Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Picie piwa na plaży w Chorwacji, poprawiamy nasz wizerunek

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamSz
Cromaniak
Picie piwa na plaży w Chorwacji, poprawiamy nasz wizerunek

Postnapisał(a) AdamSz » 14.06.2024 09:08

Picie piwa na plaży w Chorwacji, czyli poprawiamy nasz wizerunek

Wątek zainspirowany wątkiem o drobnych zakupach, gdzie zaistniały inne nacje. Zwłaszcza Czesi

Uwaga STOP !! … Jeżeli po przeczytaniu tytułu wątku ktoś dostał piany i wpadł w furię, )) … I znów zamierza nawyzywać mój wpis bełkotem, to proszę wziąć trzy głębokie oddechy, policzyć do dziesięciu, i spokojnie przeczytać… Bo nie będzie, aż tak źle, jakby się może chciało i myślało ))

Ok., picie piwa na plaży… Kto nie lubi wypić sobie piwka na plaży ?? … Zwłaszcza zimnego piwka, gdy żar się z nieba leje.
Autor wątku, też to lubi, czy Bałtyk, czy Mazury, czy Chorwacja, czy Grecja

Niemniej apeluję, aby zachować tu pewne wyczucie sytuacji.

Słabo wygląda, jak siedzimy rozłożeni na leżaku, a obok walają się zużyte i pogniecione puszki. Nie tylko Karlovacko, czy Ożujsko, ale często także z logo Żubr, Tyskie, Tatra, itd …. Co identyfikuje narodowościowo tego smakosza piwa i ten jego osobisty śmietnik

Jeden użytkownik tego bro, to jeszcze jakoś ogarnie to piwne gospodarstwo na kocu. Ale jak siedzi towarzystwo dwóch, trzech, lub nawet więcej rodzin i facetów, to bywa że ten piwny skład na plaży, a potem śmietnik jest całkiem niezły. Niektórzy powiedzą na to po prostu, puszkowo butelkowy burdel w chorwackim grajdole

Plaże są często wąskie (patrz na przykład Riwiera Omiska)… . Towarzystwo siedzi często tuż przy dróżce, po której przemieszczają się plażowi wędrowcy, spacerowicze, itd. …. I patrzą na ten piwny bajzel… Często z logo Made in Poland ... A za parawanem się nie schowasz, jak nad Bałtykiem

A już fatalna jest zbitka, gdy pijemy piwo z puszki, a rozłożyliśmy się obok jakiegoś baru plażowego, czy plażowego punktu sprzedaży piwa i fastfoodów.
Inne nacje siedzą i piją sobie piwko w barze. Także i Polacy tam siedzą, a drudzy obok,ostentacyjnie piją piwo z puszki na kocu… Także, bywa, że piwko z narodowym logo.
Czy to dobrze wygląda ?? Czy źle to wygląda ?? Osądźmy sami. I czy można coś tym zrobić dla poprawy polskiego wizerunku w temacie picia piwa z puszki, czy z gwinta na plaży ?? A może nic nie trzeba z tym robić, bo wszystko jest OK. ??

I tyle mam w temacie picia piwa na plaży. Naszego stylu picia bro z puszki na plaży, tak sobie „na pstryk”, nie zmienimy.
I nie namawiam nikogo, żeby w tym momencie odstawił picie piwa z puszki na plaży w Chorwacji.. Nie chcę nikomu psuć tych długo wyczekiwanych i odliczanych wakacji w Chorwacji. W tym, z ulubionym piwkiem w puszce ))

Ale powiadam tak….. Zachowajmy pewne wyczucie sytuacji… Aby to picie piwa na plaży, nie miało zewnętrznych cech żłopania browca.

Ktoś, w tym momencie może sobie pomyśleć lub nawet mi posunąć, że uprawiam tu jakąś ‘dulszczyznę” )) Namawiam do zamiatania pewnych sprawy pod dywan, Tu picia piwa z głową pod matą, albo leżakiem )))))) hehe) Idealnie mogłoby być za parawanem, jak nad Batykiem, ale to Chorwacja. Nie da rady…… Albo może, jak tu śmiem ograniczać czyjeś wolności osobiste. Po ktoś może tupnąć nogą. Wała, będę robił tak jak będę chciał z tym piwem…

Ok., ok…Ale na spokojnie proponuję przemyśleć ten temat… Żeby to picie piwa, było piciem piwa, a nie „złopaniem browca”.

A może powoli i ewolucyjnie zaczać częściej bywać na piwku, w barach plażowych i punktach dystrybucji piwa, gdzie jak biały człowiek sobie usiądziemy przy stole pod parasolem i kulturalnie wypijmy tego browarka ??
Wszak powtarzam…Aktualna siła nabywcza Polaków nie jest już, aż taka zła

Napisałem, plażowe picie piwa z puszki „po polsku”… Proszę się tu nie obrażać, .... Bo picie piwa z puszki na plaży jest od lat nieodłącznym elementem bałtycko parawanowego spożywania piwa. I zwyczaj ten został przez nas wyeksportowany do Chorwacji, I teraz w tej Chorwacji, w zasadzie jesteśmy chyba już jedyni, którzy ten styl powszechnie kultywują. Zostali jeszcze Węgrzy, którzy tez powszechnie to robią. … Natomiast Czechów, raczej się nie spotyka, żeby pili piwo z puszki na plaży. I na dodatek jakiegoś swojego Budwara ….

Na marginesie, …Gdzie ci Czesi piją to piwo w Chorwacji ??…. Naród o największym na świecie spożyciu piwa … To jest ciekawe ?? ... Bo raczej nie widzi się, aby Czesi, czy nawet Slowacy, masowo pili piwo na kocu w Chorwacji ....

Natomiast, patrząc na lokalsów, czyli Chorwatów ?? Raczej nie spotkamy się z obrazkiem, żeby Chorwaci „schańbili się” piciem piwa z puszki na kocu. Raczej pójdą na piwko pod parasol. A zauważcie, że Chorwaci mają siłę nabywczą mniejszą jak Polacy.

Dobra, trochę się rozpisałem. Reasumując. Jest okazja przed wyjazdem, przemyśleć ten temat picia piwka na plaży.

Hasło przewodnie, to: … Wyczucie sytuacji. … Żeby wyglądało to na picie piwa …. A nie na „łojenie browca” ))

I tyle kolejnego "kija w mrowisko". Miłego i smacznego. Zimne piwko na plaży w Chorwacji, nie jest złe ))

/////
Ostatnio edytowano 14.06.2024 09:43 przez AdamSz, łącznie edytowano 5 razy
ts.1
Croentuzjasta
Re: Picie piwa na plaży w Chorwacji, poprawiamy nasz wizerun

Postnapisał(a) ts.1 » 14.06.2024 09:18

Cóż, piany nie dostałem, trzy oddechy wziąłem za piwem nie przepadam i dalej widzę tylko bełkot i bufonadę, tak jak i cała reszta słabych i stereotypowych bredni opartych na skrajnych przypadkach.
Pewnie znowu uda ci się trollowanie forum bo każdy widząc takie "bajki" coś tam skrobnie a ty osiagniesz swój cel, żałosny jesteś , nie piszę tego żeby ci dokuczyć, naprawdę tak myślę i jest mi cię żal.
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 14.06.2024 09:53

A jak nie ma parasoli albo baru? To nie pić w ogóle?
BartNS
Croentuzjasta

Postnapisał(a) BartNS » 14.06.2024 10:04

AdamSz napisał(a):Słabo wygląda, jak siedzimy rozłożeni na leżaku, a obok walają się zużyte i pogniecione puszki. Nie tylko Karlovacko, czy Ożujsko, ale często także z logo Żubr, Tyskie, Tatra, itd …. Co identyfikuje narodowościowo tego smakosza piwa i ten jego osobisty śmietnik

Hasło przewodnie, to: … Wyczucie sytuacji. … Żeby wyglądało to na picie piwa …. A nie na „łojenie browca” ))

Jesteś w stanie rozpoznać pochodzenie każdej puszki piwa, czy tylko polskiej. Jak ktoś popija Staropramena czy Kozla to pewnie kupił go w lokalnym sklepie, a na pewno to nie jest Czech, który przywiózł go ze sobą. To samo działa w drugą stronę myślisz ze światowa marka Tyskie, Żubr jest rozpoznawana w całej Europie.

Czym się różni Chorwat od Polaka, Czecha czy Niemiec popijający Karlovacko, czy Ożujsko ze tak pewnie o tym piszesz, bo ja musiałbym poczekać przy każdym, aż się odezwie, bo inaczej nie dam rady.

Jak biało człowiek można też wypić piwko na plaży/kocu, a nie wyłącznie pod parasolem.

Jakoś masz straszne kompleksy, że jesteś Polakiem. Prostaki są wśród nas niezależne od narodowości. A jak odwiedzasz miejscowości typu Omiś to czemu się dziwisz, że większość z nich to Polacy. To samo było w Makarskiej, gdzie takich atrakcji jest wiecej, bo i imprezowych turystow sporo.
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 14.06.2024 10:39

BartNS napisał(a):.... Jak biało człowiek można też wypić piwko na plaży/kocu, a nie wyłącznie pod parasolem. ...

Jakoś masz straszne kompleksy, że jesteś Polakiem. ....

No to Ci mówię Bart, ze o to mi chodzi ... Że można kulturalnie wypić piwko na plaży ... Chodzi tylko o małe wyczucie sytuacji ... Cały czas powtarzam, że w tych wątkach nie interesują mnie inne nacje, tylko My i nasz wizerunek ....
Tysiąc Polaków będzie ok, a dwóch nie będzie ok (w prostych sprawach)... I już będzie słabo.

Nawet jestem pewny, że to może ruszyć innych Polaków, jak będą przechodzić obok towarzystwa krajanów, którzy robią piwne party z puchy na plaży z bajzelem wokół siebie... Oczywiście nie uogólniam... Mogą być to jednostkowe przypadki ... Ale lepiej by było, żeby ich nie było ..Chuchamy na zimne

W ogóle Bart, to masz tendencje do rozbudowywania problemu o różne poboczne watki, że trudno nadążyć z odpowiedzią )) ...

Natomiast defacto i ts wchodzą w tematy politycznie i "godnościowo". Prawdopodobnie oskarżają mnie o ojkofobię,)) A to tylko drobne sprawy na temat poprawy naszego polskiego wizerunku. Taki jest mój punkt widzenia... Drobne sprawy... Ale nie przemówisz... Teflon jak na patelni najwyższej jakości ))

Kolega rdrozny, posunął grubo... Pewnie poszło, jak "po psie woda" ?? .... Typ spojrzenia wybiórczy... Mała autokrytyka ?? Cicho sza. Nie wolno, zdrada )).... //....

Zresztą już dawno temu został zdefiniowany ten nasz problem.... Który nazwano "dulszczyzną"" //

.....

P.S. I daj Bart już spokój z tymi kompleksami niższości, że jestem Polakiem... Jedyny kompleks który miałem, to duma że jestem Polakiem, jak powiesiłem polską banderę na swoim skromnym jachcie w Grecji... Polak nie gorszy niż Austriak, czy Niemiec... )) ... Jedziemy równo ... Wreszcie ))

/////
Ostatnio edytowano 14.06.2024 11:09 przez AdamSz, łącznie edytowano 3 razy
empire13
Cromaniak

Postnapisał(a) empire13 » 14.06.2024 10:45

AdamSz napisał(a):No to Ci mówię Bart, ze o to mi chodzi ... Że można kulturalnie wypić piwko na plaży ... Chodzi tylko o małe wyczucie sytuacji

Ale Ty piszesz o rzeczach oczywistych dla chyba wszystkich użytkowników tego forum.
Jak chce edukować to chyba lepiej rób to na jakimś FB.

Cały czas powtarzam, że w tych wątkach nie interesują mnie inne nacje, tylko My i nasz wizerunek .

Jak ktoś robi na plaży wiochę to nacja nie ma znaczenia.
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 14.06.2024 11:02

empire13 napisał(a):
AdamSz napisał(a):No to Ci mówię Bart, ze o to mi chodzi ... Że można kulturalnie wypić piwko na plaży ... Chodzi tylko o małe wyczucie sytuacji

Ale Ty piszesz o rzeczach oczywistych dla chyba wszystkich użytkowników tego forum.
Jak chce edukować to chyba lepiej rób to na jakimś FB.

Cały czas powtarzam, że w tych wątkach nie interesują mnie inne nacje, tylko My i nasz wizerunek .

Jak ktoś robi na plaży wiochę to nacja nie ma znaczenia.

Ciagle te inne nacje i nacje ?? A w ameryce to murzynów biją ??))
Nie wiem, czy pisze o rzeczach oczywistych dla użytkowników forum ?? Może tak, a może nie ??

Empire, zresztą, spójrz sobie w statystyki, kto jest lub bywa na tym forum cro... Czesto zobaczysz ... Zarejestrowani 50 ..goście 200 .... Czyli wchodzą bywalcy HR... Ale pewnie takze Ci ,którzy może dopiero wybierają się do Chorwacji i zbierają informacje... jak bedą szukać za plażami,kwaterami, trasami,etc... to może wpadną na te wątki... Może coś im to da do myslenia...Może nie ... Drobne sprawy, czy tendencyjne...Każdego jego pogląd i sprawa ?? )) ...
Sorry jak komuś namieszałem w jego / jej samopoczuciu.. Wygląda, że dala niektórych, najlepiej by było,aby forum kręciło się jak zwykle... obrazek, widoczek, plaża, plus opis w jedną stronę. Od strony zwiedzacza w stronę obrazka )) .

/////
Ostatnio edytowano 14.06.2024 11:12 przez AdamSz, łącznie edytowano 2 razy
kostef
Odkrywca

Postnapisał(a) kostef » 14.06.2024 11:07

Myślę że na takie wypociny to szkoda miejsca w internecie.
Chciałbym widzieć Ciebie na żywo w akcji, gdzie chodisz po ludziach i zwracasz im uwagę aby posprzątali.
Fajnie że próbuje dbać o wizerunek Polaków w Chorwacji.
Ale czy dbasz wystarczająco dobrze o Polskę?
Dziś wychodząc z pracy do piekarni (centrum miasta) widziałem gościa na chodniku który załatwiał swoje potrzeby (tyłem) ... rozumiem że jemu też byś zwrócił uwagę i dał dobrą rade, żeby poszedł do restaruracji, zjadł obiad i dopiero wtedy poszedł do ubikacji... bo z samego WC nie wypada skorzystać a publicznych toalet to chyba nie ma a no i trzeba by za nie zapłacić (kiedyś jak były).

Musiałem tu wejść by wiedzieć aby więcej nie zaglądać.
Każdy jest mądry w teorii.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 14.06.2024 11:08

AdamSz napisał(a):Jeżeli w ogóle piją piwko z puszki na plaży ??
Na marginesie, widział ktoś Czechów masowo pijących piwo z puszki na plaży ??

Proponuję zarejestrować się i wpisać na chorvatsko-forum.cz. Może są tam zalogowani czescy bywalcy App Novak w Breli.
To by się zdziwili :lol:

No ale skoro "kolega" obeznany :oczko:

---

Ja się - dla swojego zdrowia - wyoutowuję z wszystkich trzech wątków, bo dojdzie do tego, że będę musiał do lekarza chorwackiego chodzić po przyjeździe, co mam jeść z śródziemnomorskich specjałów w ramach przewidzianej diety.
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 14.06.2024 11:13

AdamSz napisał(a):........Zarejestrowani 50 ..goście 200 .... Czyli wchodzą bywalcy HR... Ale pewnie takze Ci ,którzy może dopiero wybierają się do Chorwacji i zbierają informacje...

/////

Nie bywalcy HR tylko bywalcy wybrzeża i kilku tras tranzytowych do wybrzeża. Nie cromaniacy a jadranomaniacy. 90 procent ludzi jadących do cro jedzie nad morze. A kto był na dłużej gdzie indziej?
empire13
Cromaniak

Postnapisał(a) empire13 » 14.06.2024 11:24

AdamSz napisał(a):może wpadną na te wątki... Może coś im to da do myslenia...Może nie ...

Jeśli ktoś nie potrafi się zachować, to ten wątek nie sprawi, że zmieni swoje zachowanie.
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 14.06.2024 11:40

Czyli niestety, jest tak, z czym się w tym wątku liczyłem (( ....Piana z odrobina furii ))

kostef napisał(a):Myślę że na takie wypociny to szkoda miejsca w internecie.
Chciałbym widzieć Ciebie na żywo w akcji, gdzie chodisz po ludziach i zwracasz im uwagę aby posprzątali.

Kostef.... Jesteś skreślony. ....)).... Bo napisałeś 'Brzydgoszcz", na swoje prawdopodobnie rodzinne miasto Bydgoszcz
Miasto z bardzo ładnym centrum. Przez te 35 lat podniosło się jak feniks z popiołów )) ... Wyspa Młynska, Marina Bydgoszcz, Dzielnica Muzyczna. Parki. Rynek. Brda z hausbotami z całej Europy... Bydgoszcz rewelacja, Europa cała gebą. Turystom nie tylko z Polski, szczeka opada ))

Ale widzę, że kompleksy niższości części Bydgoszczaków, w stosunku do Toruniaków, wiecznie żywe ??
....
I zapewniam Cię, że nie jestem typem jakiegoś upierdliwego dziadka,który naprawia rzeczywistość, chodząc chodnikiem i wykręcając wycieraczki samochodów, które stoją kołem na chodniku ... I nie lata, za sikającymi w krzakach ))))))))

/////
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 14.06.2024 11:47

AdamSz napisał(a):Czyli niestety, jest tak, z czym się w tym wątku liczyłem (( ....Piana z odrobina furii )//

Taki zazwyczaj dyskusja przybiera kierunek. Brak argumentów maskowany tekstami o zbyt niskim poziomie itp. A temat jak temat, czy gorszy niż objazdy czy inne? Dla mnie nie, ale ja nie jestem cromaniakiem.
michał1234
Croentuzjasta

Postnapisał(a) michał1234 » 14.06.2024 12:00

Panie. Kiedyś widziałem takiego jednego, co to wyżłopał piwsko z puszki, siorbał niemiłosiernie, zaległ potem w cieniu i nie było z nim kontaktu. Wcześniej coś tam po polsku do mnie mówił, ja oczywiście „nicht versztejen ,nicht versztejen”, żeby ten robak wiedział że ma do czynienia z wyższym gatunkiem. Nawet ostentacyjnie ostatnie 50 euro z portfela wydałem przy nim na karimatę, co to leżała obok. Była wprawdzie za darmo, bo sam ją przyniosłem, ale co tam. Jak już się weszło na odpowiedni wizerunkowy poziom, to byle ryska na nim może spowodować katastrofę.

P.S. jakby ktoś przed wyjazdem potrzebował karimatkę, to w drodze wyjątku myślę, że może kupić tutaj. Mam naprawdę wyjątkową. Kupiłem TAM na miejscu za 50 EURO. Nie byle co. Zapraszam do licytacji. O cenie wywoławczej chyba mówić nie wypada.
yanek37
Cromaniak

Postnapisał(a) yanek37 » 14.06.2024 12:22

A co powiecie o palących papierosy
a potem "kiepowanie na plaży"...
Może nie w temacie.. Ale...
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.