Oatman
Jednak samochód na wyjeździe to coś co znacznie ułatwia życie.
Podjeżdżamy jeszcze raz pod hotel, od strony parkingu i zabieramy walizeczki. Następnie kierujemy się do supermarketu po zapas wody i nie tylko. Woda w Stanach kosztuje więcej niż pepsi, nawet w sklepie, a słodycze są często tańsze niż pieczywo (nie myślę o tostowym, bo to dla mnie nie pieczywo
Od kilku dni śledziłam stronę https://www.nps.gov, bo bardzo chciałam choć na trochę pojechać do Doliny Śmierci. Nie mogliśmy jednak lekceważyć ostrzeżeń o ekstremalnych temperaturach. Lipiec to nie pora na zwiedzanie tej doliny. Może kiedyś.
Opuszczamy Las Vegas i kierujemy się na południowy wschód. 125 mil dzieli nas od Oatman.
"Oatman to osada w stanie Arizona pamiętająca czasy Gorączki Złota. Leży na trasie słynnej Route 66 i wciąż wygląda jak miasteczko na Dzikim Zachodzie znane z westernów."
Jak nie skusić się na taki opis, biorąc pod uwagę fakt, że miasteczko jest prawie po drodze. Obydwie mapy pokazują 2 możliwe drogi, z tym, że preferowananr 95, jest krótsza.
Kilka zdjęć z samochodu. Roślinność jak widać uboga.
Tutaj się zatrzymaliśmy nie mogąc się oprzeć urokowi kaktusa. Miał około 4 m wysokości.
Krajobraz niczego sobie
Skręcamy:
Jeszcze tylko 13 mil, skręcamy na światłach w lewo, droga się zwęża i ginie asfalt
Nie wiem, kto ukradł drogę i co się stało, ale cały czas jechaliśmy szutrówką, od czasu do czasu mijał nas jakiś jeep, nasz samochód przestał być bialutki, a droga prowadziła tak jakby na skróty przez góry. No to mamy Dziki Zachód
Mogliśmy zawrócić, ale nie było alternatywy. Następnym razem pojechałabym przez Kingman drogą 93.
Widoki są piękne, nie mogę zaprzeczyć.
Wreszcie dojeżdżamy do cywilizacji.
Oatman to osada składająca się z niewielu budynków. Dawniej było to tętniące życiem miasteczko zbudowane przez poszukiwaczy złota. Dzisiaj jako Ghost Town jest atrakcją turystyczną.
Parkujemy.
Nowoczesne auta psują trochę klimat i wg mnie powinny mieć zakaz wjazdy bezpośrednio do osady, ale i tak czułam się jak serialopwa dr Quinn
Jest również poczta. Kupuję kartki, znaczki pocztowe i wysyłam pozdrowienia.

.png)
.png)

.png)
.png)