Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pogaduchy

Dział testowy poświęcony swobodnym dyskusjom na dowolne, często niezrozumiałe lub kontrowersyjne tematy. Moderacja w tym dziale jest ograniczona. Nie ma obowiązku wchodzenia do tego działu i czytania postów - robisz to na własną odpowiedzialność.
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 02.04.2025 10:11

A oto i wspomniana mapka gęstości linii kolejowych (były zabór rosyjski do 1918) i porównanie z mapką 2019 (co tam panie drzemie w głowie) :sm:

Obrazek
Obrazek

Przypadek jakiś ?? Czy nie przypadek ?? :sm: :cfaniak: :cfaniak: :cfaniak:

.....
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.04.2025 10:27

Widać, że zachód zidoktrynowany, tymi pociągami głupoty im przywozili, książki jakieś może. Wschód stabilny, spokojny, nikt tam im głupoty nie gada, że jak się przed siebie pójdzie to się w to samo miejsce dojdzie.
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 02.04.2025 12:28

Forumowy socjolog zauważył tu jeszcze jedną dziwną zależność :) Zachód Polski i Mazury, to potomkowie polskich emigrantów ze wschodu (zza tak zwanego Buga). O co tu kaman ??

Ciekawa jest też ta prosta, niesamowicie wyrazista i odcieta kreska podziałów (niebieska mapka), pomiędzy Kurpiami, a Regionem Warmińsko Mazurskim (stare Prusy Wschodnie). Narysowała się tip top, dawna południowa granica Prus Wschodnich. A przecież tam już dawno Niemców Zero, a oryginalnych Mazurów, zostały jakieś śladowe resztki ?? Ciekawa jest też ta "wyspa", na wschód od Białegostoku i w Bieszczadach.... Czyżby smolarze, ciągle lekko nawaleni i oczadziali dymem ?? :lool:

Ten Białystok i okolice jest ciekawy ?? Wiem, ale nie powiem ?? ;)
Szczecin, Gdańsk, Wrocław, Sudety, Lubuskie, Wielkopolska, inne duże ośrodki, czytelne, nic nowego ....

Wracając. Ciekawa jest ta korelacja (zależność) preferencji w naszych regionach zachodnich i północnych vs ludność napływowa, zza tak zwanego "za Buga". ... Forumowy socjolog wie, ale nie powie ?? ;) ..... Pisać prace magisterskie i doktorskie, w powyższym :)

.....
stachan
Koordynator forum

Postnapisał(a) stachan » 02.04.2025 16:33

Szukacie kresek i podziałów, a poszukajcie gdzie więcej polskości zostało...

Już niedługo zobaczymy kto Sasem, a kto, pożal się Boże, sarmackim sprzedawczykiem. Już widzę te kawiarniane szwadrony, które z pełnymi pampersami będą przedzierać się na zachód. Tfu!

Wincyj tej unii, wincyj. Bo z tych dróg asfalt zwinie, gdy ogłupiała tłuszcza przestanie czcić jej kakaowe oczko :lol:
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.04.2025 18:18

stachan napisał(a):Szukacie kresek i podziałów, a poszukajcie gdzie więcej polskości zostało...

Już niedługo zobaczymy kto Sasem, a kto, pożal się Boże, sarmackim sprzedawczykiem. Już widzę te kawiarniane szwadrony, które z pełnymi pampersami będą przedzierać się na zachód. Tfu!

Wincyj tej unii, wincyj. Bo z tych dróg asfalt zwinie, gdy ogłupiała tłuszcza przestanie czcić jej kakaowe oczko :lol:

A co to ta polskość?
Zobaczymy jak szwadrony kosynierów z hasłem bób, homar, włoszczyzna będą wespół z kibolami z tatuażami polski walczącej na łydkach, parły na wschód stawić opór.
Może kiedyś ogłupiała tłuszcza przestanie czcić kakaowe oczko prezesa i proputinowskich pachołków.
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 02.04.2025 18:23

stachan napisał(a):Szukacie kresek i podziałów, a poszukajcie gdzie więcej polskości zostało...
(...)
Czyli też poszukajcie podziałów.
"więcej / mniej" to też podział.

Całość tych podziałów (tyż fajne "całość podziału" :lol: ) można wsunąć w zakładkę "Bonhoeffer".
Żądne, chciwe władzy jednostki czarują tępe masy populizmem i demagogią, bajaniem o patriotyzmach i innych panabogach.
Inne jednostki stoją z boku, obserwują i rozumieją, co i jak się dzieje.
Niestety, próby otwarcia oczu masom spełzają na niczym.
No, może nie na niczym, bo z neutralnego widza nagle zostajesz ich wrogiem.
A jak pokazuje historia, ZAWSZE zaczyna się niewinnie.

A propos szukania polskości...
Poszukaj lepiej, gdzie więcej "Ziemio-planetowości" zostało.
Słyszałeś o prędkościach kosmicznych? Konkretnie o II prędkości kosmicznej?
To taka prędkość, której jeśli nie przekroczysz, to nie opuścisz naszej Planety.
Dotyczy to również wszelkich gazów i pyłów. Również tych cieplarnianych.
Widziałeś gdzieś jakiś komin albo rurę wydechową, z której spaliny wylatują z prędkością >11,2 km/s ?
Każdy zbędny gram tego paskudztwa rozchodzi/rozrzedza się tak, że niby "znika", ale Ziemi nie opuszcza i po cichutku sobie działa.
W ciągu 60 lat wzrost CO2 o 100 cząstek na milion.
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.04.2025 18:29

....ale Ziemi nie opuszcza i po cichutku sobie działa.
W ciągu 60 lat wzrost CO2 o 100 cząstek na milion.

Pewnie poczytasz, że to lewacka propaganda, bo przecież Polak katolik może u siebie w Ojczyźnie robić co chce, szczególnie po powstaniu z kolan.
A poza tym, kto widział jakieś cząstki? Bzdety jakieś :oczko_usmiech: :lool:
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 02.04.2025 19:50

Jak już o klimacie...
to "lewacka propagandowa" organizacja NASA udostępniła właśnie dane o lodzie arktycznym.
Marzec 2025
Najniższy zmierzony do tej pory stan/powierzchnia lodu.
Całe 1,32 miliona km² mniej niż średnia z 30 lat.
To dość dokładnie 4 powierzchnie... Polski.

A tak przy okazji do "antyklimatów": o albedo było w szkole?
Jak nie ma białego lodu, to jest ciemna woda.
Biały lód odbija, ciemna woda pochłania.
A jak pochłania, to się nagrzewa.
Jak się nagrzewa, to zwiększa objętość, a co za tym idzie: powierzchnię.
Większa powierzchnia wody -> większa zdolność pochłaniania -> temperatura rośnie -> coraz mniej lodu -> większa powierzchnia wody -> ... "∞"

Był kiedyś taki dowcip o tym, że za "20 lat" komunizm opanuje całą Ziemię.
Na co pewien słuchacz: ja się nie boję, ja mam raka.

No cóż, ja mam 60 lat.
Ale przesyłam ciepłe życzenia "dzieciom i wnukom"...
Trajgul
Cromaniak

Postnapisał(a) Trajgul » 02.04.2025 21:56

boboo napisał(a):Jak już o klimacie...
to "lewacka propagandowa" organizacja NASA udostępniła właśnie dane o lodzie arktycznym.
Marzec 2025...

Od 4-5 lat czytam na bieżąco ten blog, zawierające wszelkie dane dotyczące lodu Arktyki:

https://arcticicesea.blogspot.com/?m=1

Powierzchnia czy zasięg są oczywiście bardzo ważne, widać na wszelkich wykresach jak Arktyka się kurczy, natomiast wg mnie najgorsza jest zmiana grubości lodu, i co za tym idzie objętość lodu, która ma tendencję spadkową (z małymi przerwami).
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 03.04.2025 05:15

To jest wszystko ważne. Grubość x powierzchnia ≈ masa,
Pokazałem tylko samonapędzający się efekt zanikania albedo :D

Są "możni" tego świata, którzy twierdzą, że to dobrze, że lody arktyczne znikną.
Będzie wygodny dostęp do surowców na dnie i bliżej statkami do Azji.
- niby mają oczy, a nie widzą... -

------------
Najbardziej ekologicznym źródłem energii jest... jej oszczędzanie.
Taki przykład na... autostradzie:
Różnica między 110 kmh i 140 kmh to większy o 62% (sześćdziesiąt dwa) opór powietrza.
Niestety standardowa (i jakże błędna) odpowiedź brzmi:
"a co ja mogę z moimi kilkoma litrami? tam w Chinach* trzeba ich gonić"

* czasem słychać o kilku innych krajach
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 03.04.2025 06:14

Ile razy ja to słyszałem o tych Chinach. Albo o supertankowcach które emitują tyle syfu co milion aut każdy. A jest ich ileś tysięcy. To co ja tu się będę wygłupiał i dbał o środowisko. Za nich niech się wezmą.
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 03.04.2025 15:52

Gość w za długim krawacie, objął UE w tym Polskę 20 % cłami. A tych kacapów, z pod znaku "Z" oczywiście nie ruszył :sm: :sm:

A ten gość "ekonomysta", który tłumaczył, że lotnisko w Radomiu jest lepsze od lotniska w Modlinie, bo jest bliżej Morza Śródziemnego :lool: :lool: ...Ten gość "ekonomysta", zgodnie z przekazem dnia, teraz tłumaczy, że z tymi cłami to w zasadzie dobrze, bo będziemy mniej kupować ?? :sm: :lool:

Pierwszy efekt tego "dobrze", to taki, że polskie strategiczne spółki na pysk. KGHM na pysk, minus 6 %...Orlen na pysk, minus 4 %...Kurs euro/pln na pysk, czyli 4,25 :sm:

Jest "Ok", ale jeszcze za mało" ?/ Najlepiej jakby się paliło i waliło :sm: "Piękny dla nas czas" ?? i prezent na Wielkanoc ..."Dawać jeszcze", mało ?? :sm: Szansa na życie, przeżycie :sm: :sm: .... Coś tu było o miłości do Ojczyzny, patriotyzmie i targowicy ?? :sm: Dziękuję

.....
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 04.04.2025 16:52

Raport dzienny, piątek 04.04.2025

Mamy na terytorium Polski, jedyną chyba w świecie :sm: formację, która próbuje usprawiedliwiać swojego guru, któremu zresztą składała nie tak dawno wiernopoddańcze hołdy na stojąco :lool: A może nawet się cieszy, że guru zrobił taką globalną rozpier//duchę ??:sm: . Jest im na plus ?? :faja:

Tymczasem w całym cywilizowanym świecie w(Q)rw na maxa. :sm:

Jedynie w USA wyparowało dzisiaj 3 biliony dolarów (3 Biliony !!!). 8O .. Cieszy się oczywiście także: Rosja, Białoruś i Korea Płn.. :mg:

Ciekawe są bajeczki pisowskie o tym, że gdyby nie UE, to Polska, ten przyjaciel, byłaby oszczędzona. ?? :lool:
Patrzmy, .... Korea Płd (niby przyjaciel USA), też dostała niezłego strzała celnego miedzy oczy. Jeszcze lepszego niż UE i Polska, czyli 25 % :sm: ...
.
Dalsze przyklady potraktowania przyjaciół : Wspomniana Korea Południowa: 25 %. Przyjaciel Japonia: 24 %. :sm: Przyjaciel Izrael: 17 %. :sm: :sm:
A teraz uwaga. 8O Tajwan: 32 % Szwajcaria: 31 %. RPA: 30 proc., itp, itd... Wietnam itp, ponad 40 %...

Pingwiny na bezludnej wyspie tez dostały cłami po jajach :lool:

UK, po znajomości oszczędzona, tylko 10 %. Ale tam jest niezły dżez po wyjściu z UE (brexicie) :sm: Kto ma tam kogoś z rodziny, lub znajomych, to doskonale wie :sm:

A w Polsce oczywiście także ciąg dalszy armagedonu. :sm:
Cromaniaków może niepokoić wzrost kursu euro. Już prawie 4,29 w kupnie... Spoko, wyznawca powie. Za naszej władzy było prawie 5 zł i wytrzymaliśmy :sm:

Reasumując, wydaje sie że naszej czołowej formacji opozycyjnej, zepsuł się kompas. I wygląda że sytuacja ich przerosła. :cfaniak:

Już nie wiedzą, gdzie dziób, a gdzie rufa i dryfują jak statek we mgle na wzburzonym morzu (a bystrość, jak u chłopa w urzędzie gminnym)...
Dodatkowo, problemy ze słupkami i konfą, oraz zaciskająca się pętla, różnych przekrętów finansowych ?? Nerwowo będzie :sm: .... Może by uciec do Chorwacji, oazy spokoju :spoko: .... i wrócić na wybory :)

.....
Ostatnio edytowano 04.04.2025 17:46 przez AdamSz, łącznie edytowano 5 razy
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 04.04.2025 17:03

Dobry tekst Adam, bardzo dobry.
Wszystko w punkt, jak zawsze :plusone:
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 04.04.2025 17:16

Habanero...

Niezależne jury przyznało Ci nagrodę w kategorii :"Król ciętej riposty" ..... :spoko:

Uzasadnienie > >> Po Twoich ripostach z zeszłego roku, wszyscy mądrale uciekli :lool:

Można sprawdzić na niektórych watkach, np. "Picie piwa na plaży". Albo u tego gościa, który cyklicznie nawołuje do krucjaty przeciwko gejom :lool: :lool:

.....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Po godzinach...

Pogaduchy - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone