Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pogaduchy

Dział testowy poświęcony swobodnym dyskusjom na dowolne, często niezrozumiałe lub kontrowersyjne tematy. Moderacja w tym dziale jest ograniczona. Nie ma obowiązku wchodzenia do tego działu i czytania postów - robisz to na własną odpowiedzialność.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.03.2025 11:12

romuald22 napisał(a):...Ale niektórzy mawiają, że Chorwaci na Bałkany przybyli z Polski.

Słyszałem że to historyjka wymyślona przez Polaków, żeby mieć argumenty do negocjacji obniżek cen za apartmany :D Że wspólna historia itp i gospodarzu może pinć ojro manje apartman pażałsta my swe z poljski hfala :lool:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.03.2025 11:13

AdamSz napisał(a):Marlowe. Ten wpis i foty ....."Parę obrazków z Lonjsko polje. Piękne tereny. Świetne jedzenie. Ciekawe miejsca ...", plus "....ciekawostka z Siska....".... zamek, itd... , rozkazuję Ci :) wyciągnąć gdzieś wyżej na forum, a najlepiej zrobić z tego oddzielny wątek i ciągnąć dalej :spoko: ....
Bez sensu, żeby taka perełka wisiała gdzieś w odmętach pogaduch 8) ;)

Nagroda w kategorii "Chorwacja", podkategoria "Bezdroża" ....Gwarantowana !!!! :spoko: :verryhappy:

.....

Adam, stare dzieje, wszystkie te świnie i krowy już dawno zjedzone :lol:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 04.03.2025 11:19

ziemniak napisał(a):.... Uwielbiam popołudniu przycupnąć na murku i obserwować życie mieszkańców.

Ziemniak, a ty tylko wklejasz swoje foty z Chorwacji, z browcem. A to na murku, a to przed sklepem >> A jeszcze nic nie napisałeś na temat wyników tych obserwacji ;)

Skupiłeś się jedynie na obserwacji z daleka i przez szybę. A usiądź sobie w tym zambijskim slamsie :sm: przy piwku i pogadaj z tymi lokalsami :lool: Albo na tym bazarze :sm:

Ale tego nie zrobisz bo doskonale wiesz, że by cię zjędli na śniadanie :sm: Bo oni cie bardzo "kochają inaczej" :sm:
(i wszystkich takich komercyjnych turystów, z tamtego, a wymarzonego przez nich, świata) 8)

Nawet foty z bliska jawnie im nie zrobisz. Widziałeś jak cię czarna potraktowała :sm: ...Wydarła gębę i łapa .... :lool:

Całkiem inny temat, to pracownicy od zabezpieczenia twojego komercyjnego wyjazdu z dojazdem własnym ;) . Jestem pod wrażeniem ich sprawności marketingowej :spoko:

Reasumując, ładować akumulatory poprzez napawanie się tą biedą, nędzą, tragicznym położeniem tych ludzi, a nawet ich agresją ?? .... Wątpliwa teza :sm: ;) .....

P.S. Bezpiecznik dla modera .... Jak pogaduchy, to pogaduchy ;)

.....
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.03.2025 12:59

Marlowe1994 napisał(a):
romuald22 napisał(a):...Ale niektórzy mawiają, że Chorwaci na Bałkany przybyli z Polski.

Słyszałem że to historyjka wymyślona przez Polaków, żeby mieć argumenty do negocjacji obniżek cen za apartmany :D Że wspólna historia itp i gospodarzu może pinć ojro manje apartman pażałsta my swe z poljski hfala :lool:

Słyszałem o tym od Chorwatów i Polaków wiele lat mieszkających w Chorwacji. Kto tam wie? Pewne to, że narodami słowiańskimi jesteśmy.
Nigdy jednak nie przyszło mi do głowy by tego argumentu używać przy płaceniu za chorwackie lokum.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.03.2025 15:07

Ja tam używam każdego argumentu żeby choć ze dwa ojro na dniu urwać :coool: Zawsze to ze dwadzieścia do przodu a to już piechotą nie chodzi :oczko: A jak gospodarz jakieś gifty da to i więcej do przodu się będzie. :D
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.03.2025 15:41

Marlowe1994 napisał(a):Ja tam używam każdego argumentu żeby choć ze dwa ojro na dniu urwać :coool: Zawsze to ze dwadzieścia do przodu a to już piechotą nie chodzi :oczko: A jak gospodarz jakieś gifty da to i więcej do przodu się będzie. :D

No to masz za darmo i jeszcze do przodu :)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.03.2025 16:03

romuald22 napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Ja tam używam każdego argumentu żeby choć ze dwa ojro na dniu urwać :coool: Zawsze to ze dwadzieścia do przodu a to już piechotą nie chodzi :oczko: A jak gospodarz jakieś gifty da to i więcej do przodu się będzie. :D

Oczywiście. Ja na urlopie jeszcze zarabiam.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.03.2025 16:10

Marlowe1994 napisał(a):
romuald22 napisał(a):

Oczywiście. Ja na urlopie jeszcze zarabiam.

Jasna sprawa. Jak się nie je i nie pije. I opanowało teleportację.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.03.2025 16:17

Jasna sprawa. Jak się nie je i nie pije. I opanowało teleportację.

Otóż to. Cały ja.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 04.03.2025 16:37

Jasne, urwać (znaczy ładniej, wynegocjować :) ) to nie wstyd, byle bez jakiejś siary. :sm: 8) Negocjacje to cała nauka :)

Na napiwkach, które tu kiedyś doprowadziły paru, do furii, :lool: tez się nie traci.

Ale jest jeden problem. Trzeba być co najmniej trzy razy w tej samej konobie, co dla przeciętnego, siedmiodniowego, lub dziesięciodniowego turysty/turystki, może być dość trudne. :|

Ale ja mam tu taki styl, dość długo pobytowy.. I jak mi jakaś knajpka wpadnie w oko, to tam bywam. No i jak wpadła w oko, to zostawię tam te, ze 2 euro. Zresztą, klientem jestem z reguły słabym, 8) ale częstym, :) ... dwujak wystarczy. Siary dla Polski nie zrobię. //

I za drugim razem już jest cześć, cześć. A za trzecim już jestem swój gość. :)
Po imieniu z właścicielem albo obsługą. Że aż miejscowi mi kiwają na odchodne, ciao, bo myślą, że jestem jakiś kumpel pana właściciela, a może jakaś rodzina z zagramanicy. No, jestem w zasadzie, kumpel wakacyjny, przecież. :)

I na ten trzeci dzień, ni z tego ni z owego, wjeżdżają na stół jakieś lody. Kelnereczka mówi, że to od pana właściciela. Na czwarty dzień karafka wina 0,5 l, od pana właściciela. Na piąty dzień, nic :) ... A na szósty znów coś .... Napiwek od regular costumera działa. I żeby nie było, że daję napiwki, bo jestem jakiś cyniczny klient który dybie na jakieś gratisowe lody ;) .... Bo nikt tu, ani nie zarobił, ani ne stracił ... Bilans wychodzi raczej na zero :) .... A zyskują jedynie relacje polsko - chorwackie :spoko:

Wpis przydługi....Miał być kiedyś umieszczony w wątku o napiwkach... Ale kompletnie nie było tam atmosfery do luźnego pisania o napiwkach 8) :sm: .... Co za ludzie tam się pojawili ?? :sm: Masakra jakaś ?? :sm: ;)

.....
Ostatnio edytowano 04.03.2025 23:45 przez AdamSz, łącznie edytowano 3 razy
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.03.2025 16:47

My ich traktujemy jak wakacyjnych frendów, oni nas jak dojne krowy, z tego żyją. Ale jak przynajmniej są mili, zagadają a może imię zapamiętają to przyjemniej się robi. Jak zajeżdżam do swojego miejsca to przejeżdżamy koło konoby do której chodzimy. Często jest taka pora, że właściciel siedzi przy wejściu. Zawsze się zatrzymamy, przywitamy, wymienimy uprzejmości, czasem od razu miejsce na wieczór się zarezerwuje. Wiadomix nie jesteśmy tacy jedyni, ale to jest miłe.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 04.03.2025 17:44

Zwiewam do, wydaje mi się bezpiecznej przystani, ;) jaką jest wątek "pogaduchy"

A zwiewam dlatego, że z trzech żyć, pozostały mi dwa życia 8) 8) :) :) (uśmiechnięte dwie gęby oznaczają dwa życia...A dwie nieuśmiechnięte, też ;) ...A na marginesie, jak tu jest ?? Są trzy życia ?? Czy tylko jedno życie ?? 8) ;)

Dyskusja o fotografiach, na sąsiednim wątku... No to, pogaduchy o fotografiach .... A ja tam lubię te fotografie, ogólne, detaliczne, portretowe, różne, .... Lekki lans jest, ciuchy na wyjścia, ciuchy na plażę, kolorowe pazury, make up, brak make up // Jest dużo tego i nawet bez paska na oczach (wanted)...

Z niecierpliwością czekam, aż pęknie psychologiczna bariera z tymi fotami userek z Chorwacji i nie tylko z Chorwacji ...i co ?? ... (autocenzura _ ;) ... Lata lecą, a tu nic ;) :) ....

No pogaduchy przecież, luzik :) Żadnych wulgaryzmów, personalnych zaczepek, polityki, sportów ekstremalnych i innych bezeceństw ...Tylko pogaduchy i to nawet auto cenzurowane. Musze sią starać, a nawet sam siebie cenzurować :sm: .. "t" jak Teresa ;) :)

.....
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.03.2025 23:34

Adam a wiesz czego dotyczy
...ciekawostka z Siska.
:?:
:)
A jeszcze co do Lonjskog polja to rosną tam piękne i potężne dęby. Hrast Lužnjak. Największy z nich, bricin hrast, w 2021 roku był zgłoszony do konkursu na drzewo Chorwacji. Z dębów tego rodzaju wytwarza się beczki do barique. Właśnie z Lužnjaka. Pozyskiwanego w Slavoniji. Choć czytałem, że niektórzy twierdzą iż lepszy jest hrast kitnjak :)
Ostatnio edytowano 04.03.2025 23:53 przez Marlowe1994, łącznie edytowano 1 raz
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 04.03.2025 23:49

Marlowe1994 napisał(a):Adam a wiesz czego dotyczy
...ciekawostka z Siska.

Może jakaś stara księga parafialna ?? Może jakaś stara księga zeszyt "kupił na krechę"?? ;) Bo toplless, to to, na pewno nie jest :) ;)

.....
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.03.2025 23:54

AdamSz napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Adam a wiesz czego dotyczy
...ciekawostka z Siska.

Może jakaś stara księga parafialna ?? Może jakaś stara księga zeszyt "kupił na krechę"?? ;) Bo toplless, to to, na pewno nie jest :) ;)

.....

To dziennik szkolny :) I można tam odczytać nazwisko znanej postaci.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Po godzinach...

Pogaduchy - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone