napisał(a) typ » 11.07.2006 10:46
niezawodny napisał(a):Wg mnie tytuł najlepszego piłkarza mundialu jest dla Zidana całkowicie zasłużony - nie widziałem na tej imprezie lepszego piłkarza co z kolei jest też oznaką schyłku gwiazd i regresu piłki nożnej
Całkowicie się zgadzam....
Mundial dla mnie był troche "byle jaki", niewiele było piekna...
Dla mnie najgorsze co jest na boisku, to wszechobecne SYMULOWANIE.
Moim zdaniem jesli kamery wychwyciły symulowanie, a jakas tam komisja po meczu zgodnie stwierdziła na podstawie tego zapisu video, ze to było symulowanie (np nie było w ogóle kontaktu) - taki zawodnik powinien otrzymywać jakąś dyskwalifikacje na 1-2 mecze. Może zbyt radykalne (na pewno byłyby podejrzenia o nadużycia tego przepisu), ale to co się teraz dzieje na boiskach, to chamskie-aktorstwo, to jest coś za co karałbym bardzo surowo, bo całkowicie zmienia obraz gry i traci na tym widowisko....
Jak już wspomniałes o Maradonie, to przypomnij sobie te jego akcje przez pół boiska, kiedy kilkakrotnie faulowany STARAŁ SIĘ UTRZYMAĆ na nogach i strzelał bramki. Czy choćby naszą reprezentacje kiedy delikatne dotkniecie nogi innego piłkarza (w kocu piłka to sport kontaktowy) nie powodowało od razu wywrócenia się piłkarza i dodatkowo jeszcze 6 obrotów na ziemi (zeby jak najdalej "doturlać się", może wtedy bedzie i czerwona kartka..) - piłkarz starał się utrzymać przy piłce...
Po kilkunastu latach wszystko się odwróciło o 360 stopni: jeśli poczuje noge przeciwnika na swojej, choćby muśnięcie, a jestem w pobliżu pola karnego - muszę się wywrócić.....
I co najgorsze - podejrzewam, że trenerzy nie dośc ze akceptują takie metody to może wręcz do nich zachęcaja... Tego nie wiem, ale coś mi podpowiada ze tak własnie jest.... W końcu wynik jest najważniejszy...
Sie rozpisałem.....