Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podgora - porady różne i podłużne

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
domeldoom
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) domeldoom » 31.07.2006 10:40

Witam wróciłęm właśnie z Cro, dokładnie z Podgory. Moze komuś przyda się kilka porad:
- najlepszy kurs Euro w mieście to 72 Kuny za 10 Euro w willi Mario (trzeba pytać wewnątrz w restauracji) willa jest przy głównej drodze zaraz na wjeżdzie do Podgory od strony Makarskiej - niedaleko Biuk'a
- najlepsze lody :-) w restauracji Ivana - nie dajcie się nabrać na sztuczki z podrzucanie lodów itp - naprawdę lody w Ivanie są pycha !! :-)
- w biurze Turystycznym Argola jest polska Pani rezydent - przewodnik Pani Ania ( ma ogromną wiedzę o kraju, zarówno geograficzną jak i historyczną i polityczną i w naprawdę fajny sposób ją przekazuje podczas wycieczek, ceny wycieczek w tym biurze są najnizsze chyba w Podgorze. Biuro jest przy gównej drodze, niedaleko skrzyzowania z ulicą biegnącą wzdłuż nabrzeża portowego
- na zakupy spożywcze naprawdę warto wybrać sie do Makarskiej na targ ( z tego co wiem to w sezonie ceny w Podgorze są nawe 3 razy wyższe niż poza nim np pomidor: makarska 4-6 kun, podgora 10-12 kun, arbuz makarska 2-3 kuny, podgora 6-9 kun). Na targu rybnym w Makarskiej, niedaleko targu warzywnego, codziennie można kupić świeże ryby i owoce morza
Jak ktoś chce o coś pytać to chętnie, w miarę możliwości odpowiem
pozdrawiam
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 31.07.2006 11:05

domeldoom masz może jakies namiary na kwatery blisko może?najchętniej poza centrum......
interesują mnie przykładowe ceny wycieczek z biura Argola.....
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 31.07.2006 11:10

w którym miejscu w Makarskiej jest ten targ rybny?
domeldoom
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) domeldoom » 31.07.2006 11:50

tboy napisał(a):w którym miejscu w Makarskiej jest ten targ rybny?

Stojąc pomiędzy Kościołem a targiem owocowo-warzywnym plecami do morza (czyli targ po lewej, kościół po prawej, morze za Tobą) musisz iść przed siebie, gdy dotrzesz do ulicy idź kawałek w lewonie wiem 100-200 metrów i tam w budynku po przeciwnej stronie ulicy znajdują się stoiska z rybkami. Ryby możesz te kupić na nabrzeżu portowym, są nawet nieco tańsze niż na targu.
pozdrawiam
domeldoom
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) domeldoom » 31.07.2006 11:55

arekwroc napisał(a):domeldoom masz może jakies namiary na kwatery blisko może?najchętniej poza centrum......
interesują mnie przykładowe ceny wycieczek z biura Argola.....

Namiarów na kwatery nie mam, ja korzystałem z
http://puntatours.com/?lang=en
Pomimo pośrednictwa biura ceny są niższe niż ceny oferowane przez ludzi chodzących z ogłoszeniami swoich apartamentów.
Wycieczki autokarowe:
Dubrownik, Split+Trogir, Medugorje+Mostar - 30 euro
Fishpicnic - 25 euro
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 31.07.2006 12:00

dzięki za info domel!
marynia
Turysta
Podgora

Nieprzeczytany postnapisał(a) marynia » 31.07.2006 13:52

Ja byłma w Podgorze dwa lata temu pod koniec sierpnia. Miłe miasteczko niedaleko Makarskiej . Z ryneczku kursują busiki do Makarskiej warto sie wybrac. Koszt przejazdu chyba 5 kuna od osoby - albo 10 kun dokładnie nie pamietam . Fajne plaże bardzo ładna promenada. Polecam tunczyka i sałatki chobotnice -pyszne przy promenadzie restauracyjka Paloma ... super i niedrogo. Przycumowane łódki w zatoczce super jedzenie swieza ryba codziennie. Piękne widoki - masyw Biokovo. Z magistrali jezdzi autobus w godzinach porannych do Dubrownika koszt około 85 kun za dwie osoby. Warto pojechać . Brak tylko dyskotek jezli ktoś lubi. ..
tboy
Croentuzjasta
skutery

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 01.08.2006 10:24

witam ponownie!

pamiętasz może ile kosztuje w Podgorze wynajęcie skutera na cały dzień (nie chodzi mi o skuter wodny) ??
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 01.08.2006 17:06

Widziałam reklamę - jednego dnia 150 kun ( 10 lipca ). Za parę dni już naklejono 200 kun za cały dzień.
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 02.08.2006 12:28

prazek napisał(a):Widziałam reklamę - jednego dnia 150 kun ( 10 lipca ). Za parę dni już naklejono 200 kun za cały dzień.

OK dzięki bardzo
HR-fan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) HR-fan » 02.08.2006 21:02

marynia napisał(a):Brak tylko dyskotek jezli ktoś lubi. ..

Jest dyskoteka oraz klub Taboo, gdzie można sobie potańczyć do późnych godzin. Dyskoteka jest opanowana głównie przez kolonie z pobliskiego pola namiotowego i średnia wieku często nie przekracza 15 lat, natomiast Taboo to wielopoziomowa niewielka knajpka tuż przy plaży, która w sezonie organizuje dosyć częste promocje pt. : "Vodka party", "Tuborg party", itd.

Obrazek
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 03.08.2006 11:23

HR-fan napisał(a):(...) Taboo to wielopoziomowa niewielka knajpka tuż przy plaży, która w sezonie organizuje dosyć częste promocje pt. : "Vodka party", "Tuborg party", itd.

w zeszłym roku Taboo było nieczynne we wrześniu, ew. w ciągu dnia na plaży można było kupic Karowacko w puszce i to wszystko.
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 05.08.2006 09:55

znacie jakiś punkt widokowy z którego można uchwycić nocną panoramę Podgory?najlepiej w bezpośredniej bliskości miasta......
domeldoom
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) domeldoom » 05.08.2006 13:11

arekwroc napisał(a):znacie jakiś punkt widokowy z którego można uchwycić nocną panoramę Podgory?najlepiej w bezpośredniej bliskości miasta......

Ładnie podgorę widać z pomnika, warto też podejść pod pomnik "dziką" ścieżką - nie asfaltem, ale tak wydeptaną ścieżką, prowadzącą do tamtejszych ogródków działkowych.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone