W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Starannie omijałem te miejsca, ale teraz zostałem zmuszony odwiedzić je naraz, jednego dnia.
Cieszę się, że mam to już za sobą i dobrze, że oba udało mi się odwiedzić tego samego dnia. Są tak ze sobą związane, że inaczej byłoby to niepełne doznanie.
Inna sprawa, że doznanie jest straszne ...
Ostatnim aktem jest wysłuchanie w ciemnym pomieszczeniu grypsów, jakie więźniowie, świadomi swej najbliższej przyszłości, wysyłali do bliskich.
Ja dzięki tobie nie skończę kurczowo przyczepiony do jakiegoś stalowego haka w górach, a wy macie odfajkowaną wizytę w dwóch kiepskich, aczkolwiek historycznych miejscach
A tak swoją drogą, to starałem się temat potraktować najłagodniej jak można było, zachowując dla siebie to, co uznałem za najgorsze i najbardziej przygnębiające
weldon napisał(a):A tak swoją drogą, to starałem się temat potraktować najłagodniej jak można było, zachowując dla siebie to, co uznałem za najgorsze i najbardziej przygnębiające
Zaraz rocznica powstania w getcie, to jak znalazł było Tez się cieszę, że mam to za sobą. A, tak przy okazji, to znalazłem film z odsłonięcia pierwszego pomnika w getcie warszawskim. Dość niesamowity widok
Z warszawskich dzielnic tę część, którą pokazuje Twoja mapka najlepiej znam. Tyle, że to prawie wszystko to powojenna zabudowa. Na Miłej kilka razy odwiedzałam bliskich wykorzystując okazję do powłóczenia się po okolicy i po stolicy. Ale było to już dość dawno.