Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacimy za apartament w ciemno - jakaś umowa, czy nie ... ?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krakry1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakry1 » 27.06.2013 17:22

Próbowałem wyszukać jednoznaczną odpowiedź, ale jakoś nie mogę. Czy wynajmując apartament bezpośrednio od właściciela, płacimy z góry, czy po wyjeździe (czy jeszcze inaczej)? Jeżeli z góry, czy jest to tylko umowa na "gębę" (lub jak ktoś woli - gentlemen's agreement :oczko_usmiech: ), czy spisuje się jakiś papier?
Oczywiście moje pytania nie dotyczą, tych apartamentów, których właścicieli już znamy. Czy zdarzały się komuś wypadki, że właściciel chciał go po zapłaceniu z góry w jakiś sposób "przekręcić" Polaka (dopłata, czy zmniejszenie liczby dni za które już zapłaciliśmy)?
Będę niezmiernie wdzięczny za odpowiedź. :papa:
darek1
zbanowany
Re: Płacimy za apartament w ciemno - jakaś umowa, czy nie ..

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.06.2013 17:56

Płaci się różnie. Na początku lub po kilku dniach. Raczej na koniec nie. Nie zdarzyło mi się aby ktoś mnie oszukał lub próbował przekręcić. Trzeba dopytać tylko czy cena zawiera klimę czy osobno się dopłaca. Jedyny nie miły zgrzyt to w Silo na KRK. Gospodyni perfekt mówiła po niemiecku. Angielskiego nie znała. Po chorwacku tak gadała, że nie można było jej zrozumieć. Na koniec pobytu z żoną sprawdzała stan apartamentu, oglądała prześcieradła, powłoki itp. Na koniec powiedziała "mierne goście" i uśmiechała się. Spojrzałem jej w oczy i odwróciłem się do auta. Niech wie, że Polacy to nie bydło. Zona mówiła, że zrobiła się czerwona. Mniemam, że pół życia stare babsko przepracowało w Niemczech lub Austrii stąd takie nawyki. Do tej pory nie wiem co oznacza mierne goście.
krakry1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakry1 » 27.06.2013 18:01

Serdeczne dzięki za odp. darek1 - dobry człowiek z Ciebie. :mrgreen:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.06.2013 18:14

krakry1 napisał(a):Serdeczne dzięki za odp. darek1 - dobry człowiek z Ciebie. :mrgreen:

Z Lubelskiego się wywodzę i Zamojskiego. Dęblin, Ryki, Stężyca, Skierbieszów :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.06.2013 19:58

krakry1 napisał(a):Czy wynajmując apartament bezpośrednio od właściciela, płacimy z góry, czy po wyjeździe (czy jeszcze inaczej)?

W naszym przypadku zawsze było tak, że płaciliśmy z góry. Może dlatego, że nie znamy się nigdy z właścicielami, ponieważ co roku jedziemy w inne miejsce.
krakry1 napisał(a):Jeżeli z góry, czy jest to tylko umowa na "gębę" (lub jak ktoś woli - gentlemen's agreement :oczko_usmiech: ), czy spisuje się jakiś papier?

My zawsze prosimy o račun i bez problemu otrzymujemy.
krakry1 napisał(a):Czy zdarzały się komuś wypadki, że właściciel chciał go po zapłaceniu z góry w jakiś sposób "przekręcić" Polaka (dopłata, czy zmniejszenie liczby dni za które już zapłaciliśmy)?

Nie znam takiego przypadku ani z autopsji, ani z relacji znajomych, którzy wyjeżdżają do Chorwacji, a trochę ich mam. Natomiast podczas pobytu w Kučiste byliśmy świadkami incydentu z naszymi rodakami. Została wezwana policja, ale nie pamiętam szczegółów. "Przekręcanie" raczej leży w naszej naturze. :(
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.06.2013 20:01

Na kilkanaście razy w cro nie przypominam sobie żebym płacił na początku pobytu. Jeden wyjątek to wakacje w Zagrzebiu, tam Hrvoje wziął kasę z góry.
tami72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tami72 » 27.06.2013 22:13

Pewnie chodzilo jej o to,ze spokojni byliscie i nic nie poniszczyliscie w apartamencie..."mirne goste"
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 27.06.2013 22:41

Rok temu (Brist) - o czym już gdzieś tam pisałem - mieliśmy nieco irytującą sytuację w tym temacie.

Żar leje się z nieba, 40 stopni w cieniu, godzina 12:00 w południe, a my właśnie dojechaliśmy do naszej kwaterki. Szybkie przywitanie i zaczynamy z kumplem wnosić po schodach wszystkie te ciężkie torby i walizy naszych szanownych żon z auta. Pot się z nas leje, marzymy tylko o zimnym piwku i zanurzeniu się w morzu, ale nic z tego. Po 15 minutach wnoszenia (mieliśmy wtedy jakieś 70% wypakunku za sobą) przybiega właścicielka (nie chcę użyć słowa "baba") i żąda od nas - w mało uprzejmy sposób (że się tak delikatnie wyrażę) - pieniędzy i paszportów. Nie wiem, może nie spodobały jej się nasze gęby.

Tłumaczymy, że zapłacimy, ale skończymy tylko wypakowywać graty, zresztą teczka z voucherem i kasą była gdzieś tam w torbie przywalonej innymi. Pani kręci nosem, coś tam mamrocze i odchodzi. Uwijamy się w tym upale jak mrówki. Ale pani przychodzi już po 5 minutach i pyta czy już skończyliśmy. Mowię, że jeszcze chwila, na co ona z kolei "straszy", że zaraz przyjdzie ze swoim mężem po kase. Trudno, odłożyliśmy bagaże i zapłaciliśmy. Ach, ale się jej oczka zaświeciły jak zobaczyła banknoty...

Czy niektórym Chorwatom EURosy już tak mocno namieszały w głowach, że oni naprawdę myślą, że jak ktoś przejechał 1500 km na wakację, wniósł na górę bagaże, to po 20 minutach ucieknie nie zapłaciwszy? Hucznych przywitań nie wymagam, częstowania rakiją, winem czy piwem przez gospodarzy "na dzień dobry" również (choć często mi się to zdarzało, co było miłe). Ale do cholery, żeby nawet nie pozwolić się nam wypakować w spokoju, tylko od razu wyciągać łapy po kasę? Żenua.
krakry1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakry1 » 29.06.2013 19:29

Piękne dzięki wszystkim miłośnikom Chorwacji za wyczerpujące odpowiedzi - teraz wszystko jasne. Pozdro i do zobaczyska w pięknej Chorwacji. :papa:
AndrzejPK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejPK » 29.06.2013 20:15

Bocian napisał(a):Na kilkanaście razy w cro nie przypominam sobie żebym płacił na początku pobytu. Jeden wyjątek to wakacje w Zagrzebiu, tam Hrvoje wziął kasę z góry.

wiesz S.. to mi chyba źle z oczu patrzy... bo zawsze w ciemno płaciłem "z góry"

napisz jakiegoś Smsa odnośnie jutra......
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 29.06.2013 23:01

Ciekawy temat i wasze doświadczenia.Nigdy nie spotkałem się z tym ze ktoś chciał kasy na początku. Drugiego trzeciego dnia brali na kilka godzin paszport do zameldowania płaciłem zawsze przy wyjeździe i zawsze dostawałem rachunek mimo że nie prosiłem o niego. Jeżdżę w ciemno nie rezerwuje kwater.

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone