. Ale sumarycznie wychodzi więcej niż:
prawie połowę wypłaty

Ale...
póki możemy sobie pozwolić na urlop, w domu zimą ciepło, jest co do gara włożyć i jeszcze wystarcza na hobby, to...
nie narzekam :faja:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.03.2025 15:53

Dla mnie to mogą zabierać i 80 procent, aby to co zostało stykło na godne życie 8) Póki co styka, ale na służbę zdrowia można ponarzekać zawsze :lol:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 23.03.2025 16:03

Marlowe1994 napisał(a):Nie wyobrażam sobie ile by trwały te moje badania gdyby nie pakiet w pzu. Mam wysoki bo pzu zapewnia swoim pracownikom.:

Gdybym nie znał innych firm to pewnie byłbym z PZU zadowolony.
Przed PZU mój pracodawca przez wiele lata zapewniał nam opiekę w innej firmie. Dlatego dla mnie PZU to dramat. Na szczęście umowa z PZU się skończyła. Gorzej raczej nie będzie.
Oczywiście w PZU lekarze świetni. Niestety cała reszta słabo.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.03.2025 16:11

Ja mam póki co prawie wszystko za darmo, czyli za parę złotych bo resztę dopłaca pracodawca. To się tego trzymam bo gdybym miał płacić całość w innej firmie to byłoby dużo drożej. Może z lepszą obsługa, tego nie wiem.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.03.2025 17:45

empire13 napisał(a):(...) Oczywiście w PZU lekarze świetni (...)
Nie za bardzo łapię.
Znaczy jak jesteś dodatkowo ubezpieczony w PZU, to chodzisz do "lekarzy PZU"?
Nie masz wolnego wyboru?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Po godzinach...

Pogaduchy - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone