podszywacz napisał(a):Zapomniałeś o bardzo ważnym:krakuscity napisał(a): Młody jesteś i g ... wiesz
Trochę obiektywizmu proszę.
W mojej okolicy mówi się g.... czyli guzik wiesz więc nie widzę tu nic złego.
.png)
podszywacz napisał(a):Zapomniałeś o bardzo ważnym:krakuscity napisał(a): Młody jesteś i g ... wiesz
Trochę obiektywizmu proszę.
.png)
więźniowie budowali , remontowali i opiekowali się stadionem Wisły

Dawna Wisła to był milicyjny, klub!
No to mnie pocieszycieliście tymi słowami
P.S.
Czasami na zlotach widuję takich dwóch Krakusów, co to trzymając różne szaliki robią sobie foty i wspólnie piją browary....
Kiepura napisał(a):...
A teraz coś dla Slapola nieco (ale tylko nieco) poważniej.No to mnie pocieszycieliście tymi słowami
P.S.
Czasami na zlotach widuję takich dwóch Krakusów, co to trzymając różne szaliki robią sobie foty i wspólnie piją browary....
Nie wierz im. Bujają Cię. Długo już żyję i nie spotkałem kibica koleżanki który by nie był przesiąkniety niechęcią do Wisły. Tylko naturalny takt i kultura osobistakrakowian skrywa głęboko te emocje. Dowiedzenie się tego to tylko kwestia ilości wypitej wódki. Sam mam przyjaciela, który od jakis czterdziestu lat każdorazowo po czterech głębszych powtarza, że niczego tak nienawidzi jak Wisły a mnie w szczególności jako jej kibica. A tak trzydzieści pięć lat temu to po czterech głębszych powiedział jak wyżej potem znowu wypił cztery głębsze i poprosił, żebym był świadkiem na jego ślubie. Oczywiście zgodziłem się, bo przecież przyjaciela w nieszczęściu nie zostawię.
Nawet jak żle wybrał. Znaczy o klubie mówie.
....
.png)
slapol napisał(a):Piękny Robert out, Taraś do ŁKS-u....się dzieje...![]()
.png)
Kiepura napisał(a):Oto po wielu latach dowiedziałem się, że :
Tyle lat zastanawiałem się czemu dostajemy takie fory od władzy komunistycznej, że możemy przychodzić na taką fantastyczną ruinę stadionu (zdjęcie z lat osiemdziesiątych)
No, ale jak więźniowie sie opiekowali to już wszystko jasne...![]()
Dowiedziałem sie też porażającej prawdy, że:
Dawna Wisła to był milicyjny, klub!
No, ta potworna prawda starannie skrywana przez pokolenia kibiców wyszła na jaw![]()
I jaka to milicja była w 1920 roku w Krakowie. A może była jakaś w 1906 jak Wisła powstawała ?![]()
Wyobrażam sobie jaka duma musi rozpierać kibica, którego klub miał możnego protektora w osobie wybitnego, erudyty, znawcy piękna kobiet i dobrej kuchni i odcinacza rąk, które podniesiono na władzę ludową niejakiego Józefa Cyrankiewicza.![]()
Tyle podsumowania na luziku kabaretowej dyskusji.
raffiu napisał(a):...Apropos - czy określenie "bajtlok" nie jest czasem określeniem obraźliwym? Nie znam gwary krakowskiej ale coś mi się kojarzy, że słyszałem je kiedyś w kontekście który jednoznacznie wskazywał na negatywne znaczenie?
.png)
.png)
slapol napisał(a):raffiu napisał(a):...Apropos - czy określenie "bajtlok" nie jest czasem określeniem obraźliwym? Nie znam gwary krakowskiej ale coś mi się kojarzy, że słyszałem je kiedyś w kontekście który jednoznacznie wskazywał na negatywne znaczenie?
Tak mnie Kiepura czasami tytułował. O to samo go pytalem i stwierdził, że mnie nie obraża...i tej wersji się trzymam
.png)
krakuscity napisał(a):Kiepura napisał(a):Oto po wielu latach dowiedziałem się, że :
Tyle lat zastanawiałem się czemu dostajemy takie fory od władzy komunistycznej, że możemy przychodzić na taką fantastyczną ruinę stadionu (zdjęcie z lat osiemdziesiątych)
A raczej z końca lat osiemdziesiątych kiedy kończyła się gwardyjska historia Wisły i brakowało kasy.
krakuscity napisał(a):A dyskutantów zapraszam na krakowskie spotkanie 19.11 , będą tam kibice Legii, Śląska, Górnika Zabrze, Wisły, Cracovii i innych klubów. A nas łączyć będzie dobra zabawa (przy muzyce chorwackiej) bez polityki i rozmów o swoich ukochanych klubach.
Josko Bulic napisał(a):Uh nema nic gorszego dla miasta kturi ma dwa kluba a ich kibyce sie nienawydzom.

.png)
slapol napisał(a):raffiu napisał(a):...Apropos - czy określenie "bajtlok" nie jest czasem określeniem obraźliwym? Nie znam gwary krakowskiej ale coś mi się kojarzy, że słyszałem je kiedyś w kontekście który jednoznacznie wskazywał na negatywne znaczenie?
Tak mnie Kiepura czasami tytułował. O to samo go pytalem i stwierdził, że mnie nie obraża...i tej wersji się trzymam
.png)
admin1 napisał(a):slapol napisał(a):raffiu napisał(a):...Apropos - czy określenie "bajtlok" nie jest czasem określeniem obraźliwym? Nie znam gwary krakowskiej ale coś mi się kojarzy, że słyszałem je kiedyś w kontekście który jednoznacznie wskazywał na negatywne znaczenie?
Dobrze się trzymasz, "bajtlok" to takie prawie pieszczotliwe określenie.
.png)
Janusz Bajcer napisał(a):admin1 napisał(a):Dobrze się trzymasz, "bajtlok" to takie prawie pieszczotliwe określenie.
Prawie pieszczotliwie![]()
.png)
MorskiPas napisał(a): Ja autochton Ci to piszę.
- Idze, idze bajtloku.
pozdrav K