Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pod urokiem Straussa lub jak nadgryźć Wiedeń w dwa dni?

Około 1/4 ludności Austrii mieszka we Wiedniu – stolicy kraju. Jest to głównie spowodowane górzystym, alpejskim krajobrazem. Wodospad Krimml jest największym europejskim wodospadem (380 metrów wysokości). Największy szmaragd na świecie jest wystawiony w Wiedniu (2860 karatów).
mahadarbi
Cromaniak

Postnapisał(a) mahadarbi » 17.10.2011 22:11

Wiedeńskie metro

Bonar pięknie zatrzymał wycieczkę przed Schönbrunn, ja Was chętnie wprowadzę w cesarskie progi letniej rezydencji cesarzowej Sisi. Ale ostrzegam - nie widzieliśmy zbyt wiele. Dzikie tłumy (to była sobota), miliardy wycieczek autokarowych (od Hiszpanów po Rosjanów), i niemiłosierny upał :!: :roll:
Dziedziniec, trochę przez ogrodzenie, i... po zwiedzaniu :cry: Dziecko nam padło :cry:

Ale po kolei. Znaczy, do kolei. Podziemnej :lol: Nareszcie trochę chłodu! Wiedeńskie metro jest perfekcyjne, jak całe miasto. Stacje naziemne metra przypominają bunkry, nie są może przepełnione feerią barw, ale są za to sterylnie czyste i nic nie śmierdzi. Tego mi, niestety, u nas brakuje :twisted:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wiedeńskie metro ma obecnie 5 linii, które ciągle są wydłużane. Jego łączna długość wynosi 74,2 km, a liczba stacji to... uwaga :!: mnie już jest słabo z wrażenia - 101 :!: 8O

Metro jest połączone z siecią S-Bahn, czyli szybką kolejką miejską. Składa się z tras podziemnych i naziemnych. My wsiadamy na naziemnej na Stadtpark i jedziemy do Schönbrunn.
A potem wjeżdżamy pod ziemię. I znowu wynurzamy się na ziemię, I tak ruchem falującym aż do pałacu!
Dla odmiany, metro w Atenach ma trzy linie! Naziemną, podziemną i pomiędzy nimi 8O Wszędzie się da tylko w Warszawie jakoś nic nie można :twisted:
W elaganckim automacie kupujemy bilet całodniowy.

Wiedeńska Karta Miejska (Vienna Travel Card / Wien-Karte) kosztuje 18,50 euro, czyli tyle co dziesięć przejazdów jednorazowych. Ważna jest 72 godziny i oferuje liczne zniżki na wstęp do atrakcji turystycznych.

Można też skorzystać z innych biletów, jak np. bilet tygodniowy lub 8-dniowy.
www.wienerlinien.at/wl/ep/channelView.d ... peId/10220
bonar
Cromaniak

Postnapisał(a) bonar » 17.10.2011 22:20

Próbowałem przejść drogą twojego planu. Powiem tak, dać się da, ale zdrowia szkoda. Pierwsza uwaga, na stacji Erdberg nie wolno nikomu odpowiadać na hasło Gruss Got 8) bo możesz być delikatnie poproszony o bezzwrotną Euro pożyczkę :)

Centrum, Graber, Hofburg, parlament, ratusz, Schonbrunn - ciężka sprawa. Będzie konieczna poprawka. Ja bym zrezygnował z części planu. Zwiedził bym pierwsze pięć pozycji i na koniec Prater. Schonbrunn szkoda przelecieć biegiem, lepiej zaplanować wjazd do Wiednia w drodze do Chorwacji.
Prater na końcu, OK, po zapadnięciu zmroku jest klimat, piękna sprawa.
mahadarbi
Cromaniak

Postnapisał(a) mahadarbi » 17.10.2011 22:22

Też awykonalne, moim zdaniem, dlatego o tych 'hopach' napomknęłam :wink: Ale nie wtrącam się. Aż takim znawcą jak bonar nie jestem...
bonar
Cromaniak

Postnapisał(a) bonar » 17.10.2011 22:26

jedź, jedź mahadarbi bo tutaj akurat jestem zielony :lol: wygodnictwo :lol: wożą mnie :lol: :lol: :lol:
mahadarbi
Cromaniak

Postnapisał(a) mahadarbi » 17.10.2011 22:30

Sporo mi pomagasz, za friko nie jedziesz :wink:
bonar
Cromaniak

Postnapisał(a) bonar » 17.10.2011 22:34

Ja dzisiaj Państwu dziękuję za towarzystwo, koniecznie wieczorna toaleta, bo niestety, ale jutro muszę wcześnie wstać :(

było miło :lol: :lol:
mahadarbi
Cromaniak

Postnapisał(a) mahadarbi » 17.10.2011 22:39

Ja także uciekam, dziękuję wycieczce, zaraz dorzucam Sisi :papa:
mahadarbi
Cromaniak

Postnapisał(a) mahadarbi » 17.10.2011 22:52

Schönbrunn
Powiem tak: nie jestem pewna, czy przez trzy dni udałoby nam się wszystko tu zobaczyć. Szczerze wątpię. To kompleks - gigant! Nie wierzę, że można go zwiedzić w jeden dzień 8O No nie wierzę.

A przy okazji... Żar leje się z nieba! Chryste, na Pag-u ani razu nie było takiego upału! No ale tam się tego tak nie odczuwa jak w centrum betonowej dżungli, co ja gadam. Naprawdę upał odebrał mi rozum chyba... :roll:

Metro zatrzymuje się w trzynastej dzielnicy Wiednia - Hietzingu. Do pałacu mamy może 500 metrów, ale w taki upał wydłuża nam się ten spacer, oj, wydłuża...
Obrazek

Wchodzimy na gigantyczny plac wokół pałacowego kompleksu i natychmiast lądujemy w sklepiku. Woooody!!! Poumieramy tu zaraz, udaru dostaniemy!
Obrazek

Kompleks cesarski należy do najpiękniejszych wnętrz rokokowych na świecie. W 1996 roku został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Barokowy wystrój został nadany mu za panowania Marii Teresy. Kolor żółty, na który została pomalowana elewacja, był jej ulubionym. A Nadia powoli ma dość...
Obrazek

Pałac ma 1441 komnat 8O, z czego 45 udostępniono zwiedzającym. Wnętrza utrzymane są w stylu rokoko (białe powierzchnie z ornamentami pozłacanymi 14-karatowym złotem) i ozdobione czeskimi lustrami kryształowymi i piecami fajansowymi :roll:

Powozy i konie odealnie oddają to piękno :wink:
Obrazek

Tu jest wszystko, nawet wirtualne zwiedzanie:
www.schoenbrunn.at
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 17.10.2011 22:59

mahadarbi napisał(a):Ja także uciekam, dziękuję wycieczce, zaraz dorzucam Sisi :papa:

Jeżeli Sisi - to ja poczekam jeszcze chwilę 8) . W Wiedniu potraktowaliśmy ją raczej pobieżnie :wink: jak zwykle z braku czasu , a raczej z powodu znudzenia młodzieżowej części naszej ekipy " wycieczkowej " :roll:

Pozdrawiam
Piotr
mahadarbi
Cromaniak

Postnapisał(a) mahadarbi » 17.10.2011 23:05

Piotr, u nas także plan był ambitny :lol: Skończyło się lunchem w pałacowym otoczeniu :wink: Z zimnym sokiem (ku uciesze Nadii) i piwem w ręku (ku radości naszej) :lool:
Odwiedzać Sisi w taki nieludzki żar to barbarzyństwo. Na sobie :wink:

Pozdrawiam,
Anka
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 17.10.2011 23:10

bonar napisał(a):Próbowałem przejść drogą twojego planu. Powiem tak, dać się da, ale zdrowia szkoda. Pierwsza uwaga, na stacji Erdberg nie wolno nikomu odpowiadać na hasło Gruss Got 8) bo możesz być delikatnie poproszony o bezzwrotną Euro pożyczkę :)

A jakie lepsze miejsce na parking byś proponował? Tylko w rozsądnej cenie (Erdberg Park & Ride kosztuje 3 euro za dobę).

bonar napisał(a):Schonbrunn szkoda przelecieć biegiem, lepiej zaplanować wjazd do Wiednia w drodze do Chorwacji.

No właśnie cała ta wizyta we Wiedmiu jest zaplanowana w drodze do Chorwacji - dlatego wypada niedziela. W poniedziałek rano chcemy być na Krku.
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 17.10.2011 23:19

Szczerze muszę powiedzieć Aniu , że myślałem o Muzeum Sisi , gdzie ekspozycja przeprowadza przez życie Cesarzowej od czasów jej dzieciństwa w Bawarii po tragiczną śmierć w Genewie .
Ale masz rację , jak Cesarzową Sisi odwiedzać - to najlepiej w pałacu :D

Pozdrawiam
Piotr
mahadarbi
Cromaniak

Postnapisał(a) mahadarbi » 18.10.2011 08:48

No zdecydowanie :D Tym bardziej, że można tu połączyć przyjemne z pożytecznym (ogromne baseny kąpielowe na terenie). Nam się, niestety, nie udało, ale wpisuję na moją listę must be :wink:

Pozdrawiam,
Anka
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 18.10.2011 09:12

mahadarbi napisał(a):Nadia powoli ma dość...

Mało kto rozumie ją tak dobrze, jak ja. ;)

mahadarbi napisał(a):Z zimnym sokiem (ku uciesze Nadii) i piwem w ręku (ku radości naszej) :lool:

O! To zmienia postać rzeczy. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Postnapisał(a) mahadarbi » 18.10.2011 09:13

Franz napisał(a):
mahadarbi napisał(a):Nadia powoli ma dość...

Mało kto rozumie ją tak dobrze, jak ja. ;)

:lol: :lol: :lol: No wieesz? :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Austria - Österreich

Pod urokiem Straussa lub jak nadgryźć Wiedeń w dwa dni? - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone