Mojemu ojcu się zaledwie kilkuletni Passat rozleciał na autostradzie, model z salonu.

alechandro napisał(a): Na temat francuzów jest wiele niesprawiedliwych mitów ..
.png)
alechandro napisał(a):...Turbiny padają głównie przez sposób eksploatacji![]()
Jak słyszę, że ktoś twierdzi, że wymienia olej co 30 tys. bo tak zaleca producent to nie wiem czy mam się śmiać czy płakać.
.png)
alechandro napisał(a):Na temat francuzów jest wiele niesprawiedliwych mitów głównie za sprawą pism motoryzacyjnych, które siedzą w garści VAG. Ale tylko francuzy w Europie zagrażają Niemcom więc to nie dziwi.

.png)
.png)
lukasz22i napisał(a):Ja siedzę w branży moto pół życia - jeździłem i japońcami, i januszowymi niemcami, teraz jeżdzę francuzem. I w tym roku wybieram się Citroenem C5 HDI, idealny kompan na długie wojaże. Awaryjność...? Brak!

alechandro napisał(a):Ale nie miałeś nowego...
I może tu tkwi problem.pawel_nowy napisał(a):(...) Jak do każdej długiej trasy auto trzeba przygotować. Zrobić przegląd itp. (...)
100% zgody. Na dotychczasowych 9 aut, 4 były nowe. Różnica w zaufaniu jestanakin napisał(a):Zgadzam się ze stwierdzeniem jak dbasz, tak masz.
Ale to się sprawdza w momencie kiedy kupujesz nowy samochód.
.png)
alechandro napisał(a):Ale nie miałeś nowego...turbina to delikatny element, zaniedbywany przez właścicieli, którzy wierzą w to, że olej long life bądź wymiana zgodnie z zaleceniami producenta to coś dobrego i oszczędnego. To tak nie działa bo turbina wrażliwa jest na jakość oleju. Ja kiedy miałem TSI to wymieniałem olej co 8 tys. km a nie jak proponował producent co 15 tys. Nie wszyscy wiedzą o tym, że po intensywnej jeździe turbina musi pochodzić przed zgaszeniem silnika i się schłodzić...albo nie maja czasu i po ostrej jeździe wyłączają silnik od razu.
Skąd wiesz jak jeździł poprzednik i czy nie robił podstawowych błędów ?![]()
Turbiny padają głównie przez sposób eksploatacji![]()
Jak słyszę, że ktoś twierdzi, że wymienia olej co 30 tys. bo tak zaleca producent to nie wiem czy mam się śmiać czy płakać.
30 nie robię, ale zalecane 20 przekraczam.alechandro napisał(a):Jak słyszę, że ktoś twierdzi, że wymienia olej co 30 tys. bo tak zaleca producent to nie wiem czy mam się śmiać czy płakać.
.png)
.png)
.png)
sito_zabrze napisał(a):U nas jest jakaś dziwna moda na diesle....
Kazdy kupuje i myśli ze wszystkim sie zepsuje ale mi sie uda. Moich kilku znajomych ma/miało francuzy i zaden nie mial ekscesów w postaci powrotu z wakacji lawetą.
Jedna koleżanka pokusiła sie nawet na alfę 156![]()
Zrobiła nią 300 tys km wymieniając tylko elementy zawieszenia i raz dając alternator do regeneracji. Kupiła dwuletnią. Z Holandi. Z ichniejszą instalacją gazową. Razem przy sprzedaży auto miało 350 tys km zrobionych na gazie i bylo w dobrym stanie.
Sam pracuje w branży motoryzacyjnej. U nas dziwnie to wygląda. Zepsuje sie fiat albo reno = badziew. Zepsuje się audi lub vw tdi = cisza. Zrobie remont i kolejne 0,5 mln km do przejechania....
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.