Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróż

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krzemian
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzemian » 17.03.2007 23:04

Zapewne masz na myśli obwodnicę S1? Moje osobiste doświadczenie bazuje na czasach gdy tej obwodnicy jeszcze nie było, dlatego sugeruję że mogę się nie znać :D
Wertuję to forum już od miesiąca i moje zdanie jest takie, jeżeli jadę z Wawy w weekend to jadę przez zach. Węgry (stoję w korkach tylko przed tunelami w CRO), natomiast w dni powszednie można jechać przez Austrię. Ja osobiście najeździłem się już po autostradach (nuda Panie nuda), a u Madziarów jeszcze nie byłem, więc jadę przez Węgry
Pozdrawiam i życzę trafnej decyzji.
P.S. Mam nadzieję, że po powrocie podzielimy się wrazeniami z podróży :)
Karol_T
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karol_T » 18.03.2007 00:13

A dokąd się wybierasz, Krzemian? Może gdzieś w pobliże Sibenika i będziemy mieli okazję pomachać sobie na trasie. Jakby co to jadę srebrną astrą kombi na numerach WS. Co prawda zamierzam 30 czerwca być na miejscu, ale tam samochodu też będę używał. Mam takie szczęście, że gdzieś na wyjeździe spotykam ludzi, mieszających blisko mnie, a których nie widziałem od miesięcy lub lat, węc kto wie? Naklejki CRO jeszcze nie zdobyłem, ale może coś sobie wydziergam na tylnej szybie... A jeśli nie, to po powrocie na pewno będzie relacja z wyprawy.
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 18.03.2007 00:21

Ja też polecam trasę prze Madziarski Kraj, ale jedź zgodnie z przepisami, bo ich drogówka bardzo nas lubi, a po co psuć sobie humor na wstępie urlopu :?: :hut: :papa:
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 18.03.2007 00:23

Leszek Skupin napisał(a):Zdania są podzielone ... ja uważam, że najlepiej jechać nocą - pusto na drodze i przez Wiedeń można sobie szybciutko śmignąć :D.
Moja droga to: Słowacja: Żylina, Bratysława; Austria: Wiedeń, Gratz; w Gratzu odbijasz na Maribor w Słowenii, prosto do Zagrzebia, przez Karlovac i autostradą grzejesz do samego Sibenika :D Czyli praktycznie jak wpadasz w Żylinie na autostradę tak zjeżdżasz z niej dopiero w Sibeniku, po drodze mijając kilka kilkudziesięcio kilometrowych odcinków "specjalnych" - bez autostrady ;)

P.S. Już słyszę Rysia :lool: PRZEZ WĘGRYYY :!: :lool: może i racja - będziesz musiał sam wybrać ;) Rysio jest specjalistą od jazdy przez Węgry właśnie i tę drogę będzie polecał ;)

Pozdrav :papa:

Xdecydowanie polecam drogę:
warszawa-cieszyn-brno-mikulov-wien-graz-maribor-zagreb-sibenik
trasa przez slowacje i wegry = KOSZMAR
pozdrav
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 18.03.2007 00:28

Karol_T napisał(a):A dokąd się wybierasz, Krzemian? Może gdzieś w pobliże Sibenika i będziemy mieli okazję pomachać sobie na trasie. Jakby co to jadę srebrną astrą kombi na numerach WS. Co prawda zamierzam 30 czerwca być na miejscu, ale tam samochodu też będę używał. Mam takie szczęście, że gdzieś na wyjeździe spotykam ludzi, mieszających blisko mnie, a których nie widziałem od miesięcy lub lat, węc kto wie? Naklejki CRO jeszcze nie zdobyłem, ale może coś sobie wydziergam na tylnej szybie... A jeśli nie, to po powrocie na pewno będzie relacja z wyprawy.

i proszę tu masz materiał na nalepkę :D
Obrazek
http://img208.imageshack.us/img208/175/croplafi9.jpg

pozdrav
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 18.03.2007 00:52

Leszek Skupin napisał(a):[b][i][color=green]Zdania są podzielone ...

P.S. Już słyszę Rysia :lool: PRZEZ WĘGRYYY :!: :lool: może i racja - będziesz musiał sam wybrać ;) Rysio jest specjalistą od jazdy przez Węgry właśnie i tę drogę będzie polecał ;)

Leszku nie wiem co masz do trasy przez wegry. jechalem tamtedy nie jeden ani nie dwa razy. za kazdym bylo bezproblemowo i szybko. trasa przez slowenie i austrie tez przebylem. tylko raz bo okazalo sie to zupelnie nieoplacalne
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 18.03.2007 01:16

fokstrot napisał(a):

Leszku nie wiem co masz do trasy przez wegry. jechalem tamtedy nie jeden ani nie dwa razy. za kazdym bylo bezproblemowo i szybko. trasa przez slowenie i austrie tez przebylem. tylko raz bo okazalo sie to zupelnie nieoplacalne

Czyli: "Polak - Madziar dwa Bratanki......" jedź przez Madziarogród
krzemian
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzemian » 18.03.2007 13:13

Karol_T napisał(a):A dokąd się wybierasz, Krzemian? Może gdzieś w pobliże Sibenika i będziemy mieli okazję pomachać sobie na trasie. Jakby co to jadę srebrną astrą kombi na numerach WS. Co prawda zamierzam 30 czerwca być na miejscu, ale tam samochodu też będę używał. Mam takie szczęście, że gdzieś na wyjeździe spotykam ludzi, mieszających blisko mnie, a których nie widziałem od miesięcy lub lat, węc kto wie? Naklejki CRO jeszcze nie zdobyłem, ale może coś sobie wydziergam na tylnej szybie... A jeśli nie, to po powrocie na pewno będzie relacja z wyprawy.

Jadę do Primosten/k Sibenika, zamierzam też pojeździć 'tu i tam' po Cro. Naklejkę postaram się przykleić a podróżował będę ciemno granatowym focusem . Wyjeżdzam 1 lipca rano a ląduję na miejscu 2 lipca po południu. Może się spotkamy, do zobaczyska w CRO. Pozdrawiam.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.03.2007 13:21

fokstrot napisał(a):

Absolutnie nie jedźcie przez Węgry :!: :!: :!: tam policja, dziury, furmanki na drogach ograniczenia do 40 tfu, 30, tfu 20, wszędzie fotoradary, krowy luzem po drogach łażą, w nocy asfalt zwijają i w ogóle tragedia :!: :!: :!: 8O

... przynajmniej se pojadę pustą drogą 8)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.03.2007 13:26

Rysio napisał(a):...policja, dziury, furmanki na drogach ograniczenia do 40 tfu, 30, tfu 20, wszędzie fotoradary, krowy luzem po drogach łażą, w nocy asfalt zwijają i w ogóle tragedia :!: :!: :!: 8O...

:lool::lool::lool: A właśnie, że pojadę przez Węgry.

Może Rysia spotkam :roll: 8)
Karol_T
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karol_T » 18.03.2007 14:01

Rety, to już zupełnie zgłupiałem. Gdybym mógł prosić o bardziej szczegółowe marszruty, bo może ktoś na Węgrzech na rozdrożu pojechał na lewo i było dobrze, a kto inny w prawo i nie było asfaltu i różnice w ocenach są całkowicie uzasadnione?
mirnie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirnie » 18.03.2007 15:03

trasa dla mieszkańców południowo wschodniej Polski przez Węgry np do Primosten jest wręcz wskazana choćby dlatego,że jest bliżej.. Ja osobicie polecam Polska Barwinek Węgry Chorwacja Bośnia Hercegowina Chorwacja .. Więc tak trasa malownicza rozłożona na 2 dni ze spaniem na Węgrzech przy czym żadnych autostrad no i opłat żadnych winiet oczewiście ----zapewniam mnustwo atrakcji szczegulnie przy pokomywaniu wzniesień..Osobiście wyjeżdżałem w sobote póżną nocą, niedziela Słowacja Węgry (zapwewniam-- znikomy ruch na drogach szczegulnie na Węgrzech) w poniedziałek po południu spokojnie dojeżdżam do Primosten ... tak w wielkim skrócie.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 21.03.2007 20:35

Trasa z Polski centralnej Warszawa-Cieszyn-Brno-Mikulow{lub Znojmo-dalej}-Wiedeń-Graz-Maribor-Zagrzeb-Szibenik. uważam,że Wiedeń i Maribor pokonywać nocą. zamiast przez Czechy można przez Słowacje, jeżeli chodzi o Węgry ja je wole omijać.
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 21.03.2007 21:00

Ja też jechalem przez Austrię z tym, że raz przez Slowację a raz przez Czechy i nie bylo problemów. Co do dzieci to podejrzewam, że mogą być w lepszej formie niż dorośli.
pjasm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pjasm » 21.03.2007 21:43

Witam! Rok temu sporządziłem notatki z mojej podróży do Chorwacji (wyspa HVAR, miejscowość Zavala) w okresie od dnia 07.09.2006 r. do dnia 17.09.2006 r. Samochód Punto II - cztery osoby - załadowani na maksa. Jeśli chodzi o samą podróż samochodem wyglądała ona tak:

Początek podróży:
07.06.2006 r. (czwartek) - godz. 5.13 OLSZTYN - wyjazd
6.55 Płońsk, 8.15 Mszczonów, 10.00 Częstochowa, 12.12 Cieszyn,
15.00 Brno (w Czechach małe korki spowodowane robotami drogowymi, łatali jezdnie)
15.40 granica Czechy - Austria, 16.35 wjazd do Wiednia, 17.15 wyjazd z Wiednia (w mieście małe korki z powodu godzin szczytu)
19.00 Kalsdorf - nocleg
Odległość - Olsztyn - Kalsdorf 1.105 km, średnia 84 km/h

Drugi dzień podróży.
Godz. 7.04 wyjazd Kalsdorf, 7.28 granica Austria - Słowenia,
8.25 granica Słowenia - Chorwacja, 8.47 wjazd na autostradę - Krapina, 11.00 Gospic, 13.15 Split, 14.45 Drvenik,
15.45 prom Drvenik - Sucuraj (30 min prom), 16.19 wyjazd z Sucuraj, 17.30 Zavala.

Nauczeni doświadczeniami znajomych zawsze jeździmy przez Czechy i Austrię. Polecam tą trasę - jest moim zdaniem najlepsza. Mam nadzieję, że w tym roku Czesi oddadzą nowe autostrdy a Chorwaci i Słoweńcy dokończą i oddadzą drogę Maribor - Krapina. Wtedy będzie już całkiem OK.
Pozdrowienia.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone