Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pogaduchy

Dział testowy poświęcony swobodnym dyskusjom na dowolne, często niezrozumiałe lub kontrowersyjne tematy. Moderacja w tym dziale jest ograniczona. Nie ma obowiązku wchodzenia do tego działu i czytania postów - robisz to na własną odpowiedzialność.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 23.03.2025 18:51

Marlowe1994 napisał(a):Ja mam póki co prawie wszystko za darmo, czyli za parę złotych bo resztę dopłaca pracodawca. To się tego trzymam bo gdybym miał płacić całość w innej firmie to byłoby dużo drożej. Może z lepszą obsługa, tego nie wiem.

Też mam za darmo bo płaci pracodawca. Wolałem poprzedną firmę którą też opłacał mi pracodawca.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 23.03.2025 18:53

boboo napisał(a):
empire13 napisał(a):(...) Oczywiście w PZU lekarze świetni (...)
Nie za bardzo łapię.
Znaczy jak jesteś dodatkowo ubezpieczony w PZU, to chodzisz do "lekarzy PZU"?
Nie masz wolnego wyboru?

Mogę iść do lekarza z NFZ ale chodząc do prywatnej placówki (opłacanej przez pracodawcę) mam lepszą obsługę i nie czekam tygodniami na wizyty i badania u specjalistów.
Poza tym mogę się umówić na konkretny dzień i godzinę tak ja mi pasuje i nie czekam w kolejce na swoją kolej.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.03.2025 18:55

Korzystam z pakietu pracownika pzu, myślę że pzu nie podpisze umowy z inną firmą jak z pzu, czyli samym sobą :oczko_usmiech:
Mogę iść do lekarza z NFZ ale chodząc do prywatnej placówki (opłacanej przez pracodawcę) mam lepszą obsługę i nie czekam tygodniami na wizyty i badania u specjalistów.
Poza tym mogę się umówić na konkretny dzień i godzinę tak ja mi pasuje i nie czekam w kolejce na swoją kolej.

I można wybrać spośród lekarzy PZU. Choćby samodzielnie przez aplikację.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.03.2025 19:19

To jeszcze jedno pytanie (bo naprawdę nie wiem):
czy "człowiek z ulicy" ubezpieczony tylko w NFZ może wejść do "przychodni PZU"?
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.03.2025 19:53

boboo napisał(a):To jeszcze jedno pytanie (bo naprawdę nie wiem):
czy "człowiek z ulicy" ubezpieczony tylko w NFZ może wejść do "przychodni PZU"?

Może, oczywiście. Na przykład do toalety jak go przyciśnie na mieście :lool:
A bez żartu to może bo te ośrodki prowadzą także działalność w ramach NFZ. Dostaniesz termin za pół roku albo później. Lub szybko jeśli zapłacisz komercyjnie za wizytę lub badania.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 26.03.2025 16:41

No i będzie następne pytanie w związku z moją niewiedzą i tym:

Załóżmy, że owi policjanci zostaną zwolnieni dyscyplinarnie.
Pytanie brzmi: jak wygląda ich "przyszłość emerytalna"? (w Polsce)

Bo w Niemczech jest tak, że przy dyscyplinarnym zwolnieniu urzędnika państwowego (czyli policjanta też),
przepada mu cały "dorobek emerytalny" odłożony (przez państwo) podczas jego urzędowania.
Czyli składki za lata przepracowane na "państwowym" znikają.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 26.03.2025 17:56

Służby mundurowe nie płacą składek emerytalnych, nie mają więc dorobku który mogą stracić. Co do uprawnień emerytalnych to tracą je po prawomocnym skazaniu.
https://serwisy.gazetaprawna.pl/emerytu ... rowej.html
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 26.03.2025 18:01

A to ciekawa sprawa. Wydaje mi się że są kategorie przestępstw za popełnienie których policjant zostanie zwolniony, które likwidują jego prawa emerytalne. Współpraca z grupą przestępczą na ten przykład. Traci prawa emerytalne jeśli oczywiście jest już uprawniony do emerytury.
...nie mają więc dorobku który mogą stracić

Tracą dorobek przepracowanych lat.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 26.03.2025 18:26

mchrob napisał(a):Służby mundurowe nie płacą składek emerytalnych, nie mają więc dorobku który mogą stracić. Co do uprawnień emerytalnych to tracą je po prawomocnym skazaniu. (...)
Składki-nie-składki.
Chodzi o to, że przechodząc na emeryturę ma taki delikwent "lukę w CV", tak jakby przez ten czas nie pracował
(porównując do "cywila" - jakby nie odprowadzał w tym okresie składek).
Bo może być tak, że:
"X" lat w jakiejś firmie,
potem "Y" lat w (przykładowej) policji,
bum - wyrok/dyscyplinarka,
potem znowu "Z" lat prywatnie w jakiejś firmie i po osiągnięciu wieku... emerytura.
I jej wysokość będzie tylko efektem X + Z.
"Y" jest wymazane z życiorysu.
Dobrze rozumuję? Jeśli tak, to jest tak samo jak w DE.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 26.03.2025 18:33

Zwolniony dyscyplinarnie nie ma stażu który przepracował.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.03.2025 11:23

Majica wyjazdowa kupiona :)
Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-u3XebrSYux
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.03.2025 12:45

A w Splicie strzelanina w centrum. Policja zastrzeliła napastnika który napadł na bank.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.04.2025 13:00

AdamSz napisał(a):No, Szanowni Koledzy, dyskusja weszła na wyżyny intelektualne
I dobrze. Potrzeba, nawet na forum turystycznym, takiej odskoczni :spoko: Poznaje się ludzi, którzy mają szerokie horyzonty, :spoko: głębsze przemyślenia, swoją filozofię życiową. A nie tylko tematy stricte branżowe.

A jak już coś branżowo lub poza katedrą, to co najgorsze, płasko 8) Co wydaje się, że jest pokłosiem narzuconej ludziom strategii komunikacji 8) Płasko, szybko, krótko, gadanie często słabymi sloganami i skrótami. .... Ogólnie byle jak 8)

A wracając, do tych rozważań, to mam cały czas takie wrażenie, że funkcjonują dwie nieśmiertelne postawy: Romantyczna i Pozytywistyczna. Stawiam na tą drugą. Bliżej ziemi ;) .... Uwaga, to nie jest cyniczne, tylko pragmatyczne :) Chociaż, trochę romantyzmu w życiu nie zaszkodzi, a wręcz jest mile widziane :spoko:

.....

Ja to głównie widzę postawę, nie mój cyrk i nie moje małpy. Ostatnia dekada wyciągnęła na wierzch z nas to co najgorsze.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 01.04.2025 14:39

Marlowe1994 napisał(a):
.... Ostatnia dekada wyciągnęła na wierzch z nas, to co najgorsze.

Marlowe. To tu się przenieśliśmy ?? ;) Rozumiem, 8) ;)

Nasze turystyczne forum odzwierciedla po prostu, Polskę w pigułce :sm:

Rozdartą niestety wewnętrznie :sm:

Wiele mapek już było na ten temat.

Może taka :|

Obrazek

Albo taka :|

Obrazek

Znajdziemy tu każdego (każdą) i ze Wschodu i Zachodu.

I teraz Uwaga....Nie musi to być w ogóle Wschód lub Zachód geograficzny, ale mentalny. Choć ten geograficzny ma tu też duże znaczenie. Jak widzimy na tych mapkach

Kiedyś w pociągach wisiały mapki gęstości linii kolejowych w Polsce, co świetnie obrazowało zasięgi byłych zaborów (zwłaszcza rosyjskiego i pruskiego).

Idealnie był tam taki sam układ zasięgów gęstości tych linii, jak zasięg tych kolorów na mapkach wyżej. Przypominam, zabory były ponad 105 lat temu :cfaniak:

A gdzie byl zabór rosyjski, a gdzie zabór pruski, to chyba nie muszę nikomu przypominać

I nie trzeba mieć jakiś nadzwyczajnych umiejętności detektywistycznych, żeby dowiedzieć się na forum Who is Who (oczywiście mentalnie, geograficznie nie zawsze, bo są wyspy), ...Bo niektórzy faceci i facetki się z wielką ochotą tu odkrywają :cfaniak: :)

....

Czyli, czyżby wszystko zaczynało się od tej gęstości linii kolejowych, które można określić jako symboliczne okno i otwarcie na świat :) ....Nie mylić z wycieczkami objazdowymi i innymi wycieczkami ;)

.....
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.04.2025 16:43

Marlowe. To tu się przenieśliśmy ??  Rozumiem,  

No, o muzyce to za wiele nie ma :lool: chyba, że o Międzynarodówce którą w ramach sentymentu, zaśpiewałaby część Polski, zgodnie z wklejonymi mapkami.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Po godzinach...

Pogaduchy - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone