.png)
.png)
wojtek_p napisał(a):Aldonka napisał(a):wojtek_p napisał(a): A słowo decydujące ma celnik i jak powie że dziecko niepodobne to nie wpuści i tyle. Ja wolę wydać 50zł (zdjęcie + paszport) i jechać bez obaw.
Już doszliśmy do tego, że my sknery co 50 zł na dziecko żałują
Nie o to chodzi. Ja jadąc na wakacje mam wypoczywać, nie będę się stresował ze trafię na typa który wstał lewą nogą i mi dziecka nie przepuści. Każdy robi jak uważa.
.png)
.png)
katarzynam napisał(a):Jeżeli są paszporty to nie ma problemu, nawet jeżeli zdjęcia dzieci są zabawne. Od 26.06 tracą ważność wpisy dzieci w paszportach rodziców. Dlatego jeżeli ktoś podróżował z dzieckiem na podstawie wpisu w swoim paszporcie to teraz musi wyrobić dziecku paszport lub przynajmniej dowód osobisty, bo ten wystarczy aby spokojnie jechać do Chorwacji.
.png)
katarzynam napisał(a): Od 26.06 tracą ważność wpisy dzieci w paszportach rodziców. Dlatego jeżeli ktoś podróżował z dzieckiem na podstawie wpisu w swoim paszporcie to teraz musi wyrobić dziecku paszport lub przynajmniej dowód osobisty, bo ten wystarczy aby spokojnie jechać do Chorwacji.
.png)
katarzynam napisał(a):Jeżeli są paszporty to nie ma problemu, nawet jeżeli zdjęcia dzieci są zabawne.
.png)
viltob08 napisał(a):... ale miejmy świadomość, że paszport jest dokumentem z datą ważności i w pewnym sensie jeśli ważny jest jeszcze przez rok, to jest po prostu ważny i tyle.
.png)
.png)
DarCro napisał(a):katarzynam napisał(a): Od 26.06 tracą ważność wpisy dzieci w paszportach rodziców. Dlatego jeżeli ktoś podróżował z dzieckiem na podstawie wpisu w swoim paszporcie to teraz musi wyrobić dziecku paszport lub przynajmniej dowód osobisty, bo ten wystarczy aby spokojnie jechać do Chorwacji.
Po Schengen można będzie dalej sie poruszać z wpisem, z tego co zrozumiałem.
Natomiast wczoraj, w związku z tą sprawą, była kolejka na 150-200 osób do urzędu paszportowego w Krakowie.
.png)
grypserek napisał(a):viltob08 napisał(a):... ale miejmy świadomość, że paszport jest dokumentem z datą ważności i w pewnym sensie jeśli ważny jest jeszcze przez rok, to jest po prostu ważny i tyle.
Taaaaaak, a na jakiej podstawie stwierdzają czyj jest paszport? Jeszcze na podstawie zdjęcia, aczkolwiek do nowych paszportów skanują linie papilarne (bodajże od 5 czy 7 roku życia), więc wtedy można przyjąć takie założenie. Póki co identyfikacja jest na podstawie zdjęcia i jeżeli się trafi na sumiennego celnika będzie problem.
To, że nigdy do tej pory nie miało się problemów, nie oznacza, że na nie się nie trafiW końcu zawsze musi być ten pierwszy raz ...

.png)
viltob08 napisał(a):Zatem mnie z pewnością cofną
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne