Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Parę słów o miłości

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lidija Bacic Fan
Croentuzjasta
Parę słów o miłości

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidija Bacic Fan » 05.02.2013 09:41

Ostatnio sporo rozmyślam o naturze miłości. Niektórzy uważają, że miłość to tylko chemia, burza hormonów itp. Moje poglądy w tym temacie są zgoła odmienne. Miłość bowiem z etologicznego i właściwego punktu widzenia zaliczamy do emocji. Dokładnie rzecz biorąc emocji wyższego rzędu. Ja stworzyłem dla niej własną definicję emocji nadrzędnej. Nie ulega wątpliwości, iż z nich wszystkich jest najsilniejszą. Powszechnie mówi się, że kochamy sercem. Tymczasem tak naprawdę kochamy mózgiem, myślami itd.
A co Moi Drodzy myślicie Wy o miłości?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.02.2013 20:24

poezja twa pełna niedomówień
pełno w niej zagadek
niczym w parku
...........

reasumując rozwiń to "itd", bo to nie forum wróżek i telepatów.
JarekC3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JarekC3 » 10.02.2013 22:48

Marcin definicji miłości jest bardzo wiele i Twoja jest również słuszna :P W pewnym etapie swojego życia, robiłem nawet ankietę czy istnieje prawdziwa miłość i co to takiego, a może to tylko zauroczenie. :?: Wynik mnie zaskoczył, bo większość respondentów twierdziła (tutaj przewaga kobiet), że prawdziwej miłości w relacjach damsko-męskich nie ma, 8O , ale wiedzą, że prawdziwa i największa miłość to miłość "matki do dziecka" nie dyskutowałem. W ankiecie zapytałem również, po jakim okresie czasu stwierdzili, że chcą spędzić resztę życia razem i czy wierzą w miłość od pierwszego wejrzenia :D tutaj również zaskoczenie, bo ogromna grupa to Ci od pierwszego wejrzenia :oczko_usmiech:
W tej materii jest już dużo powiedziane i napisane a najlepsza jest moim zdaniem definicja św. Pawła 1 Kor 1-13. Humorystycznie powiedział też ktoś że "z miłością jest jak z mżawką, człowiek nie wie, w którym momencie i jest cały mokry" :oczko_usmiech:

Miłego filozoficznego zgłębiania tej materii Ci życzę :wink:
Lidija Bacic Fan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidija Bacic Fan » 11.02.2013 08:54

JarekC3 napisał(a):Marcin definicji miłości jest bardzo wiele i Twoja jest również słuszna :P W pewnym etapie swojego życia, robiłem nawet ankietę czy istnieje prawdziwa miłość i co to takiego, a może to tylko zauroczenie. :?: Wynik mnie zaskoczył, bo większość respondentów twierdziła (tutaj przewaga kobiet), że prawdziwej miłości w relacjach damsko-męskich nie ma, 8O , ale wiedzą, że prawdziwa i największa miłość to miłość "matki do dziecka" nie dyskutowałem. W ankiecie zapytałem również, po jakim okresie czasu stwierdzili, że chcą spędzić resztę życia razem i czy wierzą w miłość od pierwszego wejrzenia :D tutaj również zaskoczenie, bo ogromna grupa to Ci od pierwszego wejrzenia :oczko_usmiech:
W tej materii jest już dużo powiedziane i napisane a najlepsza jest moim zdaniem definicja św. Pawła 1 Kor 1-13. Humorystycznie powiedział też ktoś że "z miłością jest jak z mżawką, człowiek nie wie, w którym momencie i jest cały mokry" :oczko_usmiech:

Miłego filozoficznego zgłębiania tej materii Ci życzę :wink:

Dziękuje Jarku za bardzo ciekawy i miły post :D
arturac napisał(a):poezja twa pełna niedomówień
pełno w niej zagadek
niczym w parku
...........

reasumując rozwiń to "itd", bo to nie forum wróżek i telepatów.

Rozwinięcie jest banalne, kochamy umysłem, nie sercem. Myślami itd. czyli psychiką. To akurat była proza.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.02.2013 09:33

To taka...''RZEKA''- jak dostanie sie czlowiek w jej nurty moze plynac na rozne sposoby.

Marcin wedlug mnie pojecie milosci zmienia sie wraz z ''dorastaniem''.
Z uplywem lat patrzymy na nia inaczej mimo
,ze przeciez jest to ta sama milosc.

Generalnie chodzi chyba o to, ze milosc jest zlepkiem wszystkiego po trochu.
Zaczyna sie od zakochania lub zauroczenia(albo niekoniecznie)... przechodzac do ogromnego przywiazania, ktore powoduje, ze nie wyobrazasz sobie zycia bez tej drugiej osoby.
To akceptowanie wad, droga kompromisu..to rowniez lzy, rozczarowanie..
to gubienie sie i odnajdywanie..
a czasem jak gra w szachy..

:D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.02.2013 09:43

Raczej jak pole minowe.

;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.02.2013 09:46

Jacek S napisał(a):Raczej jak pole minowe.

;)

czasami :wink: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.02.2013 09:58

agapi napisał(a):Marcin wedlug mnie pojecie milosci zmienia sie wraz z ''dorastaniem''.
To akceptowanie wad, droga kompromisu..to rowniez lzy, rozczarowanie..
to gubienie sie i odnajdywanie..
a czasem jak gra w szachy...

Najgorzej chyba jest, jak jest pat...
JarekC3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JarekC3 » 11.02.2013 10:05

By związek miał szanse na przetrwanie niektórzy twierdzili że należy również unikać dwóch słów: zawsze i nigdy tzn. Ty zawsze tak robisz albo Ty nigdy tego nie zrobiłeś/łaś.
"wspólnota łoża i stołu to rodzina"
Kasia ma racje, miłość to kompromis dwojga.

Przepraszam za błędy ale piszę z telefonu.
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 11.02.2013 10:07

...mimo wszystko miłość jest piękna... :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.02.2013 10:11

JarekC3 napisał(a):By związek miał szanse na przetrwanie niektórzy twierdzili że należy również unikać dwóch słów: zawsze i nigdy

...oraz twierdzenia, że inna na Twoim miejscu na pewno byłaby zadowolona....

weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.02.2013 10:55

I jak najmniej o mamie ... To do chłopców ;)

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.02.2013 10:58

Jacek S napisał(a):
JarekC3 napisał(a):By związek miał szanse na przetrwanie niektórzy twierdzili że należy również unikać dwóch słów: zawsze i nigdy

...oraz twierdzenia, że inna na Twoim miejscu na pewno byłaby zadowolona....

któż ryzykowałby wystawiać tak piękne uczucie na ryzyko i niedoskonałością słowa kalać. nie mówi się ino myśli, telepatycznie przekazując .......zawsze przesalasz zupę i nigdy już nie nauczysz się gotować.(jak moja mama)
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 11.02.2013 11:16

Miloszć jest szalona,pienkna,czasami trudna,dżika,bolna,strastwena,peuna oszmiechu i placzu.Miloszć jest kluczem do wszyskich zakamarkuw ludcke nature.Motylki w bżuchu w glowy bajzel w sercu goronc jak wulkan w duszy szpiew tyszonc ptakuw(slowikuw i szczygluw).Miloszcz jest balzamem,odżywkom kturom sie nie da zastompycz niczym inim. Miloszć niema grańic :D
JarekC3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JarekC3 » 11.02.2013 11:35

Josko Bulic napisał(a):Miloszć niema grańic :D

Bez dwóch zdań :!: bez względu na wiek czy różne przeciwności losu :D
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.