Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac -co zwiedzić? Jakie wycieczki polecacie (z dziećmi)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.05.2012 10:03

Buber napisał(a):Zostawię tu wpis ... żeby wrócić, bo wątek interesujący, a mnie na Peljesac ciagnie , zwłaszcza do Orebica ...

Od siebie dodam 3 grosze ... największa frajda to Klasztor i Wielka Góra (to ostatnie nie wiem czy dla dzieci), a w temacie gastronomicznym byłem w "Peljeski Dvori" i w .. chyba "Babilonie" czy jakoś tak (zaraz nad kościołem w Orebicu) ... było sympatycznie, jedzenie też dobre (ale dość dawno - z 5 lat temu).

Wciąż liczę (mam nadzieję, ze Bocian też) na wskrzeszenie ponoć nieodżałowanego "HRIDA" nad samostanem.

Pozdrav

Hrid to była jedna z lepszych knajp na jakie trafiłem i nie chodzi stricte o jedzenie. Szkoda tego miejsca, zobaczę w tym roku co tam słychać. Jeśli chodzi o Peljeski Dvori to jest to główna konoba do której chodzimy w Orebiću. Szef sali nas poznaje, zawsze się wita, nie ma problemu z zestawieniem stołów , ile by nas nie było :) W Babilonie na Divoviceva 2 byłem, ale tylko raz i styknie.
Widok z Hrid
Obrazek
I papu...
Obrazek
I stąd ta nazwa :)
Obrazek
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 21.05.2012 11:09

Obrazek

Kolego Bocianie zazdroszczę koledze takich dań i tego klimatu wokół Peki. Zdjęcia interesujące i takie swojskie. Rzeczywiście Peljesac ma coś w sobie. Chyba go do końca nie poznałem, napewno nie byłem w tej zachwalanej konobie. Szkoda.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 21.05.2012 18:49

piekara114 napisał(a):... i zamierzam zwiedzić mury w Ston: poradźcie z której strony mam je zaatkować: od Małego Stonu czy od Stone? ...

podpowiedź

Pozdraviam
kukris
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kukris » 29.05.2012 16:38

[quote="Bocian"]
I papu...
Obrazek
A to papu na patelni jakoś się nazywa ?
(Cały się zaśliniłem :lol: :lol: )
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.05.2012 17:03

No jak ma się nazywać? :) Peka.
kukris
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kukris » 29.05.2012 17:05

W Borku też to można zamówić ?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.05.2012 17:17

kukris napisał(a):W Borku też to można zamówić ?

W konobach nie. Chyba, że twój gospodin będzie miał piec i będzie robił peke. Do Panoramy podskoczysz, zamówisz dzień wcześniej albo ze 3h wcześniej i pójdziesz na zakupy do miasta i będziesz miał. 8)
http://www.taucher.net/edb/Konoba_Panor ... 67178.html
Tylko takie coś znalazłem...
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 29.05.2012 17:43

Bocian napisał(a):

W konobach nie. Chyba, że twój gospodin będzie miał piec i będzie robił peke. Do Panoramy podskoczysz, zamówisz dzień wcześniej albo ze 3h wcześniej i pójdziesz na zakupy do miasta i będziesz miał. 8)

NIESPODZIANKA!: :D

Jak to kiedyś PEKE zrobiono:-)
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=33880&highlight=
kukris
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kukris » 29.05.2012 20:25

Bocian napisał(a):

Jeżeli w Panoramie podają tak apetycznie jak to wygląda na Twoim zdjęciu, to warto poczekać 3h.
A w Borku, gdy nagle dopadnie Cię wielki głód, to co byś polecił ? Tylko nie pisz proszę, że Snickersa !
wrocławianka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrocławianka » 29.05.2012 20:28

20 czerwca wyruszam do Chorwacji . Wiem jedno- pierwsze 10 dni spędzę na Peljesacu i Korczuli, ale w ktorym konkretnie miejscu nie mam pojęcia. Liczę, że w tym czasie bez większych problemów znajdę apartament dla dwóch osób, nie zamierzam leżeć bykiem na plaży /to dopiero w lipcu na Lastovie :D /, chcę poznać półwysep i Korczulę na ile to możliwe. Poradźcie proszę, gdzie powinnam szukać kwatery , którą potraktuję jako bazę wypadową, co obowiązkowo powinnam zobaczyć, gdzie obowiązkowo powinnam się posilić i oczywiście gdzie dostanę przednie wina. :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.05.2012 06:47

kukris napisał(a):Jeżeli w Panoramie podają tak apetycznie jak to wygląda na Twoim zdjęciu, to warto poczekać 3h.
A w Borku, gdy nagle dopadnie Cię wielki głód, to co byś polecił ? Tylko nie pisz proszę, że Snickersa !

Na pekę trzeba czekać. Nie ma peki bez czekania. Cały proces pieczenia trwa. No chyba, że chcesz coś odgrzewanego, po kimś :)
Ja w Borku zazwyczaj biorę (jeśli jeszcze będą to nadal będę brał) gavuni. Tak na początek i jak jeszcze jestem głodny to mule. Są makarony, risotto z owocami morza. Jest wino. Dość drogie i często klienci biorą do jedzenia piwo na co zżyma się właściciel :) Spoko gościu, zawsze przyjdzie , pogada. Kelneruje tam jego syn. Ma ruchy jak mucha w smole :) Trzeba się przyzwyczaić. Teraz to kawał chłopaka ale pamiętam go jako małego szczawika. Odkąd pamiętam jeździł autem :) Mówię oczywiście o Dalmatinskiej Kuci. Co do jedzenia to jeśli chodzi o rybną kolacje to nic nie przebije tego co zawsze przygotowują nam gospodarze. Oczywiście płacimy za to, ale cena w porównaniu ro restauracji jest niska. Jeszcze nigdy się nie zdarzyło, żeby wszystko zjeść. Ryby, sałatka z ośmiornicy, ostatnio cały gar muli, które sam czyściłem z innymi cromaniakami ze 3h :) Wśród ryb jest niedoceniany ugor, jest skarpina, murena, są drobniejsze ryby... Jak ktoś nie lubi ryb, jest kurczak. No i rok temu poznaliśmy nespole. Miłość od pierwszego... łyka :)
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 30.05.2012 09:01

Bocian napisał(a): Do Panoramy podskoczysz, zamówisz dzień wcześniej albo ze 3h wcześniej i pójdziesz na zakupy do miasta i będziesz miał. 8)

Po danych z szyldu jakieś linki wyskakują, ale telefonu nie wyczaiłem.
Obrazek
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.05.2012 10:03

Chyba, że tu i nie wiem czy aktualny :)
http://www.restorani24x7.com/restoran/p ... dubrovnik/
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 30.05.2012 10:34

Na stronie:
http://www.jutarnji.hr/top-5-seoskih-do ... i-/849503/
Jest ten sam numer.

A co do obsługi - to tak nam wytłumaczyli "drogę na skróty" do Pernej, że wylądowaliśmy w Kućište. Wrażenia z trawersu św. Eliasza - bezcenne ;-)
I widoki, np opuszczone domiszcza:
Obrazek
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 31.05.2012 12:52

Peka, mniam, już nie mogę się doczekać kiedy znowu ją zrobię. 3 godziny czekania są warte tego smaku, oj warte.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Peljesac -co zwiedzić? Jakie wycieczki polecacie (z dziećmi) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone