Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Okolice Dubrovnika po pożarach czy warto tam jechać?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marianos
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marianos » 12.08.2007 07:35

Witam. W środę 15-ego jadę do cro. Celem miał być Dubrownik. Miałem jechać do Slano i teraz po tych pożarach nie wiem czy warto tam jechać czy może zmienić plany. Może ktoś teraz stamtąd wrócił i jest zorientowany jak to wszystko tam wygląda. Proszę o radę czy lepiej zmienić miejsce czy jechać jak planowałem. Dodam że wybieram się pod namiot.
arturo72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo72 » 13.08.2007 00:31

8.08 byłem w Dubrowniku i powiem szczerze,że gdyby nie telewizja to nie wiedziałbym nic o pożarze.Żadnego śladu po drodze do i z Dubrownika po pożarze nie było widać.Także spokojnie można śmigać.
Marianos
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marianos » 13.08.2007 17:05

Dzięki to mnie uspokoiłeś. Po jutrze śmigam.
Ryba74
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryba74 » 14.08.2007 12:43

byłem 4-6.08 na płd od Dubrovnika w Mlini, i w przeciwieństwie do poprzednika widziałem pożary ale rzeczywiście nie ma powodów do niepokoju... płonęły wzgórza, straż do końca tego nie kontrolowała, skupili się na ochronie domostw bezpośrednio zagrożonych pożarem, droga na południe od Dubrovnika w stronę lotniska była kilka razy blokowana przez policję, nie czułem sie jakoś bezpośrednio zagrożony pożarem, może pierwszy dzień a właściwie noc kiedy z plecakiem jechałem autobusem nr 10 do mlini kierowca powiedział, że policja dalej nie puszcza i trzeba iść na piechotę pokazując w stronę pożarów:) tej nocy mieszkałem jakieś 500m od pożaru, ale jak powiedziałem bez paniki, nazajutrz nie było już widać ognia i dymu, pożar przemieszczał się bo wiał silny wiatr zwany bora z gór w kierunku morza i roznosił ogień... w kolejnych dniach był bliżej dubrovnika,
pozdr
Marianos
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marianos » 14.08.2007 13:35

Dzięki za informację.
zielas
Globtroter
komunikat MSZ

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielas » 15.08.2007 17:45

informacja wprawdzie z 8 sierpnia...
http://www.msz.gov.pl/Komunikat,dot.,sy ... 10637.html - cały adres do wklejenia w przeglądarce
Rommel
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rommel » 15.08.2007 21:10

Ryba74 napisał(a):byłem 4-6.08 na płd od Dubrovnika w Mlini, i w przeciwieństwie do poprzednika widziałem pożary ale rzeczywiście nie ma powodów do niepokoju... płonęły wzgórza, straż do końca tego nie kontrolowała, skupili się na ochronie domostw bezpośrednio zagrożonych pożarem, droga na południe od Dubrovnika w stronę lotniska była kilka razy blokowana przez policję, nie czułem sie jakoś bezpośrednio zagrożony pożarem, może pierwszy dzień a właściwie noc kiedy z plecakiem jechałem autobusem nr 10 do mlini kierowca powiedział, że policja dalej nie puszcza i trzeba iść na piechotę pokazując w stronę pożarów:) tej nocy mieszkałem jakieś 500m od pożaru, ale jak powiedziałem bez paniki, nazajutrz nie było już widać ognia i dymu, pożar przemieszczał się bo wiał silny wiatr zwany bora z gór w kierunku morza i roznosił ogień... w kolejnych dniach był bliżej dubrovnika,
pozdr

A do Mlini warto jechać, czy ucierpiało. Pytam bo 16.08 właśnie tam się wybieram.
ka.rad
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ka.rad » 15.08.2007 21:17

my też wyjeżdzamy jutro 16.08 około godziny 16.00, no może 18.00 :) z okolic Bielska Białej i planujemy się dostać w okolice właśnie Dubrownika.
Z tego co wiem to pożary zaszkodziły bezpośrednio przyrodzie :( natomiast miejscowości wypoczynkowe nie ucierpiały wcale

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone