napisał(a) Kiepura » 26.08.2015 18:18
NC+ bada po prostu zasobność przeciętnego Kowalskiego chcąc urwać jak najwięcej.
Co do utraty lig to nie demonizowałbym wielkiego wpływu utraty niektórych lig na ilość abonentów.
Po prostu racjonalizacja wydatków.
NC+ ma ponad dwa miliony abonentów. Można szacować, że góra 40 % to abonenci piłkarscy czyli tacy dla których piłka ma znaczenie przy zawieraniu umowy.
Dopóki nc+ ma Ekstraklasę, LM i ligę angielską (kolejność nie przypadkowa) może spać spokojnie.
Utrata niszowych (z punktu widzenia oglądalności) lig włoskiej czy francuskiej jest bez znaczenia. Ogląda je mniej niż 10 % tego co Ekstraklasę. Lekkim kłopotem może być utrata ligi hiszpańskiej, bo choć przeciętne mecz też nie cieszy się wielkim powodzeniem, jednakże
wisz Pan derby europy trza oglądnąć a i jakaś grupa sympatyków dwóch głównych drużyn tamtej ligi by się wśród abonentów znalazła.
Według mnie NC+ pozbyła się z premedytacją niedochodowych lig (lub nie walczyła o nie zawzięcie) robiąc przy tym sfochowane miny
myśmy chcieli ale wicie nie dało sięJak nc+ trafnie ocenia preferencje można zobaczyć na przykładzie LE. Czy zbieg dających nadzieje na awans wyników meczów polskich drużyn i pozyskanie praw do LE to przypadek ?
Tyle z punktu widzenia marketingu nc+. Z punktu widzenia mojego czyli klienta to co płacę to sufit. Odejście tych lig, mimo, ze nie budziły mojego większego zainteresowania to obniżenie wartości usługi. Coś jak GPS w samochodzie. Używam raz na rok, ale jego brak obniża wartość auta.
Póki co mam jeszcze rok na zastanowienie.