Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Niebo w gębie, nasze ulubione potrawy ever

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Habanero
zbanowany
Posty: 6730
Dołączył(a): 14.09.2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 02.10.2022 19:11

U Turka nie jadłem, ale kunafa Bogdana bardzo dobra.
Do tego obserwowanie MasterChefa w akcji :D ...
sama przyjemność. Boguś, zjadłem dwie patelnie .
Do śniadania nic już nie ruszyłem :oczko_usmiech:
20221001_123020_copy_1612x1209.jpg

Dzisiaj poszły piątkowe maślaki w śmietanie.
Sam zjadłem. Aga powiedziała, że ktoś
musi dzieci wychować :roll:
Warto było zaryzykować, niech żałuje 8)
boboo
zbanowany
Posty: 5364
Dołączył(a): 06.08.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 04.10.2022 05:33

Habanero napisał(a):Do tego obserwowanie MasterChefa w akcji...
... wydawania poleceń :lol:
Przecież Wy się więcej namachaliście przy tym :lol:
Habanero napisał(a):Boguś, zjadłem dwie patelnie.
A jednak nie tak do końca nam to wyszło.
Składniki OK, ale nie znam "charakterystyki" Waszego piekarnika. Gdy porównam ze zdjęciem na poprzednie stronie,
to zaserwowałem Wam lekko niedopieczone. Powinny posiedzieć w piekarniku z 5 minut dłużej.

Śliczne dzięki za grzybki. Da mi to bodziec do stanięcia nad bigosem.
[ego on]
Jak powiedział kiedyś mój kolega Cypis: w bigosie Bogdana kapusty trzeba szukać :wink:
[ego off]
Przesadził, bo objętościowo jest tego tak 2 (mięso, tak z 8 różnych rodzajów) /1 (kapusta) 8)
No i grzybki. Dużo grzybków 8)
Na tarasie, na piecu "drewnianym" to może być fajna "przygoda" :hut:
Wpadajcie.
:papa:
boboo
zbanowany
Posty: 5364
Dołączył(a): 06.08.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.10.2022 19:20

Prawie darmowy obiad.
0,89 € za śmietanę do grzybów,
parę szczypt przypraw.
IMG_20221023_120920.jpg

IMG_20221023_125850.jpg
boboo
zbanowany
Posty: 5364
Dołączył(a): 06.08.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 09.11.2022 15:58

Dobrze mieć kumpli, którzy za darmo "karmią" :lol:
Ot, przyszło dziś z dalekiej północy coś, o czym czytałem, oglądałem w TV, ale nie próbowałem.
"Lakkahillo"
Po polsku: (malina) moroszka (dżem z tego).
Viber-Bild_2022-11-09_15-49-16-143.jpg

Nie mogę tego do niczego przyrównać (smakowo).
Ani do malin, ani do żurawiny, czy innych znanych mi jagód.
Smak taki "inny" ale bardzo przyjemny, "rześki" :wink: .
Dziś na kolację biały chlebek z dżemem,
a jutro/pojutrze wypróbuję w naleśnikach, a później do smażonego sera (zmiast żurawiny).
Zobaczymy.
stachan
Koordynator forum
Avatar użytkownika
Posty: 3727
Dołączył(a): 16.02.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 09.11.2022 17:20

Dla zainteresowanych: do kupienia w każdej Ikei :idea:
boboo
zbanowany
Posty: 5364
Dołączył(a): 06.08.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 18.12.2022 15:46

W ramach "treningu wigilijnego" dziś pieczony karp.
Taka 1,5-kilówka. Daliśmy radę, zostały tylko ości 8)

Najpierw podsmażony na patelni,
Viber-Bild_2022-12-18_11-43-13-919.jpg

a potem "hop" do piekarnika i co jakiś czas podlewany piwem.
Viber-Bild_2022-12-18_15-37-43-573.jpg
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3897
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 18.12.2022 20:25

Super, jeśli lubisz.

Niestety ja osobiście nie cierpię karpia, wprost go nienawidzę i rzadko gości u nas ostatnio na wigilijnym stole. Każdy egzemplarz to dla mnie smak mułu, i nawet w tym roku mój mąż odpuścił...
:D

...Dzięki Bogu
boboo
zbanowany
Posty: 5364
Dołączył(a): 06.08.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 19.12.2022 06:19

Znam "mułowy" problem z dzieciństwa i młodości :wink:
Potem była długa przerwa, potem raz w roku albo co dwa lata na wigilię w "restauracji Mama".
Przy tak rzadkim "dostępie" nie zwracałem aż tak uwagi...
Aż kilka lat temu "odkryłem karpia na nowo". W regionie frankońskim (okolice Norymbergi).
Każdy ma swoje kubki smakowe...
ale albo sposób hodowli, albo przyrządzenia niwelował całkowicie posmak mułu.
Przynajmniej tak "mówiły moje kubki".
Wczorajszy karpik pochodził z Lausitz (Łużyce) i smakowo również zasługiwał na miano "bezmułowego".
boboo
zbanowany
Posty: 5364
Dołączył(a): 06.08.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 25.05.2023 14:29

"...
a liczba jego - 967"
Viber-Bild_2023-05-25_13-35-16-385.jpg


w potrzebie "Tomahawkiem" się pieczętuje
Viber-Bild_2023-05-25_13-35-16-481.jpg

Viber-Bild_2023-05-25_13-35-16-294.jpg

Viber-Bild_2023-05-25_13-35-16-073.jpg

Jak kiedyś wspominałem, kawał mięcha poniżej 300 gram, to carpaccio
Viber-Bild_2023-05-25_13-35-15-926.jpg

I smarujemy "maślaną plasteliną" z kwiatami rozmarynu i przetartym czosnkiem
Viber-Bild_2023-05-25_13-35-15-418.jpg

Smacznego
Viber-Bild_2023-05-25_13-35-15-065.jpg
boboo
zbanowany
Posty: 5364
Dołączył(a): 06.08.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 17.06.2023 14:32

Olga w tajemnicy posadziła (posiała?) nieco roślinek w ogródku.
Dzisiaj "odkryła tajemnicę" :D
"Specjalne kwiatki sałatkowe"
Viber-Bild_2023-06-17_12-43-38-985.jpg

Cieszy oko, a i smak też wyraźny. Taki lekko cytrynowo-kwaśny.
greenrs
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5859
Dołączył(a): 30.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 17.06.2023 15:35

Wygląda znakomicie i smakowicie :D
To coś, co lubię :wink:

Gdybyś tak jeszcze zdradził skład...
wiolek_lp
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1786
Dołączył(a): 20.02.2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 17.06.2023 15:53

O kurcze zapomniałam o tym wątku :mg:
A że gotowanie ma osobny folder w mojej galerii w telefonie, to koniecznie tu wrócę :mrgreen:
Teraz się spieszę, więc tylko na szybko moje placki, bo akurat to było na wczorajszą kolacje :hearts:
Od 2 lat bawię się w długo dojrzewającą napoletane, na tyle, na ile pozwala mi mój piekarnik, pieca jeszcze się nie dorobiłam, ale przy okazji remontu zaplanuje na niego miejsce :lol:
Pierwsza z wczoraj, pozostałe z innych wypieków, bo piekę zwykle raz w tygodniu, czasem ci 2 :wink:
1687012903562_copy_600x1067.jpg

1687012941029_copy_600x1067.jpg

1687012991166_copy_600x1067.jpg

1687013008639_copy_600x1067.jpg

1687013030870_copy_600x1067.jpg

1687013061460_copy_600x1067.jpg

IMG_20220904_150319_copy_600x1067.jpg
boboo
zbanowany
Posty: 5364
Dołączył(a): 06.08.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 17.06.2023 15:58

greenrs napisał(a):Gdybyś tak jeszcze zdradził skład...
Układamy warstwami, nie mieszamy :!: :!: :!: 8)
rukola,
listki różnych sałat,
ogórek w plasterkach,
pieprz, sól,
ziarna słonecznika,
listki różnych sałat,
pomidorki w plasterkach,
pieprz, sól, cząber,
potarty "parmezan" (w cudzysłowie, bo użyłem koziego "parmezanu" z wioski Žman),
płatki kwiatków (jadalnych :wink: ).
Te fioletowe, to chaber łąkowy,
te różowe, to begonia (to ona daje kwaskowaty smak),
no i polewamy oliwą.


@wiolek_lp,
drugie zdjęcie - taką różyczkę z szyneczki, to mogę i bez placka :lol:
wiolek_lp
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1786
Dołączył(a): 20.02.2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 17.06.2023 21:46

boboo taka prosta sałatka, a piękny efekt i smaczny, nie próbowałam jeszcze kwiatów, muszę kiedyś :hearts:
Oczywiście na przystaweczkę, później coś konkretnego :lol:
Co do szyneczki, jedyna jaką jadam prosciutto cotto i to tyle z wędlin :twisted: no chyba, że boczuś :lool:


Ostatnio lubię się bardzo z ravioli, mogłabym jeść ciągle, na zmianie z pizzą oczywiście :wink:
1687033458574_copy_600x1067.jpg

1687033845061_copy_600x1067.jpg

1687033640667_copy_600x1067.jpg

1687033699515_copy_600x1067.jpg

Chociaż był sezon to i szparagi wleciały, makaron z truflą ( oj nie ma kompletnie tego smaku co w Cro, albo źle coś robię...
:cry: ) czy stek z tuńczyka z blitvą ze Słoweni, którą mam jeszcze zamrożoną ze stycznia :oczko_usmiech:
1687033670860_copy_600x1067.jpg

1687033608128_copy_600x1067.jpg

1687033872692_copy_600x1067.jpg

A i chlebki się zdarzyło niedawno piec, muszę ponownie zaplanować wypiek na przyszły weekend
1687033769628_copy_600x1067.jpg

1687033731902_copy_600x1067.jpg

Na dokładkę jeszcze arancini czy arancine ( zależy kto team Katania a kto Palermo) o ile z tym zabawy, ale potem zamrożone i co jakiś czas wyciągane, no raj :hearts:
1687033813227_copy_600x1067.jpg

Zgłodniałam idę strzelić sobie jakąś szybką pastę :twisted:
boboo
zbanowany
Posty: 5364
Dołączył(a): 06.08.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 28.07.2023 15:22

boboo napisał(a):@ mchrob,
nie zapomniałem o zupie rybnej bez wody, ale zajmę się tym po powrocie,
przewiduję koniec lipca :wink: na spokojnie, gdy już się z powrotem zsynchronizuję z domem i pracą :lol:
Słowo się rzekło... :wink:
Zupa rybna bez wody
Składniki na zdjęciu (nie dawać zwykłych ziemniaków - bardziej chłoną niż oddają)
cukinie, papryki, cebule, słodki ziemniak, pomidorki, pieczarki, czosnek, oliwa, marchewka
IMG_20230728_083223.jpg

Różne ryby i "morskie smakowite śmieci" :wink:
(można dać też muszle i kalmary - ja niestety nie mogę)
wszystko rozmrożone i obsuszone, deczko posypane przyprawami
IMG_20230728_084401.jpg

Podsmażamy na oliwie jedną cebulę
IMG_20230728_084149.jpg

i ściągamy brytfankę z "ognia"
kładziemy na to część ryb i "zupowo" pokrojone warzywa
IMG_20230728_085137.jpg

IMG_20230728_085912.jpg

IMG_20230728_090256.jpg

Na to kładziemy resztę ryb i "drugo-daniowo" pokrojone warzywa
IMG_20230728_091205.jpg

Brytfanka powinna być "samouszczelniająca się" - czyli warstwa skroplonej wody między pokrywką i garnkiem powinna "uszczelnić system" (amway, philipiak, amc itp.)
IMG_20230728_091238.jpg

Ładujemy do piekarnika 180-200°C i po trzech-czterech godzinach powinno być gotowe.
po dwóch godzinach wygląda tak:
(zapomniałem o pomarańczy i musiałem ingerować)
IMG_20230728_111054.jpg

IMG_20230728_111114.jpg

W pierwszy dzień jemy "drugie danie" z wierzchu
IMG_20230728_125333.jpg

a zupę
IMG_20230728_124936.jpg

przelewamy do normalnego garnka - będzie na jutro
IMG_20230728_153134.jpg

Do tego własny chlebek macany w dobrej oliwie i... smacznego.
O soli (albo Vegeta) i pieprzu wspominać nie muszę,
dodatkowo dodaję trochę cząbru.
Pomarańcze można zjeść z "drugim daniem" albo rozkawałkować do zupy.
I na drugi dzień... "zdrowotna zbrodnia doskonała": można w pogrzewanej zupie rozpuścić nieco topionego serka śmietankowego.
Smakowo - polepsza :lol:

------
Ogólnie można tę zupę porównać do świeżo wyciśniętego soku :wink:
To nie "koncentrat z dolewką wody" :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.



cron
Niebo w gębie, nasze ulubione potrawy ever - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone