Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.01.2016 13:21

No nieźle...
Ural
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3008
Dołączył(a): 13.03.2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 06.01.2016 07:47

Palce lizać zapewne. Daniel Ty to potrafisz podłechtać podniebienie.
21monika
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2918
Dołączył(a): 25.04.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 06.01.2016 10:52

Danielu szacun :!: :wink:

Z świątecznego spaceru ...............

1-DSC_0043.JPG
1-DSC_0044.JPG
1-DSC_0045.JPG
1-DSC_0046.JPG


Czy ktoś z Was wiedział o tym............

1-DSC_0047.JPG
1-DSC_0048.JPG
1-DSC_0049.JPG
1-DSC_0050.JPG


Mój M stwierdził, że wnioski same się nasuwają Ten Produkt znają i cenią na całym Świecie.

1-DSC_0053.JPG
1-DSC_0051.JPG


Jednak to nasz najlepszy produkt eksportowy.

1-DSC_0052.JPG
1-DSC_0056.JPG
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2016 12:01

Wołowa długo dojrzewająca już się suszy, i tak ok 4 tygodnie w piwnicy na sznurku sobie powisi :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
21monika
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2918
Dołączył(a): 25.04.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 19.01.2016 13:16

A u nas biała :D
Ale się porobiło :D :roll:
Od razu do konsumpcji, lub żurku, a może jak nie będzie padać to na blachę na ognisku w piątek.

1-DSC_0001.JPG
Skład szynka i tłustawy boczek


Po rozdrobnieniu i nocy na balkonie w soli peklowej.

1-DSC_0003.JPG
To najciemniejsze to wołowa gicz.


Mielenie.

1-DSC_0008.JPG

1-DSC_0010.JPG


Przyprawiamy sól już tylko do smaku, czosnek, majeranek i pieprz. Kiedyś też sypałam paprykę, ale to ma być biała.

1-DSC_0012.JPG

1-DSC_0014.JPG


I gotowa

1-DSC_0016.JPG


Smakuje jak u mamy.

1-DSC_0002.JPG

1-DSC_0003-001.JPG


Smacznego :wink:
Ural
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3008
Dołączył(a): 13.03.2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 19.01.2016 13:23

Zjadłoby się kiełbasę z chrzanem oj zjadło.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2016 13:51

No to jak jesteśmy przy domowych wędlinkach , to na szybko :P szyneczka z filetów i udek z kurczaka z szynkowara :wink:

Obrazek

Obrazek


Obrazek


Obrazek

Obrazek

Obrazek


Obrazek

Obrazek

smaczności :papa:
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.01.2016 14:55

Białej nie pekluje się!
Sól, mięso, przyprawy i do jelita.
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.01.2016 15:24

Obrazek


Obiadek na 3 osoby.
Mule z LIDLa, bagietka, czosnek, pietruszka, oliwa z oliwek, bielo wino.
Smacznego.
21monika
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2918
Dołączył(a): 25.04.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 20.01.2016 18:48

FUX napisał(a):Białej nie pekluje się!
Sól, mięso, przyprawy i do jelita.


A to już kwestia szkoły.
U nas peklujemy mięsko, bo kolorek jest ładniejszy i smak lepszy.
A czasem również powisi pod kominem na działce i jest suszona to już sprawa bardzo indywidualna.
Jedno jest pewne ma powodzenie. :wink:
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.01.2016 18:51

Kiełbasę biała wytwarza się z mięsa niepeklowanego!

Koniec, kropka.

To, co zrobiliscie to wyrób białopodobny. Takie są zasady.
:twisted:
Bea.ta
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 29091
Dołączył(a): 09.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 20.01.2016 18:54

Znaczy się co??? do kulinarnego piekła za to pójdą??? czy się otrują jak zjedzą? :roll:

Tak tylko z ciekawości pytam, bo szkoda dziewczyny... fajna jest :)
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.01.2016 19:05

Fux prawdę mówi, biała jest niepeklowana i tu żadna szkoła nie ma znaczenia.

Wyrób 21 moniki pewnie dobry jest bardzo, ale to inna kiełbasa
21monika
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2918
Dołączył(a): 25.04.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 20.01.2016 19:29

A nam smakuje, nie jest wędzona, nie jest "szara" ma dużo czosnku i majeranku a zapewniam, że gdybyście zrobił próbę organoleptyczną dostała, by wysoką notę.

I na pewno jest lepsza niż te ze sklepu z E i kaszką kukurydzianą. :papa:
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.01.2016 19:46

21monika napisał(a):A nam smakuje, nie jest wędzona, nie jest "szara" ma dużo czosnku i majeranku a zapewniam, że gdybyście zrobił próbę organoleptyczną dostała, by wysoką notę.

I na pewno jest lepsza niż te ze sklepu z E i kaszką kukurydzianą. :papa:


Nie rozumiesz przekazu.
Twoja/Wasza kiełbasa nie jest kiełbasa białą i tyle!
To jest coś, co można nazwać wiejską, cokolwiek to znaczy.
Jednakże nie będzie ani śląską, ani, polską, ani pieprzową tylko nie określoną.
Na pewno nie białą.
„Białość" w kiełbasie białej osiąga się głównie zawartością tłuszczu.

Nie brnijcie, bo to tak, jak nazywanie szynki gotowanej czymś, co zawiera +50% mieszanki karagenów, białek, polifosforanów i innych syfów tylko po to, aby osiągnąć jak najwyższą wydajność!

Skoro Wam taki przepis smakuje, to wcinajcie; na zdrowie. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone