Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nieznana strona wojny na Bałkanach

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 18.02.2014 22:50

Lednice napisał(a):Oczywiście, nie ma niczego pewnego :wink:

Zapewne mieszkańcy Dubrownika sami ostrzelali swoje miasto, niszczyli je, żeby wszystko zwalić na Milosevica,
co za perfidni :roll:

Jesteś Chorwatem, czy to tylko chwilowe zaślepienie ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2014 23:02

Nie było ataku na stare miasto w Dubrowniku :?: :roll:

"realisto", przestań zaśmiecać forum sfabrykowanymi artykułami propagandowymi.
Ten z onetu bije rekordy kłamstwa i manipulacji.

Z faktami się nie dyskutuje. :!: 8)

Fakty o ataku na Dubrownik:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 18.02.2014 23:39

Lednice napisał(a):Z faktami się nie dyskutuje. :!: 8)

Fakty o ataku na Dubrownik:

Dobrze , że wrzuciłeś ten link. Widać na nim wojnę, ale ostrzału starówki Dubrownika jakoś nie bardzo poza kilkoma, można je policzyć na palcach jednej ręki, przypadkowymi trafieniami (widać też pociski trafiające w wodę tak celnie strzelali Serbowie).
W dodatku co chwila powtarzają się te same kadry filmu
Z faktami się nie dyskutuje, to prawda, dlatego obejrzyj ten link :

Tu mozesz zobaczyć jak wygląda prawdziwy artyleryjski ostrzał starego zabytkowego miasta i zniszczenie słynnego średniowiecznego mostu przez wojska chorwackie dla odmiany.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 18.02.2014 23:52

a niech mnie. Jeszcze raz przyjrzałem się filmowi z ostrzału Dubrovnika i twierdzę, że to mistyfikacja.
Pociski rozrywają się w wodzie, a następnie trafiają niby w mury twierdzy. Niby, bo widać dym i błysk, ale nie ma śladu uderzenia na murze. Poza tym dym wydobywa się za każdym razem z okna lub z zasłoniętego miejsca. Jedyny wyjątek to atak na łodzie, ale łodzie to nie zabytkowa starówka
Oskara za tą spartaczoną robotę raczej by nie dostali.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.02.2014 00:11

Historia Dubrownika

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title, ... aid=1123a9

+ cześć druga

oraz jeszcze takie coś - cz.I

następne części do samodzielnego wyszukania :idea:
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 19.02.2014 00:55

Jedni i drudzy mieli na tej wojnie zarówno swoich katów jak i bohaterów - tak jak pozostałe strony konfliktów.
Serbia chyba "najgorzej wyszła" na tej wojnie.

W przekazach to chyba normalne, ze każdy zadba o odpowiedni pijar dla swoich racji - prym w czymś takim wiedzie kraj położony na południe od Libanu....polityka, niestety....spotkałem się ze stwierdzeniem, ze "polityka to usankcjonowany bandytyzm" .

Może zamiast na siłę szukać tych "bardziej winnych" w wojnie bałkańskiej, zastanówmy się czy przypadkiem dużej roli nie odegrały tam interesy "stron zewnętrznych" , tzw pokojowych -co nie jest precedensem a raczej normą na świecie.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 19.02.2014 12:41

Janusz Bajcer napisał(a):Historia Dubrownika
'...Podczas wojny jugosłowiańskiej w latach 1991-92 Dubrownik był przez osiem miesięcy oblegany. Ostrzał artyleryjski uszkodził 68% zabudowy starego miasta - podziurawiono m.in. dwie trzecie dachów. Po zakończeniu oblężenia obliczono, że na fasady budynków i ulice spadło 314 pocisków, a w mury obronne uderzyło dalszych 111. Dziewięć zabytkowych pałaców strawił pożar, poważnie został też uszkodzony Pałac Sponza i Pałac Rektorów, klasztor Franciszkanów, kościół św. Błażeja, a nawet Fontanna Onufrego. Łączny koszt renowacji zniszczeń starego miasta wyceniono na 10 mln dolarów...."

Niestety Janusz muszę to napisać. Informacje ze strony cro.pl są dezinformacją i stekiem bzdur. Dubrownik był bombardowany, ale nie atakowano zabytkowego historycznego centrum. Skąd wzięliście dane o uszkodzeniu 68% zabudowy starego miasta ?
Kto był w Dubrowniku pewnie widział tablicę na której zaznaczono uszkodzenia spowodowane ostrzałem. Według tych oficjalnych danych uszkodzenia były śladowe. Dodajmy, że nawet te śladowe zniszczenia są kwestionowane i jeśli przyjrzeć się filmowi dokumentującemu ostrzał nie bez powodu.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.02.2014 12:49

Nie jestem autorem informacji o Dubrowniku zawartej na cro.pl
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.02.2014 13:06

realista2 napisał(a):Kto był w Dubrowniku pewnie widział tablicę na której zaznaczono uszkodzenia spowodowane ostrzałem. Według tych oficjalnych danych uszkodzenia były śladowe.

Obrazek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.02.2014 13:16

No cóż - wg realisty są to śladowe zniszczenia :roll:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.02.2014 14:06

Nie oceniam. Wrzuciłem mapkę.

Od razu zaznaczam, że nie jestem autorem tej mapy ;)

Zdjęcia zresztą też nie :D
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 19.02.2014 14:15

ależ media manipulują ludźmi.

Czy ktoś wie dlaczego gen. Wilecki przestał być szefem Sztabu Generalnego?

Lednice napisał(a):Ten z onetu bije rekordy kłamstwa i manipulacji.

Masz jakiekolwiek argumenty na poparcie tej tezy?

Lednice napisał(a):
Z faktami się nie dyskutuje. :!: 8)

aczkolwiek powszechnym zjawiskiem jest manipulowanie nimi.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.02.2014 14:51

Artykuł jest propagandą, fakty są znane i sprzeczne z artykułem,
ale skoro ludzie wierzą w zamach
w Smoleńsku, to wierzą też w inne rzeczy :| :|
Nie da się jednak polemizować z takimi osobami, bo wiara jest ślepa
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 19.02.2014 15:42

Lednice napisał(a):Artykuł jest propagandą, fakty są znane i sprzeczne z artykułem,
ale skoro ludzie wierzą w zamach
w Smoleńsku, to wierzą też w inne rzeczy :| :|
Nie da się jednak polemizować z takimi osobami, bo wiara jest ślepa

Lednice, ja prosiłem o argumenty, a nie kolejne tezy :?

Proszę też, nie wplataj tu Smolenska, bo to dwie różne sprawy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.02.2014 15:49

O czym Ty teraz piszesz ?
Nie dopuszczam nawet w 1 % tezy o zamachu w Smoleńsku natomiast wiem, że coś takiego jak wojenny PR jest dobrze znany i stosowany od czasów konfliktu w Wietnamie.
Nie przyjmujesz do wiadomości, że zdjęcie (z Time'a ) przedstawiające zdjęcie chudego, wycieńczonego człowieka za kolczastymi drutami zostało opisane jako zdjęcie Chorwata, więźnia serbskiego obozu koncentracyjnego, a tak naprawdę było to zdjęcie Serba z chorwackiego obozu, odpowiednio wyretuszowane ?
To nie chodzi o to kto w tym konflikcie bardziej zawinił. To jest wiedza dość powszechna.
Tylko o pewne medialne zabiegi, brak rzetelności dziennikarskiej opisującą wszelkie konflikty... Pomińmy w tym politykę, ale nasze prawo do prawdziwych informacji i na ich podstawie do opowiedzenia się po jakiejś stronie, a nie na podstawie sfingowanych zdjęć czy wrzucania filmików na YT.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nieznana strona wojny na Bałkanach - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone