Re: Mandat za parkowanie
napisał(a) Użytkownik usunięty » 26.09.2025 11:25
romuald22 napisał(a):promilone napisał(a):...
(miałem wydruk potwierdzenia płatności, wydruk potwierdzenia zwrotu), pokazałem im w apce.
W apce? To miałeś wydruk czy telefon? Jestem z pokolenia które nie znało internetu, jakiś apek i laptopa. Oczywiście teraz używam pewnych rzeczy, ale w fundamentalnych sprawach papier to podstawa, a nie jakieś apki. Ja tam jeden mandat w Chorwacji zapłaciłem, ale nie za parkowanie. Piszesz, że parkowałeś wiele razy w miejscu w którym teraz wymagana jest opłata. Rutyna (nie mam na myśli składnika niektórych substancji) osłabia czujność.
Trochę bałaganu w terminologii. Wydruk jak sama nazwa mówi zawsze ma formę papierową. Natomiast w apce czy w ogóle w pamięci telefonu można mieć potwierdzenie operacji, które zwykle ma format pdf i nadaje się do wyświetlenia i natychmiastowego wydrukowania. Oczywiście wygodniejsza jest forma elektroniczna. W zasadzie wszelkie bilety, wejściówki itp dokumenty funkcjonują teraz w formie elektronicznej. To samo z fakturami i rachunkami. Często jest tak, że wybierając formę rachunku wyłącznie elektronicznego, np. abonament za telefon czy internet, dostaje się dodatkowy upust. Bilety lotnicze już od ponad 10 lat mam wyłącznie w telefonie. nawet nie tyle bilety co karty pokładowe otrzymywane po odprawie online. To samo z polisami ubezpieczniowymi. Np. przy zakupie polisy turystycznej dostaję przez sms/email tylko jej numer i numer/adres email infolinii potrzeby w razie zgłoszenia szkody. Wszystko inne jak owu i zakres polisy ściągam sobie z sieci. To samo z e-winietami w poszczególnych krajach.
Można oczywiście wydrukować sobie takie potwierdzenia, zeskanować je i ponownie przenieść do formy elektronicznej, ale po co. Nie wiem też przy jakich rzeczach papier to podstawa. Może jakieś dokumenty prawne, akty notarialne, kontrakty handlowe, dyplomacja itp. To owszem, ale przy codziennych prozaicznych rzeczach, papier odchodzi w przeszłość. I dobrze.