Już wspominałem, że przy realizacji obiektów Arkadii brało udział kilku architektów i był to proces trwający wiele lat.
Jednym z nich był, od 1799 roku głównym, był Henryk Ittar, który zrealizował szereg oryginalnych budowli, m.in. Grobowiec Złudzeń, Amfiteatr i Cyrk.
Z tych trzech obiektów zachował się tylko (częściowo) Cyrk Rzymski czyli Karuzel, wykonany na wzór cyrku rzymskiego, przeznaczonego do gonitw rydwanów.
Początkowo tor dookoła cyrku wysypany był żwirem. Do dziś przetrwały centralny Obelisk z napisem łacińskim Munifiecientiae Augustii Helena posuit - wskazujący - i tu mam rozbieżne informacje, ponieważ raz słowa, które tłumaczą sie na polski jako:
W podzięce Augustowi Helena postawiłą, mają swiadczyć o tym, że postawiła go Helena Radziwiłłowa by uhonorować wspaniałomyślność króla S.A. Poniatowskiego, zmarłego trzy lata przed postawieniem obelisku, a raz, że słowa te dotyczą panującego wówczas - właśnie, od 1801 roku - cara Rosji, Aleksandra I.
Biorąc pod uwagę fakt poddania Radziwiłłów temu ostatniemu, to drugie wydaje mi się bardziej prawdopodobnym. Tym bardziej, że cyrk powstał z materiałów: marmurów i granitów, dostarczonych właśnie przez Aleksandra.
Niestety, ale pozostałe budowle Ittara rozebrał w 1864 roku ówczesny właściciel Nieborowa - Zygmunt Radziwiłł, sprzedając materiały z rozbiórki.
Warto tu wspomnieć, że o ile, po śmierci Heleny, jej synowa, Aleksandra ze Steckich buduje w Arkadii willę, porządkuje zaniedbany park, to jej syn, wspomniany Zygmunt, najpierw rozbiera niektóre budynki w parku, a potem sprzedaje go w 1869 roku, niejakiemu Karolowi Hoffmanowi.
Kończąc opowieść o przedwojennych losach Arkadii warto nadmienić, że w 1893 roku, prawnuk księżnej Heleny Michał Piotr Radziwiłł, odkupuje Arkadię, porządkuje park i udostępnia go publiczności, natomiast w 1830 roku, ostatni z właścicieli, Janusz Radziwiłł, przeprowadza renowację parku i rozbiera resztki zniszczonej willi Aleksandry.
W 1945 roku Arkadia staje się oddziałem Muzeum Narodowego w Warszawie.