Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piłka nożna

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tajemniczy
Cromaniak

Postnapisał(a) tajemniczy » 21.11.2011 16:20

Każdy to powie, nasz Górnik wygrał w Krakowie !!! ;-)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.11.2011 16:30

tajemniczy napisał(a):Każdy to powie, nasz Górnik wygrał w Krakowie !!! ;-)

Nieźle, ale wygrać na "Syberii"...to jest sztuka :wink: :lol:
Liquid
Cromaniak

Postnapisał(a) Liquid » 21.11.2011 17:08

Nawet mi tego nie przypominaj. Człowiek wymarzł na stadionie a tu jeszcze taki wynik. Jedynym pozytywem był doping kibiców obu drużyn. W piątek niestety znowu bęcki :cry: I po mistrzostwie :(
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.11.2011 17:18

podszywacz napisał(a):.... W piątek niestety znowu bęcki :cry: ...

No jak dalej będziecie tak dupiasto grali, to może tak :wink:
Trzymam Cię Podszywacz za słowo :wink: :lol:....chociaż nikt Was tu mam nadzieję nie zlekceważy. Trzeba pośladki spiąć i dupy nie dać....bo Wisła to Wisła...niejeden się przekonał :!:
Na Dolnym Śląsku w "Śląsku" pełen respekt.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.11.2011 17:33

A teraz idę zerknąć na TIVI i kibicować Podbeskidziu :mrgreen:
Maciej
Cromaniak

Postnapisał(a) Maciej » 21.11.2011 17:37

slapol napisał(a):A teraz idę zerknąć na TIVI i kibicować Podbeskidziu :mrgreen:

Jak TERAZ idziesz to pierwsza połowa może być nieco nudna ;)
raffiu
Cromaniak

Postnapisał(a) raffiu » 21.11.2011 19:50

realista2 napisał(a): Zawsze w czołówce zawsze grała o najwyższą stawkę.

Nie zawsze. W sezonie 72/73 nawet ligę przed końcem rozgrywek powiększono, bo była groźba, że Legia spadnie ;).
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.11.2011 20:06

podszywacz napisał(a): W piątek niestety znowu bęcki :cry: I po mistrzostwie :(

Po pucharach pewnie też :wink:
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 21.11.2011 20:54

To teraz taka nowa świecka tradycja, więc luzik...

Maciej napisał(a):
slapol napisał(a):A teraz idę zerknąć na TIVI i kibicować Podbeskidziu :mrgreen:

Jak TERAZ idziesz to pierwsza połowa może być nieco nudna ;)

Była.

Ale macie pecha dzisiaj. Najpierw ten remis, a potem odpadacie z Pucharu Polski :D

Janusz Bajcer napisał(a):
podszywacz napisał(a): W piątek niestety znowu bęcki :cry: I po mistrzostwie :(

Po pucharach pewnie też :wink:

Rozumiem, ze u (wyleniałego) Lwa strzeliły wczoraj fajerwerki...

Sven napisał(a):Kiepura - to o długu to na serio. Ale jak niektórzy chłodzili głowy wielbicielom ITI mówiąc właśnie o tym to byli traktowani jak fantaści. Dziś wiadomo kto był fantastą w tym związku. Z drugiej strony sam walter dobierając do klubu takie wynalazki na najwyższe stołki wpędził klub w takie długi.

A dzisiaj w szmatławcu wywiad z miklasem chyba. Trzy razy LM i jesteście na plusiku. I od lutego iti nie dopłaca. To nie płacą piłkarzom. Tak, że głowa do góry. :D
A poważnie to zejście ze stówy do czterdziestu baniek (podobno tyle teraz jest) zajęło nam chyba z pięć lat.
Jak sie panom właścicielom znudzi to będziemy sobie grali w czwartej lidze. Tez fajnie.

slapol napisał(a):
podszywacz napisał(a):.... W piątek niestety znowu bęcki :cry: ...

No jak dalej będziecie tak dupiasto grali, to może tak :wink:
Trzymam Cię Podszywacz za słowo :wink: :lol:....chociaż nikt Was tu mam nadzieję nie zlekceważy. Trzeba pośladki spiąć i dupy nie dać....bo Wisła to Wisła...niejeden się przekonał :!:
Na Dolnym Śląsku w "Śląsku" pełen respekt.

Słusznie kombinujesz. Jesteśmy tak słabi, że z Wami wygramy.

Co jo godom, co jo godom...
:D
Sven
Cromaniak

Postnapisał(a) Sven » 22.11.2011 10:12

realista2 napisał(a):Sven byłeś w grupie tych co nie chcieli nowego stadionu ? Nie dostrzegasz planowej i wzorowej biznesowo budowy drużyny. Nie cieszą cię ostatnie sukcesy? A może jakbyś miał kilkadziesiąt milionów to byś je oddał klubowi za darmo i zadowoleniem wysłuchiwał "jeszcze jeden...." ?

Byłem w grupie która nie chciała nowego stadionu z pieniędzy miasta. To jest chyba różnica. A jeśli miasto miałoby budować to na innych warunkach. Bez włażenia w d..ę walterowi i dawania prezentów.
Sukcesy mnie cieszą i to bardzo. O modelowym i wzorowym finansowaniu klubu mam inne zdanie. Przypomnę - herb,protest,szkalowanie własnych kibiców i banda nieudaczników na wysokich stanowiskach od marketingu do dyrekcji.
Jedyne co im wyszło to szkółka. Tylko pytanie czy mamy być klubem który gra wychowankami czy który handluje młodymi. Niedługo się okaże.

Dlaczego ITI reklamowało N na koszulkach zamiast znaleźć sponsora? Czy nie dlatego że mogło wtedy elegancko "prać" pieniądze we własnym koncernie ? Dopiero teraz znaleźli firmę jak już wiadomo że się wycofują. Gdzie tu był interes Legii a gdzie ITI.
O podejściu do kibiców mógłbym długo ale to nie ten temat.
Dlatego ja nie widzę tu modelowego przykładu. Co byś zrobił mając klub w takim gazie sportowym i perspektywach pucharów na wiosnę i MP ?
Bo z ust Miklasa usłyszałem,że kasy na transfery nie będzie, tylko z kartami na ręku. Rozumiem, że to jest ten ideał. Zamiast zainwestować i odjechać od reszty na długie lata to już wyliczanka i zakładanie że 3 sezony w LM - a może jeden do finału.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 22.11.2011 21:23

Sven napisał(a):Byłem w grupie która nie chciała nowego stadionu z pieniędzy miasta. To jest chyba różnica. A jeśli miasto miałoby budować to na innych warunkach. Bez włażenia w d..ę walterowi i dawania prezentów..

Czyli na złość ojcu odmrożę sobie uszy. Stadion należy do miasta, a nie do Legii ani tym Bardziej ITI. Na tej samej zasadzie działa to w całej Europie, a także w Gdańsku, Wrocławiu, Poznaniu, Krakowie etc. Gdyby nie miasto, Legia nigdy, powtarzam nigdy, nawet za 100 lat nie miałaby stadionu. Warunki jakie wynegocjowano z miastem świadczą o dobrej biznesowej robocie.
Dzięki temu więcej środków pozostanie w klubie, co w konsekwencji umożliwia zatrudnienie takiego np. Ljuboi, a miasto bogate, poradzi sobie.

Sven napisał(a):Sukcesy mnie cieszą i to bardzo. O modelowym i wzorowym finansowaniu klubu mam inne zdanie. Przypomnę - herb,protest,szkalowanie własnych kibiców i banda nieudaczników na wysokich stanowiskach od marketingu do dyrekcji..

Dobrze, że chociaż sukcesów nie negujesz. Co do jakości zarządzania, to żeby to ocenić należałoby mieć jakieś doświadczenie w biznesie. Masz takowe? Ja to widzę inaczej. Z zapyziałego, przeciętnego w polskich warunkach klubu, bez stadionu, bez kibiców, bez perspektyw zbudowano silny kadrowo klub z pięknym stadionem i europejskimi aspiracjami dla którego na naszym polskim podwórku robi się już ciasnawo. Solidny powazny biznes buduje się według planu, stopniowo i bez fajerwerków, latami i dopiero po latach i po owocach można ocenić jego twórców i te owoce już są.

Sven napisał(a):Jedyne co im wyszło to szkółka. Tylko pytanie czy mamy być klubem który gra wychowankami czy który handluje młodymi. Niedługo się okaże.

Nie trzeba na nic czekać to już wiadomo. Legia to klub który gra wychowankami i nimi handluje. Na tym polega ten biznes.

Sven napisał(a):Dlaczego ITI rekla.mowało N na koszulkach zamiast znaleźć sponsora? Czy nie dlatego że mogło wtedy elegancko "prać" pieniądze we własnym koncernie ? Dopiero teraz znaleźli firmę jak już wiadomo że się wycofują. Gdzie tu był interes Legii a gdzie ITI.

Nie bez powodu zapytałem wcześniej o twoje doświadczenie biznesowe bo mylnie używasz pewnych pojęć. Pranie pieniędzy to legalizowanie środków finansowych powstałych w czarnej i szarej strefie poprzez zawyżanie przychodów z działalności w tej legalnej, ale trudnej do skontrolowania strefie. ITI raczej nie ma pieniędzy z narkotyków, ani przemytu które należałoby wyprać, a faktury za reklamę N-ki były zaniżane, a nie zawyżane. Układ z N-ką to standard w ramach powiązanych kapitałowo podmiotów. Takich operacji są tysiące. Co do interesu ITI to nie bądźmy naiwni. Legia została kupiona po to żeby ITI miało z tego zysk. Gdyby tak nie było możnaby członkom zarządu postawić zarzut niegospodarności i działania na szkodę firmy. Zresztą tylko zdrowy układ biznesowy może dać Legii gwarancję sukcesu. Darczyńcy i filantropii są w sam raz dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Sven napisał(a):O podejściu do kibiców mógłbym długo ale to nie ten temat.
.

Legia jest prywatną własnością. Właściciel może ze swoją własnością robić to co mu się żywnie podoba, a kibice jeśli chcą decydowac niech zrobią zrzutkę i kupią własny klub, ale swoją dogą to bardzo ciekawe co było nie tak w stosunku do kibiców?

Sven napisał(a):Dlatego ja nie widzę tu modelowego przykładu. Co byś zrobił mając klub w takim gazie sportowym i perspektywach pucharów na wiosnę i MP ?
Bo z ust Miklasa usłyszałem,że kasy na transfery nie będzie, tylko z kartami na ręku. Rozumiem, że to jest ten ideał. Zamiast zainwestować i odjechać od reszty na długie lata to już wyliczanka i zakładanie że 3 sezony w LM - a może jeden do finału.

Ten gaz o którym piszesz jest wynikiem kroplówki z ITI. Jak działa klub bez pieniędzy? Wystarczy zapytać w ŁKS. Bez pieniędzy ITI nie byłoby dzisiejszej Legii, ale Legia nie może być beczką bez dna, a ITI dojna krową. To najzwyczajniejszy w świecie choć bardzo trudny biznes, a biznes inwestuje nie z miłości do jakiegoś brandu tylko dla interesu. Dlatego nie dziw się, że ITI nie chce więcej pożyczać. Moim zdaniem należałoby się modlić żeby kryzys lub zmiany własnościowe nie spowodowały, że ITI poprosi o zwrot pożyczki. Tak czy inaczej o wszystkim decydują moneymoneymoney to one wprawiają w ruch ten świat.
Ostatnio edytowano 23.11.2011 08:45 przez realista2, łącznie edytowano 1 raz
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 23.11.2011 06:36

realista2 napisał(a):Z zapyziałego przeciętnego w polskich warunkach klubu, bez stadionu, bez kibiców, bez perspektyw zbudowano silny kadrowo klub z pięknym stadionem i europejskimi aspiracjami dla którego na naszym polskim podwórku robi się już ciasnawo.

:lol: :lol: :lol:

Lecisz mi realista za klawiaturę, bo mi sie kawa z wrażenia wylała.
Nie ma to jak przeczytać jakiś komiczny fragment z rana.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 23.11.2011 08:02

Kiepura ty zamiast się śmiać z problemów innych powinieneś zapłakać nad swoimi.
Sven
Cromaniak

Postnapisał(a) Sven » 23.11.2011 09:19

Nie przekonam Cię do mojego punktu widzenia ani Ty mnie do swojego. Może dlatego,że nie traktuję kibicowania jako hobby a styl życia.
Ale w skrócie spróbuję się odnieść do twojego wpisu.
Stadion - to fajnie,że miasto wybudowało stadion tylko co miasto z tego ma?
Zaraz się oburzysz,że nic mieć nie powinno. A prawa do nazwy tego stadionu ? A prawo do organizowania imprez innych niż mecze w liczbie troszkę większej niż 3 ?
Ty widzisz negocjacje ja układ przed wyborami, gdzie pewna partia polityczna przegłosowała mało korzystne dla miasta warunki budowy obiektu sportowego dla znikomej liczby osób (30 tys/1,5 mln) z którego będzie korzystał właściciel najbardziej opiniotwórczej telewizji w Polsce.

Dalej piszesz o zapyziałym klubie bez kibiców - wybacz, nie skomentuję.
Zbudowano wspaniały itd. Zbudowano ale kiedy ? Powołujesz się na doświadczenie w biznesie. Jako kibic mógłbym chyba oczekiwać od ludzi którzy stworzyli wielki koncern medialny szybszej budowy takiego super klubu. Wymień mi proszę wielkie sukcesy Legii za ITI.
Nie dziwi się rola Miklasa w Legii. Jak to możliwe, że prezes za kadencji którego klub wpadł w ogromne długi (Polmot) zostaje prezesem po wykupieniu klubu przez innego właściciela. Nie widzisz tutaj czego? dziwnego ? Ja widzę.

Gra wychowankami. Gra jeden czy 5 sezonów. wychowankowie mają stanowić o sile klubu czy łatać zadłużenie. Nic nie mam do gry wychowankami ale fajnie by było pograć chłopakami kilka lat i dopiero sprzedać a nie puszczać po dobrym sezonie.

O hajsach z reklamy N poniekąd sam odpowiedziałeś. Pieniądze były dla koncernu nie dla klubu. O to w tym chodzi tak ? Kolejna firma która ma przynosić dochody. Tylko,że klub to nie jest "kolejna firma" przynajmniej dla mnie.

Legia jest prywatną własnością. Kibice .. nie będę z Tobą dyskutował na tematy kibicowskie. Jakoś kibice w Polsce potrafili dostrzec w jaki sposób grał z nami klub a Ty nie potrafisz. Z mojego punktu widzenia nie masz pojęcia o pewnych nagłaśnianych i widocznych działaniach ITI wymierzonych w zorganizowany ruch kibiców na Ł3 tym bardziej nie wiesz o innych zagrywkach których klub się dopuszczał. O tym dyskutować nie zamierzam. Raz nie to miejsce dwa wybacz ale nie z Tobą.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 23.11.2011 09:39

Sven napisał(a):...........O tym dyskutować nie zamierzam. Raz nie to miejsce dwa wybacz ale nie z Tobą.

Nie cierpię niedomówień, a mówimy o sprawie która jest nam bliska, więc jeszcze tylko wyjaśnijmy sobie. Moja osoba jest jakoś szczególnie obmierzła, czy też w ogóle nie tolerujesz osób które mają inne zdanie w tej konkretnej sprawie?

PS.
Co do stosunku do piłki i Legii w szczególności to podziwiam, jak sam zauważyłeś, aż tak zakręcony nie jestem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone