Roksa_ napisał(a):My na Paryż zbieramy w naszej śwince skarbonce
Już nawet troszkę się uzbierało
Dziękuję Ci, że przypomniałaś mi o śwince.
Około 2 lata temu zaczęliśmy stosować tą piękną metodę służącą bezstresowemu wzbogaceniu się.
.png)
Roksa_ napisał(a):My na Paryż zbieramy w naszej śwince skarbonce
Już nawet troszkę się uzbierało
.png)
Lidia K napisał(a):... kiedyś gdy uczyłam się języka francuskiego z "Paris, Paris" tak mi się marzyło zobaczyć te zabytki z podręcznika na własne oczy.
.png)
weldon napisał(a):Tez się uczyłaś francuskiego?
Moi aussi. Ça fait une paie. Un peu souvenirMais quelque peu comprendre.
.png)

.png)
.png)
jan_s1 napisał(a):Lidia K napisał(a):... kiedyś gdy uczyłam się języka francuskiego z "Paris, Paris" tak mi się marzyło zobaczyć te zabytki z podręcznika na własne oczy.
Myślę, że Paryż ma przewagę nad innymi wielkimi miastami Europy płynącą z faktu, że żadne miejsce nie było tak mocno obecne np w literaturze; była to również przez dłuższy czas niekwestionowana kulturalna stolica świata.
A jak człowiek łyknie odpowiednią dawkę Dumasów, Wiktora Hugo i kilku innych piewców Paryża inaczej patrzy na to jakby już na poły znane miasto.
Ale chociaż raz warto pojechać, tym bardziej, że to nie Neapol i po zobaczeniu go wcale nie trzeba umierać.
.png)
Lidia K napisał(a):Neapol też chętnie zobaczę ale czy ktoś tak jak Ty mnie zachęci![]()
.png)
jan_s1 napisał(a):Już z daleka widać, że na Ratuszu zawieszono czyjąś podobiznę...
Nie jest to jakiś złoczyńca, bo nikt pod spodem nie napisał: Wanted. Odnoszę jednak wrażenie, że skądś go znam.
Pokręcę się po mieście - może jeszcze gdzieś go spotkam.
.png)
Lidia K napisał(a):Paryż znalazł się już na naszej rezerwowej liście. Wymyśliliśmy odpowiedni dla nas termin - maj 201?
.png)
weldon napisał(a):Jasiu, a ty, znając niechęć francuzów do uczenia się języków obcych, w jakim się porozumiewałeś?
.png)
jan_s1 napisał(a):Wygląda mi to na pytanie tzw podchwytliwe.:
.png)
weldon napisał(a):Z mojego doświadczenia pamiętam również różne komputerowe dziwolągi
oraz ich Intranet, które nijak nie wpisywały się w ogólne trendy języka komputerowego oraz WWW.