Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

OT - Jakim autkiem do CRO

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dareks20
Odkrywca
OT - Jakim autkiem do CRO

Postnapisał(a) dareks20 » 03.06.2018 08:22

Paweł mowy jesteś pewien.swojego wyboru. Miałem.to cudownie uraz do dziś. W drodze do Gdańska na A1 rozsypała się turbina bez żadnych wcześniejszych objawów. W drodze do Zakopanego zgubił cały płyn chlodniczy. Wiem.ze towaru.ina egzemplarza ale.te silniki cieszą się najmniejsza sława. Miałem uraz do silników wysokoprężnych po nim.
Ale mój szwagier w zeszłym roku takim.do Tribunj dojechał.
boboo
zbanowany
Re: Jakim autkiem do CRO

Postnapisał(a) boboo » 03.06.2018 08:28

Co wy chcecie od francuskich silników?
Jak na razie tylko wymieniam olej co 20-parę tysięcy km (nie dolewam!)
A piękna okrągła liczba już się nazbierała:
Obrazek
1.5dCi 90KM
śmigacz
Cromaniak

Postnapisał(a) śmigacz » 03.06.2018 09:08

Ja też jeżdżę francuzem 2.0dCi 150KM i złego słowa nie mogę pominąć co powiedzieć. W tym roku kolejny raz liczę że nas dowiezie i przywiezie z powrotem do domu.
tranquilo
Cromaniak

Postnapisał(a) tranquilo » 03.06.2018 09:34

boboo napisał(a):Co wy chcecie od francuskich silników?
Jak na razie tylko wymieniam olej co 20-parę tysięcy km (nie dolewam!)
A piękna okrągła liczba już się nazbierała:
Obrazek
1.5dCi 90KM

Ja w grudniu zrobiłem okrągłą liczbę:)
Obrazek

Teraz już jest 320k
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 03.06.2018 09:36

Moja jest okrąglejsza 8)
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 03.06.2018 10:21

Kurde gdzie wy tyle jeździcie ? 8O

W moim 13-to letnim oplu dopiero 128 tys km :oczko_usmiech:
dareks20
Odkrywca

Postnapisał(a) dareks20 » 03.06.2018 10:22

Ja mimo wszystko też jeżdżę francuzem 2.0 HDI . Ni mniej jednak 1.9 dCi nie bez powodu nazwany został.jednym z najbardziej awaryjnych silników. A ja byłem tego przykładem.
Właśnie dzięki temu silnikowi renault strzelił sobie w kolano z modelem Laguna II. 2.0 dCi to już zupełnie inna konstrukcja. Jak 1.9 to tylko wersja 130 KM
pawel_nowy
Croentuzjasta

Postnapisał(a) pawel_nowy » 03.06.2018 11:18

dareks20 napisał(a):Paweł mowy jesteś pewien.swojego wyboru. Miałem.to cudownie uraz do dziś. W drodze do Gdańska na A1 rozsypała się turbina bez żadnych wcześniejszych objawów. W drodze do Zakopanego zgubił cały płyn chlodniczy. Wiem.ze towaru.ina egzemplarza ale.te silniki cieszą się najmniejsza sława. Miałem uraz do silników wysokoprężnych po nim.

Jak do każdej długiej trasy auto trzeba przygotować. Zrobić przegląd itp. Mój scenic przeszedł lekki remont z racji przebiegu - 287 tyś. Zrobiłem turbo z płukaniem układu. Hamulce. Myślę jeszcze nad rozrządem. Od kilku lat jeżdżę nad morze ok. 700 km. Nie narzekam.

dareks20 napisał(a):Ja mimo wszystko też jeżdżę francuzem 2.0 HDI . Ni mniej jednak 1.9 dCi nie bez powodu nazwany został.jednym z najbardziej awaryjnych silników. A ja byłem tego przykładem.
Właśnie dzięki temu silnikowi renault strzelił sobie w kolano z modelem Laguna II. 2.0 dCi to już zupełnie inna konstrukcja. Jak 1.9 to tylko wersja 130 KM

Awaryjny jest bardziej 1.5 dci, z racji często obracającej się panewki. Jednak myślę że i nowy samochód może nam się "rozkraczyć" na trasie. Czego oczywiście nikomu nie życzę. Jeśli ktoś jest pewny swojego auta to wsiada i jedzie nawet 20 -to letnim.
tranquilo
Cromaniak

Postnapisał(a) tranquilo » 03.06.2018 11:41

Tak jak wcześniej ktoś napisał, każdy samochód może sprawić niespodziankę. Jednak przy przebiegach podobnych do mojego, 300k to trzeba wziąć pod uwagę żeby nie dawać autu w du.ę na trasie tylko jechać sobie normalnie. Kiedy na co dzień jeździ się normalnie, a potem na wczasy jedziesz załadowanym samochodem, z boxem na dachu, i jeszcze deptasz ponad normę to jest szansa że pod tym obciążeniem jakieś zużyte części po prostu nie wyrobią.
KarKoz
Cromaniak

Postnapisał(a) KarKoz » 03.06.2018 11:49

sito_zabrze napisał(a):Kurde gdzie wy tyle jeździcie ? 8O

Podobno te małe przebiegi biorą się z tego, że auto więcej stoi w warsztacie jak jeździ :evil:
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 03.06.2018 12:04

KarKoz napisał(a):

Podobno te małe przebiegi biorą się z tego, że auto więcej stoi w warsztacie jak jeździ :evil:

Mój nie stoi. Jak na razie jedyna awaria to spsuty zacisk hamulcowy ale auto nie potrzebowało lawety. Przyspieszyła sie tylko wymiana klocków :oczko_usmiech:

10 tys km rocznie to tak akurat jak sie ma 7km do pracy :P
tranquilo
Cromaniak

Postnapisał(a) tranquilo » 03.06.2018 12:10

sito_zabrze napisał(a):
KarKoz napisał(a):

Mój nie stoi. Jak na razie jedyna awaria to spsuty zacisk hamulcowy ale auto nie potrzebowało lawety. Przyspieszyła sie tylko wymiana klocków :oczko_usmiech:

10 tys km rocznie to tak akurat jak sie ma 7km do pracy :P

A ja dziennie między 100 a 200km
hrehor
Cromaniak

Postnapisał(a) hrehor » 03.06.2018 12:35

dareks20 napisał(a):Paweł mowy jesteś pewien.swojego wyboru. Miałem.to cudownie uraz do dziś. W drodze do Gdańska na A1 rozsypała się turbina bez żadnych wcześniejszych objawów. W drodze do Zakopanego zgubił cały płyn chlodniczy. Wiem.ze towaru.ina egzemplarza ale.te silniki cieszą się najmniejsza sława. Miałem uraz do silników wysokoprężnych po nim.

Nasza megane 2 kupiona w salonie jeździła z nami tylko 4 lata silnik 1,5DCI auto fajne ale silnik kiepski pierwsze poszły klocki hamulcowe już po 2 tys do wymiany piszczały jak szalone , następnie recyrkulator spalin , koło pasowe a mianowicie łożysko koła pasowego rozsypało się podczas powrotu z cro na szczęście w Polsce a na koniec wtrysk paliwa i to było już dość . Auto wymieniłem na vw tourana :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2018 17:38

Ja teraz nastawiam się na francuzy i japońce ale benzyniaki, niemieckie mnie nie interesują już. Obecnie japońskie i francuskie samochody są najmniej awaryjne. Teraz jadę drugi raz Japońcem, w przyszłym roku będzie już chyba nowy Francuz chyba, że sprzedawcy ostatniego Japońca dadzą mi warunki nie do odrzucenia.
hrehor
Cromaniak

Postnapisał(a) hrehor » 03.06.2018 18:50

alechandro napisał(a):Ja teraz nastawiam się na francuzy i japońce ale benzyniaki, niemieckie mnie nie interesują już. Obecnie japońskie i francuskie samochody są najmniej awaryjne. Teraz jadę drugi raz Japońcem, w przyszłym roku będzie już chyba nowy Francuz chyba, że sprzedawcy ostatniego Japońca dadzą mi warunki nie do odrzucenia.

Ja po prostu miałem pecha do tego modelu a żona powiedziała że nigdy więcej francuza . Megane 2 ja wybrałem bo mi się podobał . :D w Cro byliśmy nim 3 razy i raz w Bułgarii.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.