Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ural
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3008
Dołączył(a): 13.03.2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 20.01.2016 21:02

Biała nie biała ważne aby za darmo była i smaczna. Poproszę z 3 kg.
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.01.2016 21:05

Za darmo?
Ochłoń... :mrgreen:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 21.01.2016 14:59

Bea.ta napisał(a):Znaczy się co??? do kulinarnego piekła za to pójdą???

Dokładnie!
Takich rzeczy nie robi się białej kiełbasie :oczko_usmiech:
Ural
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3008
Dołączył(a): 13.03.2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 23.01.2016 09:27

Fajny masz repertuar kulinarny Anai. Ciekawe co wymyślisz w ten weekend.
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.01.2016 10:10

Dzisiaj powtórka z muli. Już kupione.
21monika
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2918
Dołączył(a): 25.04.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 26.01.2016 23:51

Za chleb może mnie nie zlinczujecie więc. :wink:

1-DSC_0142.JPG


Zaczynamy od kombinacji dodatków. :D

1-DSC_0132.JPG


Mieszamy i wyrabiamy

1-DSC_0134.JPG


Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, następnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy płatkami foremki.
Wykładamy masę, formujemy bochenki, i ponownie odstawiamy na godzinę.
Po godzinie smaruję wodą i do pieca. Piec mam opalany drewnem i na wyczucie utrzymuję temperaturę około 160 st.C a po godzinie. :!: :!: :!:

1-DSC_0173.JPG


Pachnie niebiańsko.

1-DSC_0175.JPG


1-DSC_0176.JPG


Do wieczora nie wiele z jednego pozostało, ale rano do śniadania :D pyszota.

1-DSC_0183.JPG


Takie śniadanie to tylko na wsi w weekend. Chlebek, jajecznica oraz kakao.

1-DSC_0187.JPG


Smacznego
Ural
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3008
Dołączył(a): 13.03.2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 27.01.2016 06:02

Mój brat eksperymentował z chlebem razowym i za każdym razem wyszedł mu twardy jak cegła. Najpierw na drożdżach pózniej mówi, że to nie to............ bo musi być dobry zakwas. Zrobił zakwas, upiekł zgodnie z receptura staropolską i co wyszło........................... zakalec. Mam się z kogo się nabijać :D
Bea.ta
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 29091
Dołączył(a): 09.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 27.01.2016 12:03

21monika napisał(a):Za chleb może mnie nie zlinczujecie więc. :wink:

No to zależy od fazy księżyca .... bo może się okazać, że to nie ta :lool:
21monika
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2918
Dołączył(a): 25.04.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 27.01.2016 13:49

Bea.ta napisał(a):
21monika napisał(a):Za chleb może mnie nie zlinczujecie więc. :wink:

No to zależy od fazy księżyca .... bo może się okazać, że to nie ta :lool:


A no i zgadzam się :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108891
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.01.2016 13:52

Do tego chlebusia brakuje przepisu na smalczyk :wink: :lol:
21monika
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2918
Dołączył(a): 25.04.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 27.01.2016 13:57

Ural napisał(a):Mój brat eksperymentował z chlebem razowym i za każdym razem wyszedł mu twardy jak cegła. Najpierw na drożdżach pózniej mówi, że to nie to............ bo musi być dobry zakwas. Zrobił zakwas, upiekł zgodnie z receptura staropolską i co wyszło........................... zakalec. Mam się z kogo się nabijać :D


Bo widzisz z chlebem to nie tak prosto.
Po pierwsze piece opalane drewnem zawsze mniej wysuszają więc elektryczny trzeba dobrze wyczuć.
Po drugie chleb w fazie rośnięcia potrzebuje ciepła i czasu nie ważne czy na drożdżach czy na zakwasie.
I po trzecie dziś w sklepie masz już gotowe mieszanki mąki i powinno się udać jeśli zastosujesz się do receptur. Ja zawsze trochę kombinuje z różnymi otrębami, płatkami, a nieraz po prostu mąka pszenna typ. 500.
A na koniec smacznego, bo na pewno wyjdzie Ci super :D
21monika
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2918
Dołączył(a): 25.04.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 27.01.2016 13:59

Janusz Bajcer napisał(a):Do tego chlebusia brakuje przepisu na smalczyk :wink: :lol:


Nie wierze, że taki smakosz rydzów nie ma w zanadrzu i dobrego przepisu na SUPER smalczyk i ogórki kiszone, bo tak na Mazowszu zawsze się podaje :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108891
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.01.2016 14:04

Nie mam przepisu, bo smalczyk w domu zakazany :mrgreen:
Czasem gdzieś na imprezie jest podjadany :wink:
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3897
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 27.01.2016 22:47

:D domowy smalczyk to taki, jaki dawno temu wytapiały ze słoninki nasze Babcie. Moja dodawała do niego, na pewno również cebulkę i jabłuszka...

p.s. zupełnie zapomniałam, że i takie delicje dzisiaj również istnieją



:oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.01.2016 14:28

JackDaniels;) napisał(a):Wołowa długo dojrzewająca już się suszy, i tak ok 4 tygodnie w piwnicy na sznurku sobie powisi :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Kiełbaska dojrzewająca wyszła zajeb.... pyszna :P i tyle z niej zostało :cry:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone