Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 22.06.2012 07:17

weldon napisał(a):
Jako ciekawostka to pewnie by ściągnęło trochę ludzi, ale na stałe to marnie to widzę.

Na stałe też nie bardzo to widzę. Pięć lat to chyba jednak za dużo. Ale raz czy dwa jak najbardziej. I nie sądzę, żeby był problem z zebraniem na narodowym 40 tys. widowni. Na nowym stadionie w Toruniu bilety trzeci rok z rzędu rozchodzą się w przeciągu dwóch dni. Tyle, że tam wpuszczają max 17 tys.

weldon napisał(a):
Miałem bardziej na myśli to, że płyta, płytą, ale nie ona jest najważniejsza, tylko to, co pod widownią jest ukryte. Tam się będzie toczyło prawdziwe życie stadionu.

We wrocławski "wbudowane" są cztery biurowce, w sumie 9000m2 powierzchni biurowych klasy A. Jeden z nich ma być przeznaczony na hotel. W planach jest oddanie dużej serwerowni. I to tyle co się będzie tam działo na co dzień.

Na razie w biurach urzędują tylko miejskie spółeczki, może coś ruszy po tym całym eurozamieszaniu. UEFA już oddała stadion.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.06.2012 07:29

No właśnie.

Sala konferencyjna na 1600 osób - największa w Warszawie, 25 tysięcy metrów kw. powierzchni biurowej i handlowej, parking na 1800 samochodów, stacja trafo dla połowy Pragi - to już jest, a planowane są jeszcze park i deptaki w otoczeniu stadionu, hala widowiskowo-sportowa dla 20 tysięcy, basen olimpijski, centrum kongresowego dla 8 tysięcy osób oraz dodatkowy hotel i biurowce są w planach.

Wczoraj w strefie kibica, mimo niepogody, bawiło się ponad 20 tysięcy ludzi, więc, faktycznie, na takie cykliczne imprezy pewnie znajdzie się dużo więcej chętnych, tym bardziej, że pewnie sporo osób będzie chciało przyjechać z zewnątrz, obejrzeć sam stadion.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 22.06.2012 08:22

weldon napisał(a):A Narodowy, po tym szale piłkarskim, pewnie zacznie normalnie funkcjonować, tym, do czego jest przeznaczony :D

15 lipca macie chyba mecz futbolu amerykańskiego :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.06.2012 08:27

Finał.

Tak dokładnie to VII SuperFinał.

Spodziewają się 20 tysięcy gości, a ja spodziewam się finału Warszawa - Wrocław, bo te dwa miasta mają dość silną reprezentację w PLFA :)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 22.06.2012 08:42

weldon napisał(a):Będzie jeszcze jakiś mecz? To fajnie :)
Wczoraj za kiepska pogoda była, żeby łazić po mieście.

Piłkę na Narodowym to jeszcze obejrzysz, bo tam mamy zagrać, nie pamiętam, chyba z Anglią, tylko teraz mam wątpliwości, czy w tej piłce to największym problemem będzie trawa ;)

A Narodowy, po tym szale piłkarskim, pewnie zacznie normalnie funkcjonować, tym, do czego jest przeznaczony :D

Mogliby tylko ten p...ny płot zdemontować, bo kompletnie tam nie pasuje:?

O, jak ułefowska trawa rozwinęła dyskusje :D

O ile wiem, jest decyzja, zresztą jedyna rozsądna, by połozyć tam sztuczną trawę. Rozsądna, bo trzeba jakoś minimalizować straty.

Jak położą sztuczną trawę, to będzie tam rozgrywany jeden może dwa sparingi np. z Andorą w zimie. O ile w ogóle. Piłkarze bardzo nie lubą sztucznej nawierchni.

Dlatego napisałem, żeby się spieszyć.

Narodowy stadion rugby czy innej piłki amerykańskiej mamy gdzie indziej już.

Lekkoatletyki nie będzie, może jakiś żużel raz do roku. Zostaje biurowiec i funkcja handlowa. Nihil novi :D

Dyskusja na temat kosztów budowy sali konferencyjnej + biurowca już była jakieś 100 stron temu. Wychodzi przez pół.

Ja tam się nawet tym już nie podniecam i na luzie do tego podchodzę. Nie takie milardy poszły...

Będzie tak jak pisałem od samego początku.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.06.2012 08:55

Zapomniałeś o odrzuconej przez UEFA trawie w kasetonach, która, pewnie, będzie standardem, więc po co sztuczna?

A ten stadion narodowy FA to gdzie jest?

Lekkoatletyki nie będzie, choćby dlatego, że są stadiony lekkoatletyczne, choćby w Bydgoszczy - chyba nie chciałbyś na wszystko jeździć do Warszawy :D

Żużel, football amerykański, mecze piłki nożnej, koncerty, przedstawienia operowe i inscenizacje, pokazy, w dodatku funkcje konferencyjno-biurowo-wystawiennicze, a nawet zwykłe wesela, chrzciny i stypy, zaopatrzenie 1/4 Warszawy w energię elektryczną, parking w Warszawie, tereny rekreacyjne wokół stadionu ...

Faktycznie.
Kompletnie nic się nie dzieje i trzeba będzie zaprosić Wietnamczyków ze skarpetkami i Ruskich z podrabianymi fajkami :lol:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 22.06.2012 09:27

Warszawski stadion ma więcej możliwości niż nasz. My mamy typowo piłkarski z trybunami niemal przyklejonymi do bocznej linii boiska. Na kopaną super, bo jak dodamy do tego bardzo strome, jednopoziomowe trybuny to robi się niesamowity kocioł ze świetną akustyką i widocznością.
Ale coś za coś, bieżnia czy tor żużlowy się nie zmieści. Nie chce mi się sprawdzać jakich wymiarów potrzebują futboliści, ale póki co nasi mistrzowie polski kiszą się na zrujnowanym Olimpijskim.

Zostaje nam kopana i koncerty. I trzeba przyznać, że dużo w tym kierunku się dzieje. W lipcu Rock In Wroclaw Festiwal, którego główną gwiazdą będzie Queen oraz turniej Polish Master z udziałem Śląska Wrocław, Benfica Lizbona, PSV Eindhoven oraz Athletic Bilbao. Na tą drugą imprezę zdążyłam już kupić bilet, na jutrzejszy dzień taty jak znalazł :lol: .
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.06.2012 09:38

Po Queen trawy już nie będzie :) A teraz jest piękna...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 22.06.2012 09:48

Bocian napisał(a):A teraz jest piękna...

Teraz już wiem dlaczego była najdroższa. Zdecydowanie najlepiej zniosła trudy trzech meczów EURO2012 :lol: .
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.06.2012 09:54

marze_na napisał(a):Zdecydowanie najlepiej zniosła trudy trzech meczów EURO2012 :lol: .

Coś przebąkują, że próby otwarcia i samo otwarcie było równoważne kilkudziesięciu meczom.

Pal diabli trawę. Będziemy prekursorem kubików, to może się to na innych stadionach zastosuje, nie tylko w Polsce :)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.06.2012 12:13

Kiepura napisał(a):
Jak położą sztuczną trawę, to będzie tam rozgrywany jeden może dwa sparingi np. z Andorą w zimie. O ile w ogóle. Piłkarze bardzo nie lubą sztucznej nawierchni.

I najważniejsze mecze międzypaństwowe znów będą rozgrywane na Śląskim w Chorzowie. Osobiście nie mam nic przeciwko temu :D :D Tamtej atmosfery nie da się przenieść gdzie indziej.
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 22.06.2012 16:18

Raul73 napisał(a): Tamtej atmosfery nie da się przenieść gdzie indziej.

Raul73 to nie stadion robił tą "atmosferę" ale ludzie którzy na niego przychodzili. Teraz (w erze "modern football) ta sama widownia co na narodowym przeniesiona na śląski, czy gdziekolwiek indziej nie zrobi połowy takiej atmosfery jaka panowała na meczach kadry jeszcze parę lat temu.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.06.2012 16:28

raffiu napisał(a):
Raul73 napisał(a): Tamtej atmosfery nie da się przenieść gdzie indziej.

Raul73 to nie stadion robił tą "atmosferę" ale ludzie którzy na niego przychodzili. Teraz (w erze "modern football) ta sama widownia co na narodowym przeniesiona na śląski, czy gdziekolwiek indziej nie zrobi połowy takiej atmosfery jaka panowała na meczach kadry jeszcze parę lat temu.

Prawda, ale Śląski jednak ma w sobie to coś - taką magię, jakiej brakuje innym stadionom. Może to oddech historii, może publiczność? Nie wiem. Wielu znawców próbowało już ten fenomen "Kotła Czarownic" wyjaśnić - i jak dotąd nikt nie zdołał. Ale to się czuje, wchodząc tam na trybuny - taki dziwny dreszczyk. A na pewno jeszcze bardziej czują to piłkarze w tunelu. Znalazłem taki cytat jednego z dziennikarzy po meczu Polska - Czechy z października 2008 r>:

"Ta niepowtarzalna chorzowska magia, ta niesamowita atmosfera w Kotle Czarownic, przed którą pękają wszystkie zespoły świata..."

Jak dla mnie, tam pownien być Narodowy (chociaż mam 230 km dalej).
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.06.2012 17:06

Raul73 napisał(a):Jak dla mnie, tam pownien być Narodowy (chociaż mam 230 km dalej).

I daj ci panie Boże zdrowie :)

Piłkę, przy dzisiejszym poziomie, to mogą na Łazienkowskiej i Konwiktorskiej puszczać, a na Narodowy mam nadzieję wymyślą jakieś konkretniejsze atrakcje, bo wspieranie Leśnych Dziadów, to już ostatnia rzecz, jaka chciałbym w Warszawie widzieć :D
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 22.06.2012 17:27

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 147
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone