Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac -co zwiedzić? Jakie wycieczki polecacie (z dziećmi)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.05.2012 17:38

Gaz na pewno jest na stacji w Orebiću :P
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 11.05.2012 21:20

mysza73 napisał(a):Gaz na pewno jest na stacji w Orebiću :P

Hvala :D :hearts:
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 11.05.2012 21:22

Bocian napisał(a): I nie czepiam się literek bo tak to bym jeszcze napisał, że nie na Peljesacu tylko na Pelješcu :lol:

oj tam, oj tam :wink: :lol:

Ok, sorka może pokrętnie troszkę się wypowiedziałam, ale jak, coś co jeździ na gaz nazwać inaczej :wink: :lol: Następnym razem, będę "pełna powagi", przy zadawaniu pytań :lol: :wink:

Poprawę obiecuję w pisowni tylko troszku będzie problem z tym ptaszkiem nad "s" :wink: za dużo mieszania :wink:

I gapa ze mnie :oops: , nie podziękowałam za info o tunelu, co teraz czynię :D
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 13.05.2012 07:45

Bocian napisał(a):
Loza_drinker napisał(a):Ja polecam miejscowość STON z murem wpisanym na listę UNESCO. Koniecznie też obiadek z owoców morza w jednej z tamtejszych restauracji.

A dokładnie w Kapetanova Kuca w Mali Ston.

Sprawdze tą konobe.

Jake inne konoby polecacace w okolicy Peljesaca?
Ja jadłem najlepszą pizze w Cro w Boraku w konobie z tarasem
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.05.2012 08:38

Klimatyczną konobą jest konoba pana Antunovicia w Kunie Peljeskiej. Strona internetowa Kilka zdjęć stamtąd pokazał Armar - klik

Pyszne kalmary i rybę można zjeść w konobie "Dubrovnik" w Trpanju.
Co do pizzy, jedliśmy w paru miejscach w Trpanju i Orebićiu, ale była dosyć przeciętna jak na Chorwację. Generalnie w Cro zjesz dobrą pizzę, ale trzeba mieć szczęście, żeby trafić na wybitną.

Jest też "Mlinica" w Orebiću, ponoć pyszne jedzenie, ale nie próbowaliśmy...
I konoba "Panorama" za klasztorem franciszkańskim, nad Orebićiem.
To kolejne dwa kultowe miejsca :D
Bywalec-Bocian na pewno potwierdzi i być może doda coś od siebie ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.05.2012 11:06

Że Mlinicy nie ma :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.05.2012 11:12

Bosm@n napisał(a):
Bocian napisał(a):
Loza_drinker napisał(a):Ja polecam miejscowość STON z murem wpisanym na listę UNESCO. Koniecznie też obiadek z owoców morza w jednej z tamtejszych restauracji.

A dokładnie w Kapetanova Kuca w Mali Ston.

Sprawdze tą konobe.

Ogólnie dla mnie jedzenie pizzy w Cro to... (można wstawić wszystko co ma pejoratywny wydźwięk :):) ) Pelješac ma ponad 70 km, okolice to dość duży teren :):)
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 13.05.2012 11:37

Loza_drinker napisał(a):Ja polecam miejscowość STON z murem

Ogólnie dla mnie jedzenie pizzy w Cro to... (można wstawić wszystko co ma pejoratywny wydźwięk :):) ) Pelješac ma ponad 70 km, okolice to dość duży teren :):)

A gdzie Twoim zdaniem można jeść pizze :?: Tylko we Włoszech? :D

Pojadę na wspomnianą pizze do Boraka w tym roku na 100% - moje dzieciaki się nią zajadały, no i wino z winnicy Matuszko tam kupiłem:-)

Szukam ciekawych knajpek na Peljesacu - jeśli ktoś ma jakieś fajne, miłe wspomnienia to z przyjemnością wpiszę taką konobę planu pobytu w CR :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.05.2012 11:54

Chodzi o to, że pizze to ja mogę zjeść w PL. Jechać tysiące kilometrów i jeść pizze to dla mnie bez sensu. O to mi chodzi. Może to wynika z tego, że ja jeżdżę bez dzieci a w sumie teraz dzieciaki są wychowane na pizzy.
takie cos znalazłem, nie byłem tam, podobno jedno z pięciu najlepszych miejsc.
Luka’s Taverna
Uvala Kobaš, Pelješac
Vl. Luka Đuraš
T: 099 2007 111
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Domaćinstvo je smješteno u uvali Kobaš na Pelješcu. Do njega se može doći morem ili kaldrmastim putem s kopna, a smješteno je u netaknutoj prirodi.
Malo ribarsko naselje privlačno je za jahtaše i imućne goste željne “divljine”, posvemašnje diskrecije te iznimnih svježih proizvoda iz mora i domaće radinosti, poput vina, maslinova ulja i različitih likera.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.05.2012 12:02

http://www.vinskiputidnz.com/std.html
No i to, byłem i tu i tu. jedno z nich to Kuna.
kukris
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kukris » 17.05.2012 17:33

Wycieczka z Borka do Mostaru to raczej całodniowa wyprawa.
Co (i gdzie ?) można smacznego zjeść w BIH-u ?
Płacimy w euro ?
Proszę o radę. :)
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 20.05.2012 16:32

Sylwetka napisał(a):
Bocian napisał(a):Ja jadę tam 8 raz i nie wszystko widziałem :)

Arek napisał(a):Zostaw trochę na przyszły rok, zawsze to powód by wrócić do Cro :)

Do Cro jeadę 5 raz a najdalej "zapuściliśmy" się do Splitu :( , na Peljesac do Borka pierwszy :hearts:
Więc wizja odwiedzenia tego miejsca jeszcze przynajmniej 7 razy :lol: bardzo mi się podoba. :hearts: po "przekopaniu" forum, czytaniu relacji i oglądaniu zdjęć, już jestem zauroczona tym zakątkiem Chorwacji.

Sylwetka - jak zrobisz sobie "mały przewodnik" - rozkład razdy to daj znać - wymienimy sie pomyslami na czas wolny na Peljesacu:-)
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 21.05.2012 07:55

Zostawię tu wpis ... żeby wrócić, bo wątek interesujący, a mnie na Peljesac ciagnie , zwłaszcza do Orebica ...

Od siebie dodam 3 grosze ... największa frajda to Klasztor i Wielka Góra (to ostatnie nie wiem czy dla dzieci), a w temacie gastronomicznym byłem w "Peljeski Dvori" i w .. chyba "Babilonie" czy jakoś tak (zaraz nad kościołem w Orebicu) ... było sympatycznie, jedzenie też dobre (ale dość dawno - z 5 lat temu).

Wciąż liczę (mam nadzieję, ze Bocian też) na wskrzeszenie ponoć nieodżałowanego "HRIDA" nad samostanem.

Pozdrav
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 21.05.2012 08:11

Bosm@n napisał(a):Sylwetka - jak zrobisz sobie "mały przewodnik" - rozkład razdy to daj znać - wymienimy sie pomyslami na czas wolny na Peljesacu:-)

Ok.. :D Plan już, jako taki jest :wink: mocno "okrojony", zgodnie z radami forumowiczów, nie wszystko naraz , jeszcze tam wrócę. Teraz mam dylemat, którą z opcji dojazdu wybrać, ale na to mam jeszcze 2 miechy :wink: :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.05.2012 09:57

Witam,

już za 51 dni będę w Mlini i zamierzam odwiedziź przedsionek Pejlesacu i zamierzam zwiedzić mury w Ston: poradźcie z której strony mam je zaatkować: od Małego Stonu czy od Stone? I może jeszcze jakaś fajna knajpka (nie z ostrygami - nie mogę się do tego przekonać).
:papa: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Peljesac -co zwiedzić? Jakie wycieczki polecacie (z dziećmi) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone