Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plitvickie jeziora ...?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Plitvickie jeziora ...?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.07.2007 20:45

czesc
mam pytanie dla znawców ..... :D
ile mi zajmie około czasu trasa z Rovnij do Plitwickich jezior ; jak dojechac; gdzie tam najlepiej zaparkowac zeby było wygodnie z małymi dziecmi tzn.16 mcy i 3 lata i co da sie z takimi maluchami tam zobaczyc i gdzie tam ewentualnie posiedziec DZiekuje za podpowiedzi i licze na szybkosc bo jade tam we wtorek rano..... :(
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 08.07.2007 21:06

ergoy napisał(a):czesc
ile mi zajmie około czasu trasa z Rovnij do Plitwickich jezior ; jak dojechac; gdzie tam najlepiej zaparkowac zeby było wygodnie z małymi dziecmi tzn.16 mcy i 3 lata i co da sie z takimi maluchami tam zobaczyc i gdzie tam ewentualnie posiedziec DZiekuje za podpowiedzi i licze na szybkosc bo jade tam we wtorek rano..... :(

Maluch 16 miesięcy.Daj mu odpocząć.Gdzie tam z Rovinj do Plitvic. :wink:
Także proponuję następnym razem.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 08.07.2007 21:10

Własnie wróciłem z Plitvic. Tam jest chodzenie , jeżdżenie ciuchcią i pływanie statkiem - całośc minimum 5-6 godzin ( cięzko będzie z takimi maluszkami )
Artur
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.07.2007 21:14

ergoy napisał(a):....ile mi zajmie około czasu trasa z Rovnij do Plitwickich jezior ......

Nie wiem :lol: masz do pokonania ok 250 km. Jadąc jadranką trudno powiedziec. Jak trafisz na kolumnę tirów to Ci nie zazdroszczę, bo i tak masz małą szansę na wyprzedzenie. A tak serio trudno określic przybliżony czas przejazdu. Ja jechałem z Krk do Plitvic (jadranką do Senj i tam się odbija na Plitvice) jechałem ponad 3 godziny.
ergoy napisał(a):...; jak dojechac....(

J/w albo jadranka albo z Rijeki kierowac sie na autostradę w kierunku Karlovaca i tam masz 2 mozliwosci:
1) albo jechac autostradą
2) albo tzw starą drogą do Plitvic
Wybór należy do Ciebie. Przeanalizuj wszystkie za i przeciw za pomocą:
http://www.viamichelin.com/viamichelin/ ... mePage.htm
ergoy napisał(a):.... gdzie tam najlepiej zaparkowac zeby było wygodnie z małymi dziecmi tzn.16 mcy i 3 lata .....

Przy wejściu Nr 1 lub Nr 2 do parku są parkingi (nie wiem jak teraz ale dotychczas były one zawarte w cenie biletu)
ergoy napisał(a):..... i co da sie z takimi maluchami tam zobaczyc i gdzie tam ewentualnie posiedziec ...

Tego 16-mieięcznego to prawdopodobnie to co tam jest do zobaczenia mało bedzie interesowało :lol: z 3-latkiem trudno powiedziec. A co tam jest do zobaczenia ? To wejdź sobie na ponizszy link:
http://www.np-plitvicka-jezera.hr/
Natomiast co do miejsc, gdzie można posiedziec to masz do wyboru:
1) ławkę,
2) trawę,
3) miejsce w kolejce, którą się możesz poruszac po parku (w cenie biletu),
4) miejsce na statku (w cenie biletu)
5) 4 litery :lol:
Pozdrav :papa: :wink:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 08.07.2007 21:56

Kolego Bahama i PiotrekB jesteście za ?czy przeciw? :wink:
Bo ja jestem przeciw takiej wyprawie 250km z maluszkiem. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2007 06:25

platon napisał(a):Kolego Bahama i PiotrekB jesteście za ?czy przeciw? :wink:
Bo ja jestem przeciw takiej wyprawie 250km z maluszkiem. :wink:

Jestem ZECYDOWANIE przeciw :idea: Ale skoro ktoś pyta co i jak to odpowiadam :lol: A dlaczego moim zdaniem jest to bez sensu ?
1) za małe dzieciaki (i tak nie będą nic z tego wiedziały a i rodzice więcej się umęczą niż zobaczą)
2) jakoś mi tak nie po drodze z Poreca :?
Ale wybór jak zawsze należy do klienta :lol:
Pozdrav :papa:
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 09.07.2007 06:39

Witam.Ja na twoim miejscu bym sobie odpuścił.Poczekał aż dzieci podrosną.
andree
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) andree » 10.07.2007 18:45

jazda z Rowinia do Plitvic za jednym zamachem nie ma sensu. Ja w ubiegłym roku pojechałem z Rowninia w okolice Senji, tam się osiedliłem :) i dopiero stamtąd do Plitvic. I tak była to wycieczka na od rana do mocno w nocy. Oczywiście taki maluch nie da rady zwiedzić całości, więc z założenia musisz się liczyć, że nie obejrzysz wszystkiego. Są tam na szczęście różne trasy, jest jedna dość krótka, głównie wokół największego wodospadu i kładką nad jeziorem. Całość to rzeczywiście minimum 5-6 godzin głównie spaceru. Parkuje się na parkingu tuż obok wejścia, więc to nie problem. Uważaj na zaminowane pola po drodze :) Są oznaczone wyraźnie.
Eligiusz Przechodzki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eligiusz Przechodzki » 19.07.2007 12:15

andree napisał(a):jazda z Rowinia do Plitvic za jednym zamachem nie ma sensu. Ja w ubiegłym roku pojechałem z Rowninia w okolice Senji, tam się osiedliłem :) i dopiero stamtąd do Plitvic. I tak była to wycieczka na od rana do mocno w nocy. Oczywiście taki maluch nie da rady zwiedzić całości, więc z założenia musisz się liczyć, że nie obejrzysz wszystkiego. Są tam na szczęście różne trasy, jest jedna dość krótka, głównie wokół największego wodospadu i kładką nad jeziorem. Całość to rzeczywiście minimum 5-6 godzin głównie spaceru. Parkuje się na parkingu tuż obok wejścia, więc to nie problem. Uważaj na zaminowane pola po drodze :) Są oznaczone wyraźnie.

Proszę o poradę. Będę w tym roku we wrześniu jechał z Lublina na Hvar. B. chcę zwiedzić Plitvice. Mam zamiar zatrzymać się na nocleg w mieście Ptuj na Słowenii, wyjechać stamtąd rano do Plitvic i tu zanocować. Liczę, że w Plitvicach będę ok. godz. 11. Podpowiedzcie, na którym parkingu się zatrzymać i którą wybrać trasę, aby przed wieczorem znależć jeszcze jakiś nocleg. A może macie namiary na jakiś niezły nocleg w Plitvicach lub okolicy?
Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za porady.
Eligiusz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2007 12:28

Eligiusz Przechodzki napisał(a):.....Podpowiedzcie, na którym parkingu się zatrzymać i którą wybrać trasę, aby przed wieczorem znależć jeszcze jakiś nocleg....

Do parku są 2 wejścia i przy jednym i drugim wejściu jest parking tak więc nie ma to większego znaczenia na którym się zatrzymasz. Musisz tylko pamiętać czy to parking nr 1 czy 2 a istotne to jest tylko z tego powodu, że jak staniesz na "jedynce" a park opuścisz "dwójką" to trochę Ci zejdzie na piechotę z jednego wyjścia do drugiego :wink:
Natomist jeżeli chodzi o trasę Ptuj - Piltvice to moim zdaniem lepiej jechać "stara trasą" z Karlovaca na południe a nie pchać się na autostradę.
pirat67
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pirat67 » 19.07.2007 20:27

Witam :D Nie polecam z takimi maluchami na Plitwice.Mialem ten sam problem kiedys i dobrze ze nie pojechalem.Najkrotsza trasa po jeziorach ma chyba ze 4godz.Duzo kladek z drzewa bedzie sie trudno z wozkiem przedzierac,mnostwo turystow.Plitwice sa piekne poczekajcie jeszcze troche.Bylismy w wrzesniu i bylo jeszcze naprawde sporo ludzi.Wejscie jest juz tansze.Moje dzieci mialy 8 i 4 byly naprawde padniete :) i ten kawal z rovini 8O naprawde nie polecam
pozdrawiam :papa:
Eligiusz Przechodzki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eligiusz Przechodzki » 20.07.2007 08:37

Piotrek_B napisał(a):[quote="Eligiusz PrzechodzkiNatomist jeżeli chodzi o trasę Ptuj - Piltvice to moim zdaniem lepiej jechać "stara trasą" z Karlovaca na południe a nie pchać się na autostradę.

Dzięki, Piotrek. Wytłumacz mi tylko, dlaczego polecasz starą trasę a nie autostradę? Mam złe wspomnienia z tej trasy z czasów, gdy nie było jeszcze autostrady. To jedno. A poza tym, to będę wdzięczny za podpowiedź co do wyboru trasy zwiedzania w Plitvicach, bo jeśli chodzi o nocleg, to - jak piszecie - nie powinno być z tym najmniejszego problemu, zwłaszcza we wrześniu.
Wszystkich pozdrawiam.
Eligiusz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.07.2007 09:08

Odkąd jest autostrada, stara trasa jest luźniejsza :lol:

http://www.np-plitvicka-jezera.hr/page. ... ezera.aspx
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2007 09:25

Eligiusz Przechodzki napisał(a):....... A poza tym, to będę wdzięczny za podpowiedź co do wyboru trasy zwiedzania w Plitvicach.....

Nic nie kombinuj ani nie zawracaj sobie głowy z wyborami tras. Tras jest kilka (wszystkie są do zrobienia na raz) Są one z góry ustalone tak, że nie musisz się zastanawiać co robić. Jak chcesz to idziesz, jak chcesz to jedziesz busem a jak chcesz to plyniesz stateczkiem (lub te wszystkie opcje razem) Mapke poruszania się po Parku otrzymasz w kasie z biletem. Natomiast jakbyś miał watpliwość czy wchodzić wejściem nr 1 czy nr 2 - to nie ma żadnego znaczenia. Wchodzisz tym koło którego zaparkujesz samochód.
A na pytanie dlaczego "stara trasa" jako dojazd - to już mnie Janusz uprzedził :wink: - dokłanie to miałem napisać.
Pozdrav :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.07.2007 10:01

Dla tych co nie byli - kilka zdjęć i filmik "na przynętę" :wink: :D

http://www.picture-newsletter.com/plitvice/index.htm

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone