Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nieznana strona wojny na Bałkanach

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak
Nieznana strona wojny na Bałkanach

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 18.02.2014 12:30

Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 18.02.2014 14:38

realista2 napisał(a):warto przeczytać :
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci ... nach/dqmmm

Właśnie chciałam polecić ten artykuł.Wyprzedziłeś mnie. Ale rzeczywiście warto przeczytać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2014 15:17

Ciekawy artykuł.
Z jednej strony czarny pijar, z drugiej pewne fakty ( Srebrenica), które dadzą się pod ten pijar podciągnąć.
Serbowie mają etykietę ( w dużej mierze słusznie ) głównych sprawców tego konfliktu i tego już nic nie zmieni.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 18.02.2014 15:39

GREG_G
Croentuzjasta
Wojna bałkańska

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 18.02.2014 16:04

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2014 16:15

Blaugrana napisał(a):

Ciekawy artykuł.
Z jednej strony czarny pijar, z drugiej pewne fakty ( Srebrenica), które dadzą się pod ten pijar podciągnąć.
Serbowie mają etykietę ( w dużej mierze słusznie ) głównych sprawców tego konfliktu i tego już nic nie zmieni.

Artykuł jest zbiorem kłamstw i insynuacji :roll:
Typowa propaganda pisana z Belgradu :roll:

Np. jest kłamstwem, ze Słowenia pokojowo wystąpiła z federacji. Doszło do agresji Serbii na Słowenię, która skończyła się klęską agresorów :!:

Tak samo szczytem kłamstwa jest twierdzenie, że Serbowie nie kolaborawali z hitlerowcami. Tymczasem czetnicy Nedica rządzili razem z hitlerowcami Serbią, a czetnicy w Bośni gorliwie zwalczali partyzantów Tito u boku hitlerowców.
Poza tym informacje o obozach koncentracyjnych i czystkach etnicznych były prawdziwe,
to nie kosmici wymordowali ludzi w Srebrenicy, nie Chorwaci zburzyli Vukovar, itd.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2014 16:59

Jest tam wypowiedź m.in Gadowskiego , ktory był korespondentem w l. 90 tych na Bałkanach. Uważasz, że pisze z Belgradu , na polityczne zamówienie Serbii ?
Cytuję :
"Wojny bałkańskie rozgrywały się w świadomości, a Serbowie nie przegrali ich militarnie, ale pijarowo. Nigdy nie byłem zwolennikiem Miloševicia. Ale jak dzisiaj na to patrzę, to widzę wielką niesprawiedliwość, jaka spotkała Serbię. Ten kraj rozbito całkowicie."
Napisałam przecież o Srebrenicy i wcale nie wybielam Serbów, wręcz przeciwnie. Według mnie, ciekawy artykuł a wszystkie problematyczne kwestie, o ktorych napisaleś można w różny sposób interpretować, zależnie od nastawienia.
Np sprawa kolaboracji.
Z Hitlerem kolaborowali też Węgrzy, Duńczycy, Francuzi, Holendrzy, Norwedzy, Belgowie, nawet polscy Goralenvolk ...
Jednak to chorwaccy ustasze Pavelica "zasłynęli " z niebywałego okrucieństwa.
Myślę, że nawet na tym forum nikt temu nie zaprzeczy.
Jeszcze raz powtórzę, bez wchodzenia w kwestie merytoryczne- ciekawy artykuł pokazujący na czym polega taktyka medialnego Public Relations.
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 18.02.2014 17:07

Lednice napisał(a):Poza tym informacje o obozach koncentracyjnych i czystkach etnicznych były prawdziwe,
to nie kosmici wymordowali ludzi w Srebrenicy, nie Chorwaci zburzyli Vukovar, itd.

Jasenovac też był faktem...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2014 18:55

Blaugrana napisał(a):Jest tam wypowiedź m.in Gadowskiego , ktory był korespondentem w l. 90 tych na Bałkanach. Uważasz, że pisze z Belgradu , na polityczne zamówienie Serbii ?
Cytuję :
"Wojny bałkańskie rozgrywały się w świadomości, a Serbowie nie przegrali ich militarnie, ale pijarowo. Nigdy nie byłem zwolennikiem Miloševicia. Ale jak dzisiaj na to patrzę, to widzę wielką niesprawiedliwość, jaka spotkała Serbię. Ten kraj rozbito całkowicie."
Napisałam przecież o Srebrenicy i wcale nie wybielam Serbów, wręcz przeciwnie. Według mnie, ciekawy artykuł a wszystkie problematyczne kwestie, o ktorych napisaleś można w różny sposób interpretować, zależnie od nastawienia.
Np sprawa kolaboracji.
Z Hitlerem kolaborowali też Węgrzy, Duńczycy, Francuzi, Holendrzy, Norwedzy, Belgowie, nawet polscy Goralenvolk ...
Jednak to chorwaccy ustasze Pavelica "zasłynęli " z niebywałego okrucieństwa.
Myślę, że nawet na tym forum nikt temu nie zaprzeczy.
Jeszcze raz powtórzę, bez wchodzenia w kwestie merytoryczne- ciekawy artykuł pokazujący na czym polega taktyka medialnego Public Relations.

Rozbito całkowicie Serbię :?: :!: :roll:
Jest pod zaborami :?:

Kto ją okupuje :?:
Węgrzy, Bułgarzy, Marsjanie :?: :mrgreen:

Auto pisze, co mu ślina język przyniesie,
a w tym czasie
"rozbita całkowicie" Serbia chce wstąpić do Unii Europejskiej i wreszcie pogodzić się ze sąsiadami 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2014 19:04

ynka napisał(a):
Lednice napisał(a):Poza tym informacje o obozach koncentracyjnych i czystkach etnicznych były prawdziwe,

Jasenovac też był faktem...

Co ma wspólnego Jasenovac z wojną rozpoczętą w 1991 :?:
Nic :!:
Kilka razy więcej Chorwatów było w partyzantce niż u kolaborantów ustaszy Pavelica
i zapewne u Serbów proporcje partyzanci- kolaboranci czetnicy Nedica były takie same :roll:

Polacy zamieszkali w Bośni koło Banja Luki wspominali, że Chorwaci byli tam w partyzantce Tito, a Serbowie byli w tym rejonie na służbie Niemców.
I napadali na wioski chorwackie oraz polskie. Mordowali i grabili.

To wszystko jest bardziej skomplikowane, niż tylko hasło Jasenovac. :roll:

Usprawiedliwianie zbrodni tym, że 70 lat doszło do innych zbrodni
służy wyłącznie propagandzie 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2014 19:11

Lednice napisał(a):
Rozbito całkowicie Serbię :?: :!: :roll:
Jest pod zaborami :?:

Kto ją okupuje :?:
Węgrzy, Bułgarzy, Marsjanie :?: :mrgreen:

Auto pisze, co mu ślina język przyniesie,
a w tym czasie
"rozbita całkowicie" Serbia chce wstąpić do Unii Europejskiej i wreszcie pogodzić się ze sąsiadami 8)

Jest coś takiego jak paradoks Szymborskiej, każdy interpretuje jak chce i to ma mało wspólnego z przekazem autora.
Nie wiem co akurat tutaj autor miał na myśli, choć nie sądzę , że pisząc "rozbito" uważał, że Serbia jest pod zaborami albo okupowana.
Może rozbito mentalnie, psychicznie, wizerunkowo ? Nie wiem, nie przeprowadziłam tak dokładnej analizy tego zdania. Chodziło mi o to, że napisał to dziennikarz polski nie serbski, bo napisałeś, że "propaganda pisana z Belgradu".
Nie widzę powodu, żeby Serbia nie weszła do UE, gdy spełni wszystkie konieczne warunki. Tym bardziej powinna się pogodzić z sąsiadami.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2014 19:29

Dziennikarze polscy też mają swoje sympatie polityczne :roll:
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 18.02.2014 19:51

Podsumowując, wojna to syf
paru polityków się pokłóci a giną zwykli obywatele
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 18.02.2014 19:59

a jak naprawdę było z ostrzałem Durovnika i ze zniszczeniem słynnego mostu w Mostarze ?
Wszyscy jesteśmy manipulowani i tak naprawdę nie ma niczego co można by uzanć za pewnik.
W Dubrowniku ponoć ostrzelano jedynie koszary i pozycje artylerii chorwackiej. Nie ostrzeliwano starówki. To też mistyfikacja? Co do Mostaru to w listopadzie 1993 roku atak artylerii chorwackiej skupił się na Starówce Mostaru i historycznym moście który został zniszczony. Nieprawda?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2014 20:30

Oczywiście, nie ma niczego pewnego :wink:

Zapewne mieszkańcy Dubrownika sami ostrzelali swoje miasto, niszczyli je, żeby wszystko zwalić na Milosevica,
co za perfidni :roll:
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone