Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Parking - lotnisko Wiedeń (VIE)

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 11.04.2025 15:59

Może ktoś coś podpowie odnośnie bezpłatnego lub taniego parkowania w pobliżu lotniska w Wiedniu.

Mam wylot o 6:00 rano, więc to dodatkowo komplikuje w przypadku bezpłatnych parkingów lub tanich parkingów, z których transfer jest na zasadzie przejazdu podmiejskim pociągiem. W godzinach nocnych nie kursują pociągi.

Z informacji jakie znalazłem to bezpłatne parkingi:

1. Parkowanie w Haslau-Maria Ellend chyba tylko oprócz parkingu przy dworcu:
https://www.meinbezirk.at/bruck-an-der-leitha/c-lokales/maria-ellend-begrenzt-parkdauer-auf-24-stunden_a6853534

parking1.png

2. Parkowanie w Fischamend, które jest objęte strefą "kurzparkzone" (strefą krótkiego parkowania) nie obejmuje chyba strefy przemysłowej, bo znaki miasteczka/strefa zabudowana stoją tam gdzie czerwone kreski,
fioletowy to znaki zakazu parkowania, a tam gdzie zielony nie widzę żadnego znaku, na zdjęciu satelitarnym widać tam trochę zaparkowanych aut.

parking2.jpg

:piwo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.04.2025 17:14

Problem z tanim parkowaniem to główny powód odrzucania przeze mnie wylotów z Wiednia. Rozumiem, że opcje z fly4free przejrzałeś?
Jestem ciekawa co znajdziesz.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 11.04.2025 17:28

Tak fly4free przeglądałem i inne, dlatego pytam tutaj, bo tu wiele ciekawych osobistości, może ktoś sprzeda złote jajo :P

Nigdy nie leciałem z Wiednia, ale dobra wskazówka od Ciebie na przyszłość. Jednak u nas przede wszystkim termin oraz cena pozwoli nam zamknąć temat Zakaukazia. Temat wisiał od dłuższego czasu gdy przez ULC oczywiście ze względu na bezpieczeństwo nie wydał ostatecznej zgody dla WizzAir na loty do Armenii, bo przecież można bezpiecznie za przynajmniej 5 razy tyle latać Lotem.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.04.2025 20:26

Powiem Ci, że swego czasu (ostatnio końcem lata) oszukałam się takiej opcji, na wszelki wypadek... Przeleciałąm, blogi, fb, a nawet podpytywałam naszego klienta z Wiednia i nikt i nigdzie nic sensownego nie znalazłam (w znaczeniu bezpieczne miejsce i w sensownej kasie). W jakiś dzikim nie formalnym miejcu nie chciałabym zostawiać samochodu, aby po powrocie nie być czymś zaskoczonym...

Przy okazji, w pobliskiej Bratysławie jest trochę lepiej pod tym kątem...
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 12.04.2025 07:40

Może mam błędne wyobrażenie, ale wątpię żeby ktoś ukradł przeciętne auto w Austrii. Do tego AC ze stałą wartością pojazdu. W Berlinie jest kilka fajnych miejsc aby zostawić auto, a tutaj zaskoczenie, jest dużo gorzej jak wynika z twojego opisu.

welna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) welna » 12.04.2025 09:38

Często latamy z Wiednia. Auta zostawiamy na parkingu Panda. Trzeba się wcześniej zabukować, nr lotu itd. Ale z parkingu na lotnisko jest transfer w cenie parkingu, tak samo dziala to przy powrocie. Nie wiem ile to kosztuje, ale polecam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.04.2025 09:44

Nawet nie chodziło mi o kradzież, ale odholowanie, bo nie ma strefy parkowania itp. i szukaj auta w nocy po przylocie z dziećmi pod pachą.....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.04.2025 09:47

welna napisał(a):Auta zostawiamy na parkingu Panda. (...) Nie wiem ile to kosztuje, ale polecam.

Z ciekawości sprawdziłem cenę: 3-10 maja 99 EUR.....
Dla porównania w KTW cena 110-150 zł....
welna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) welna » 12.04.2025 10:15

https://tom-parking.arivo.app/garages/v ... 941b9776c3. Z tego nie korzystałem, ale wychodzi taniej.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 12.04.2025 11:46

Bez transferu, brak nocnych przejazdów pociągiem, ewentualnie dojazd kombinowany busem za 11 euro od osoby.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.05.2025 11:05

I jak z tym parkingiem w Wiedniu? Napiszesz coś? Może się kiedyś przyda.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 29.05.2025 16:45

^ myślałem, że śledzisz moją relację ;)

Najbliższy darmowy parking 12 km od lotniska:

W ten sposób parkujemy w Maria Ellend blisko dworca kolejowego obok kilku aut z Polski, Słowacji i Austrii. Widać, że już trochę czasu w tym miejscu stoją. Na samym dworcu jest również parking, ale na nim można parkować do 24 godzin.

dokładna ulica to: Landstraße

Z minusów to pociągi jeżdżą pomiędzy ~ 5:00, a 23:30.
Za cztery osoby koszt biletu to 15,80 eur przy kupnie w biletomacie, 10,80 eur online, a 7,80 eur z wyprzedzeniem (jakim nie wiem, obstawiam dzień lub trzy). Pociąg jedzie 10 minut z jednym przystankiem po drodze i staje na dworcu pod terminalem lotniska.

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.05.2025 19:07

Nie czytam...

jeszcze....

z premedytacją....

Za 3 tyg urlop, w stylu siga siga, i liczę, że będzie już większy materiał i wtedy w całości lub w dużej części przeczytam popijając frappe lub winko.... :mg:

A o Maria Ellend czytałam i jakoś nie jestem do tego miejsca przekonana, raczej swojego auta bym tam nie zostawiła.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 31.05.2025 08:43

Maria Ellend niczym nie wyróżniające się miasteczko przy głównej drodze. Z ciekawostek jest tam dom zakonny z polskimi księżmi. Nie wiem jakie masz auto, ale fury obok naszego auta stały po ok. 50-150 tys. złotych wartości. Ja dlatego kupiłem starą becie e91 wartą ok. 15-20 tys. i dobrze ubezpieczyłem. Z plusów to zupełnie nie przejmuje się autem, z minusów to nie ma czym zaimponować rodzinie, znajomym.

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone