Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co zrobisz w przypadku wybuchu wojny w Europie?

Dział testowy poświęcony swobodnym dyskusjom na dowolne, często niezrozumiałe lub kontrowersyjne tematy. Moderacja w tym dziale jest ograniczona. Nie ma obowiązku wchodzenia do tego działu i czytania postów - robisz to na własną odpowiedzialność.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 29.08.2025 17:51

Obym był złym prorokiem, ale życie pisze różne scenariusze...

Francja, zdaniem tamtejszego Ministerstwa Zdrowia, może w najbliższym czasie być zapleczem dużego konfliktu zbrojnego. Będzie to oznaczało potrzebę przyjęcia setek tysięcy rannych żołnierzy, nie tylko francuskich, ale także z państw sojuszniczych.

Co planujecie zrobić na wypadek wybuchu wojny w Europie?
anthony1981
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anthony1981 » 29.08.2025 18:32

Mam chwilę to napiszę… newsy tego typu obserwuję głównie z hmm ekstremalnej, prawej strony. Tam jest chyba podatność na rewelacje w rodzaju teorii spiskowych itd. Dlaczego o tym piszę? Ponieważ to właśnie w mediach prawicowe dochodzi do przeinaczeń i jakichś głębokich nieporozumień. Tak było np. z domniemanym oddaniem połowy Polski i obroną na Wiśle i że rzekomo taki jest plan diabelskiego Tuska i piekielnego Sikorskiego. Przecież to jakaś masakra (nie) rozumowania. Podobnie jest z sensacjami typu Francja przygotowuje się na przyjęcie setek tysięcy rannych. Tu również występuje głębokie niezrozumienie tego o co chodzi. Przypominam, że jak na razie Putin nie jest w stanie zdobyć kilometra więcej tych bagien i wiosek. Front jest de facto zamrożony. A teraz aby nawiązać do pytania autora: tak naprawdę nikt nie wie co by zrobił- jest to sytuacja czysto hipotetyczna i dowiemy się dopiero w obliczu realnego konfliktu. Może się okazać, że ci co już byli spakowani jednak wyruszą ochoczo do najbliższej jednostki a ci co deklarowali obronę do krwi uciekną jako pierwsi. Nikt nie wie jak zareaguje czy zareagował by. Niezbyt konkretnie ale tyle mogłem wnieść- mocniejszych dyskusji politycznych nie podejmę. Szkoda nerwów.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 29.08.2025 18:43

Przecież wojna w Europie trwa co najmniej od ponad 3 lat.

A co robili ludzie kiedy wybuchła wojna w Europie w 1991?
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 29.08.2025 19:04

stachan napisał(a):...

Wyjechać do Syrii albo Iranu. No dobra to był taki mało śmieszny żart.
Wiadomo, że większość z nas robi zakupy kartą. Ale gdyby do czegoś takiego miało dojść (w co wątpię) trzeba mieć w domu jednak gotówkę. Najlepiej euro lub dolary amerykańskie. Jakby padły wszystkie systemy to tylko tak przeżyjemy. Ja o tym już myślałem i podstawowe środki fizycznie mam. Na ile by wystarczyły? Nie wiem.
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 29.08.2025 20:43

stachan napisał(a):Obym był złym prorokiem, ale życie pisze różne scenariusze...

Francja, zdaniem tamtejszego Ministerstwa Zdrowia, może w najbliższym czasie być zapleczem dużego konfliktu zbrojnego. Będzie to oznaczało potrzebę przyjęcia setek tysięcy rannych żołnierzy, nie tylko francuskich, ale także z państw sojuszniczych.

Z czego ten cytat? Źródło poproszę...
ts.1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ts.1 » 29.08.2025 20:59

anthony1981 napisał(a):Mam chwilę to napiszę… newsy tego typu obserwuję głównie z hmm ekstremalnej, prawej strony. Tam jest chyba podatność na rewelacje w rodzaju teorii spiskowych itd. Dlaczego o tym piszę? Ponieważ to właśnie w mediach prawicowe dochodzi do przeinaczeń i jakichś głębokich nieporozumień. Tak było np. z domniemanym oddaniem połowy Polski i obroną na Wiśle i że rzekomo taki jest plan diabelskiego Tuska i piekielnego Sikorskiego. Przecież to jakaś masakra (nie) rozumowania. Podobnie jest z sensacjami typu Francja przygotowuje się na przyjęcie setek tysięcy rannych. Tu również występuje głębokie niezrozumienie tego o co chodzi. Przypominam, że jak na razie Putin nie jest w stanie zdobyć kilometra więcej tych bagien i wiosek. Front jest de facto zamrożony. A teraz aby nawiązać do pytania autora: tak naprawdę nikt nie wie co by zrobił- jest to sytuacja czysto hipotetyczna i dowiemy się dopiero w obliczu realnego konfliktu. Może się okazać, że ci co już byli spakowani jednak wyruszą ochoczo do najbliższej jednostki a ci co deklarowali obronę do krwi uciekną jako pierwsi. Nikt nie wie jak zareaguje czy zareagował by. Niezbyt konkretnie ale tyle mogłem wnieść- mocniejszych dyskusji politycznych nie podejmę. Szkoda nerwów

No, jeszcze te rewelacje prawicowców że jak zbudują Nord Stream to putin zaatakuje Ukrainę a lewacko-liberalne media które opierają się na faktach i nie są tak podatne na fantazjo wanie pisały że Władimir to biznesmen i wojny nie będzie :)
Czekaj, zaraz... :)
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 29.08.2025 22:09

romuald22 napisał(a):[...] trzeba mieć w domu jednak gotówkę. Najlepiej euro lub dolary amerykańskie. Jakby padły wszystkie systemy to tylko tak przeżyjemy.

Myślę, że też złoto, srebro (tylko jak najdrobniejsze) pozwoli nam przeżyć...
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 30.08.2025 04:58

anthony1981 napisał(a):Mam chwilę to napiszę… newsy tego typu obserwuję głównie z hmm ekstremalnej, prawej strony. Tam jest chyba podatność na rewelacje w rodzaju teorii spiskowych itd.

Nie mieszajmy do tego stron prawych czy lewych. To pytanie na zasadzie ciekawości literalnie zawartej w pytaniu: co zrobisz w przypadku wybuchu wojny w Europie?

dekoder napisał(a):Przecież wojna w Europie trwa co najmniej od ponad 3 lat.

Słusznie, w przypadku tego wątku (co nie zostało sprecyzowane) chodzi o wojnę, w którą zaangażuje się (czynnie) wiele państw europejskich.

Yanush napisał(a):Z czego ten cytat? Źródło poproszę...

Interia
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 30.08.2025 10:10

Yanush napisał(a):Myślę, że też złoto, srebro (tylko jak najdrobniejsze) pozwoli nam przeżyć...

Mam ślubną obrączkę ze złota. Ile jest finansowo warta - nie mam pojęcia.

Powrót do Po godzinach...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone