Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piłka nożna

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 04.04.2014 20:23

Zbyszko666 napisał(a):Bardzo przyjemny mecz w Bielsku - 2 karne ratują "dupe" Góralom. Dobra postawa również obu zespołów, a końcówka istna dramaturgia po obu stronach.

W życiu bym się nie spodziewał, że na Podbeskidziu zobaczę taki ciekawy mecz. :roll:
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 04.04.2014 21:23

To samo dziś powiedziałem.. :) Pierwszy raz pierwszy mecz kolejki i do tego w BB był tak otwarty, w miarę ciekawy no i obfitujący w bramki.. :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.04.2014 22:51

No taaa, nie zaprzeczam ...sytuacje, bramki, cool dla kibiców... a w rzeczywistości kicha dla nas :? ... prowadzimy ze spadkowym (jak my ) Podbeskidziem...i w końcu...remisujemy, co za ulga....u nas wg mnie dalej kicha.... :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.04.2014 23:30

razpol napisał(a):To samo dziś powiedziałem.. :) Pierwszy raz pierwszy mecz kolejki i do tego w BB był tak otwarty, w miarę ciekawy no i obfitujący w bramki.. :)

Dla mnie razpol Ty jesteś wyznacznikiem tolerancji i podejścia do rozgrywek na pełnym luzie, dążę do takiego postrzegania ligi jak Twoje :lol:
Pozdrav
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 05.04.2014 00:31

Cóż... Być może wolałbym z logicznego punktu widzenia być kibicem jakiś Barcelon, reali, Chelsea, psg czy innych szejkow, ale zły los sprawił że emocjonuje się meczami naszej marnej ligi z udziałem LP a do tego czasem/często spoglądam na inne spotkania.. I wobec tego co widzę to dziś nawet po meczu Podbeskidzia można być zadowolonym w tutejszych realiach... ;) a Śląska szkoda.. Aż dziwne ze pałęta się tak nisko.. Pozdrawiam... :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.04.2014 01:10

razpol napisał(a):Cóż... Być może wolałbym z logicznego punktu widzenia być kibicem jakiś Barcelon, reali, Chelsea, psg czy innych szejkow, ale zły los sprawił że emocjonuje się meczami naszej marnej ligi z udziałem LP a do tego czasem/często spoglądam na inne spotkania.. I wobec tego co widzę to dziś nawet po meczu Podbeskidzia można być zadowolonym w tutejszych realiach... ;) a Śląska szkoda.. Aż dziwne ze pałęta się tak nisko.. Pozdrawiam... :)

A widzisz Kolego...i ja postrzegam ligę podobnie. Kiedyś w pucharach za Lecha w potyczkach np. z Juve dałbym się zaje...ć, ale m.in. tu mnie wyleczono z " lokalnego-polskiego partiotyzmu" -i sprowadzono do poziomu "nie twoja baśka - nie podniecaj się" ...stąd niezmiennie cenię ludzi myślących szerzej i perspektywicznie...
Pozdrav
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.04.2014 12:32

Obrazek ;)
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 06.04.2014 15:34

Wczorajsza Jagielonia to chyba zespół który zapomniał ,że gra w klasie najwyższej w Polsce. Po prostu nie ten zespół, nie ta drużyna grająca naprawdę dobrą piłkę. Mecz z ich strony bez błysku co oczywiśćie idealnie wykorzystał Lech. Jestem ciekawy jak dzisiaj potoczy się mecz Ruchu. A i nie może oczywiście zabraknąć pomysłu kolajorza:DObrazek

:lol:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 06.04.2014 17:42

Zbyszko666 napisał(a):Jestem ciekawy jak dzisiaj potoczy się mecz Ruchu.

Jedna uwaga - Ruch gra mecz jutro :wink: .
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.04.2014 18:14

Legia strzela tak często, że nie nadążają aktualizować wyniku w relacji :D
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 06.04.2014 19:10

Nefer napisał(a):

no tak faktycznie pomyłek z mojej strony. Legia dzisiaj pewne zwycięstwo. Jestem ciekawy jak to wyjdzie wszystko w końcowej fazie rozgrywek :] :wink:
Sven
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sven » 07.04.2014 08:40

Zbyszko666 napisał(a):
Nefer napisał(a):

no tak faktycznie pomyłek z mojej strony. Legia dzisiaj pewne zwycięstwo. Jestem ciekawy jak to wyjdzie wszystko w końcowej fazie rozgrywek :] :wink:

Mistrzostwo zostaje w Warszawie

Mam nadzieję ,że zaspokoiłem Twoją ciekawość ;)

Berg zaczyna odpalać... z Zawiszą wygrali taktyką..
Za tydzień bez Rado w Lubinie.. egzamin dla drużyny przed rundą finałową

dobry pomysł Lecha na oprawę
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.04.2014 20:39

Na obradującym pod koniec marca kongresie UEFA, 54 federacje piłkarskie jednogłośnie przegłosowały kontrowersyjny projekt powołania piłkarskiej Ligi Narodów UEFA.

Jak będzie wyglądać rywalizacja w Lidze Narodów?
Faza grupowa Ligi Narodów rozpocznie się we wrześniu i potrwa do listopada. 54 reprezentacje zostaną podzielone według miejsca w rankingu UEFA na cztery ligi A, B, C i D. Dwie pierwsze z nich będą liczyć 12 zespołów, trzecia - 14, a czwarta - 16. Rywalizacja w każdej z lig toczyć się będzie w czterech grupach trzy- lub czterozespołowych. Zwycięzcy grup w poszczególnych ligach awansują o szczebel wyżej, a zespoły, które zajmą ostatnie miejsce w swoich grupach spadną do niższej ligi. Dodatkowo zwycięzcy grup w lidze A zagrają o końcowe zwycięstwo w turnieju Final Four, który rozegrany zostanie w czerwcu 2019 roku.

Natomiast w marcu 2020 zwycięzcy każdej grupy Ligi Narodów przystąpią do walki o cztery dzikie karty dające prawo gry w EURO 2020. Każda z lig A, B, C i D otrzyma jedną dziką kartę. W przypadku kiedy zwycięzca danej grupy zagwarantuje sobie grę w mistrzostwach Europy w kwalifikacjach, wówczas dzika karta przypadnie najlepszej drużynie z grupy Ligi Narodów, która nie zdołała przebrnąć eliminacji do EURO 2020. Pełny cykl rozgrywek Ligi Narodów potrwa blisko 2 lata.

Kolejna edycja rozpocznie się we wrześniu 2020 po zakończeniu mistrzostw Europy. W tej edycji system gry będzie nieco inny. Na mundial awansuje 10 najlepszych drużyn z eliminacji. 10 reprezentacji, które w eliminacjach zajmą drugie miejsce w grupie awansuje do baraży. Wystąpią w nich również zwycięzcy Ligi Narodów A i B. Triumfatorzy 6 meczów barażowych stworzą trzy pary, które rozegrają mecze o awans na mundial na neutralnym terminie.

Trochę skomplikowane, prawda :?: :?

Jaki jest cel wprowadzenia tych rozgrywek?
Mają spowodować rozgrywanie meczów o większym znaczeniu sportowym, a przez to spowodować większe zainteresowanie kibiców, mediów i sponsorów, a tym samym wygenerować większe dochody dla każdej z federacji.
Nowy pomysł prezydenta UEFA poddawany jest ostrej krytyce nawet w samych kręgach piłkarskich. Wydaje się, że jest nastawiony głównie na kasę dla UEFA, a w drugiej kolejności dla reprezentacji narodowych stojących na wysokim poziomie.
A co z nami?
Gdyby rozgrywki miały ruszyć teraz, to Polska trafiłaby do Ligi C w grupie 3 m.in. z Armenią, Albanią, Litwą.
Co trzecia liga to nie pierwsza, więc ten pomysł na sukces sportowy i komercyjny z obecną reprezentacją chyba nie rokuje. :?

Prezes Boniek jeszcze w ubiegłym roku, tak pisał o pomyśle kolegi Michela: Liga Narodów to chora idea, gorsza od Euro z Brazylią. To może zabić reprezentacje i ich kult. Obecnie zmienił zdanie.

A co Wy o tym myślicie :?:
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 11.04.2014 06:27

Podejrzewam, że te rozgrywki nie będą traktowane przez większość tak poważnie jak dotychczasowe eliminacje i turnieje (vide Liga Europy), ale sądzę, że dla nas mimo wszystko lepiej grać jakieś mecze o (mniej lub bardziej) stawkę, niż sparingi w Singapurze w ligowym składzie (z całym szacunkiem dla Singapuru ;). Jak nasi już mają kopać się po czołach z Litwami, Łotwami czy Słowacjami to chyba bez większej różnicy jak pokopią z Armenią czy Albanią pod jakąś tam presją w meczu.. Nasi kopacze mieli by szanse się oswoić w meczach o (teoretycznie) stawkę choćby przed takimi eliminacjami.. Poza tym czy ktokolwiek będzie płakał za jakimiś sparingami? Zresztą przy dobrych wynikach przeciwnicy mogą być coraz bardziej atrakcyjni. No i kibice i dziennikarze będą mogli wyliczać możliwości awansu na mundiale, kiedy w eliminacjach je już pogrzebiemy, bo z Ligi Narodów jaki(e?)ś reprezentacje mają awansować na najważniejsze turnieje.. :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 11.04.2014 09:43

Na cykliczne turnieje kwalifikacyjne do MŚ i ME oraz rozgrywki LM i LE, nałoży się jeszcze jeden duży turniej.
Może zabraknąć czasu na rozgrywanie meczów towarzyskich, a sparingi są potrzebne, chociażby w celu
eksperymentowania ze składem, bądź sprawdzenia nowych zawodników.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone