Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Monstrualna kolejka na granicy chorwackiej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 30.07.2006 19:45

Ja też nie rozumiem tych co jeżdzą przez Austrię. Z miłosci do ich autostrad wyleczył mnie powrót w 2003. Najpierw stałem w korku w Słoweni, na szczęscie udało mi się uciec bocznymi drogami po czym gdy wjechałem do Austri ok 16 to wyjechałem z niej ok 14 kolejnego dnia jadąc autostradami za ekstra prawie 40plz. Po drodze kilkugodzinny nocleg na autostradowym parkingu zresztą w tłumie ludzi którzy jak ja zasypiali jadąc autostradą ok 25km/h i jedyne co mnie trzymało przed snem to widok wysychającego baku gdzieś w środku Alp.

Węgry i Słowacja - dla mnie to jedyna trasa. A ile razy patrzę na granice w Gorcan to tam nigdy nie ma korka, nawet gdy inne przejścia sa zawalone
Piker
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piker » 30.07.2006 20:45

Witam. Właśnie wczoraj wróciłem z Chorwacji, dokładnie z Makarskiej riwiery :D W tamtą stronę przekraczałem granicę z wtorku na środę, zero problemów. Powrót z piątku na sobotę, znaczne korki w stronę Chorwacji, a także małe problemy z wyjazdem. Niestety musiałem wracać w piątek... Pozdrawiam i miłych wakacji!
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 30.07.2006 20:57

mapka zamówiona - jadziem przez Węgry = postanowione :!: :D
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 30.07.2006 21:57

rich72 napisał(a):mapka zamówiona - jadziem przez Węgry = postanowione :!: :D

Tak naprawdę mapa Węgier nie jest potrzebna. Musisz tylko pilnować numerów dróg, a dokładnie nr 86 i wszystko jasne.
Pamiętaj Richu o żeberkach, a co pijasz to nie wiem, ale z umiarem.!!!
Węgry to naprawde piękny kraj.
Dla ludzi mniej spieszących się polecam drogę na północ wzdłuż Dunaju, jest zapisana w złotej księdze Unesco.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 30.07.2006 22:06

mapkę zamówiłem bo lubię :wink: takie hobby jak gdzieś jadę. Może zboczę gdzieś z drogi kto to może wiedzieć :lol: Czasem lubię się poszwędolić bez celu a wtedy dobra mapa pomaga :D
W Chorwacji nawet nasi gospodarze się dziwili jakie rundy robiliśmy - stwierdzili na koniec pobytu jak im zdjęcia pokazałem że teraz lepiej znam okoliczne przysiółki niż oni :lool:
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 31.07.2006 13:54

rich72 napisał(a):Daisykf - jak do tej pory byłem zwolennikiem Austrii ale jak widzę co się dzieje w Macelj to przyznaję Ci rację - lepiej wolniej jechać niż stać godzinami - zawsze to ciekawsze. Jak wygląda sprawa odcinka aurostrady pomiędzy Bratislavą a Moson Ma.... coś tam - co z winietkami :?:

Nie trzeba winietek.
Tylko kieryj się na głowe przejście Słowacko-Węgierskie.
Jak nie trafisz to masz 20 minut opóżnienia.
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 31.07.2006 18:48

My jeździmy przez Austrię, bo po pierwsze mieszkamy w mocno południowo - zachodniej Polsce i Węgry nam nie po drodze do Chorwacji, już prędzej opcja przez Niemcy, tylko 200 km dalej, co przy niemieckich autostradach nie byłoby stratą, po drugie dobrze się nam jeździ przez Austrię, aczkolwiek podzielam uwagi co do wyścigów Matizów, choć w tym roku w drodze powrotnej popisy w pojedynkach jeden na jeden dawali głównie tirowcy z PL na tyłku, a po trzecie w tym roku wyjątkowo jechaliśmy w sezonie. Zamiłowań co do trasy nie zmieniam, ale wolę po sezonie. Te 54 km było w 5 godzin, ale nam się właśnie nie spieszyło, po drodze jakieś przerwy i lekkie spanie. A i zapomniałam wcześniej napisać, że co dziwne, nadgorliwość słoweńskich pograniczników dotyczyła Niemców, nam i Czechom przed nami obejrzeli tylko okładki paszportów, Niemcy na sąsiednim pasie, w dwóch różnych samochodach postali nieco dłużej.
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 01.08.2006 17:37

Wszystko to kwestia gustu. Ja tez jechałem w tym roku przez Austrie i powiem, ze kluczem do sukcesu jest sluchanie radia. Chorwackiego oczywiście. Majac w pamięci ogromne korki w drodze DO, w trakcie pobytu słuchalem komunikatow HRK (taki ichni PZMot), okazalo sie ze około 22 w sobotę korki zanikaja. Cala droge powrotna jechałem jak ta lala elegancko. Z wyjątkiem Slowenii i Czech. Problemy z jazda 7,5 km/h (taka średnia osiagnalem na odcinku granica Austria/Słowenia-Slowenia/Chowacja sa zasługa wylacznie Sloweńców a nie Austriakow. Jechalem przez Słowenie 6 lat temu i dwa dni temu i mam nieodparte wrażenie, ze od 2000 roku ta zacna nacja nie wybudowala ani metra nowej autostrady, a maszyny robia tam za dekoracje. Do korków ale juz po Chorwackiej stronie przy Malej Kapeli i SVety Rok to pretensje mam do Chorwatów wlasnie. Wiekszośc wlaścicieli i niemal wszystkie agencje dopuszczaja przyjazd i wyjazd wylacznie w sobotę czym napędzają korki, a kilka kilometrów przedd tunelami na autostradzie zamyka się pas ruchu więc oczywiście rosnie kolejka, ale w tunelu juz o dziwo mozna jechać calą szerokoscia!
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 01.08.2006 21:26

teka napisał(a):To chyba też nie jest najlepsze rozwiązanie. Masz dwa miejsca gdzie sa wąskie gardła: przełęcz na granicy A-SLO i odcinek przed Rijeką (wąska i kręta droga). W obu tych miejscach tworzą się korki. Równiez możesz stać w korku przy zjeżdzie z autostrady w SLO w kierunku na Rijekę. Jak już dojedziesz do Rijeki to na Jadrance nie będzie problemu ale i tak prędkość max 80 a średnio w granicach 60-70. Ja proponuję jechać na Maribor i potem nie na Ptuj ale na Lubljanę i skręcić w lewo do któregoś z kilku przejść z CRO. W ten sposób ominiesz zatłoczony fragment do Krapiny.
Szerokiej drogi.

Jechałem tą droga 7 ( ok.14 ) i 23 lipca ( 10 ).
Zero korków. Jedyni elJubljana kazała nam stac ok.15 min.
Remont drogi okło Klagenfurtu ale nie spowalnia to znacząco podrózy.
Dalej w góre, via Wieden ( S1 obwodnica) od lipca to super sprawa
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 03.08.2006 08:41

Gdyby na głównym przejściu granicznym z Mariboru w kierunku Zagrzebia- autostrady- miał miejsce korek, to ktore przejście sugerujecie do wybrania. Wtedy- zawracamy? i szukamy ???
Co radzicie???
ROBKOW
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROBKOW » 03.08.2006 14:04

Witam
W tym roku jechałem do Chorwacji (Trogir,potem Makarska) w sposób następujący:
1. do Chorwacji : 14-15.07.2006 przez Wiedeń,Maribor,Zagreb do Splitu.
Odcinek w Słowenii zamiast 1 godziny jechałem 3 godziny, wjazd do Chorwacji na odcinku Krapina-Zagreb-1,5 godziny ,następnie tunele Mała Kapela-korek 1,5 godz,Sv.Rok -korek 1 godz.Na utrudnieniach w ruchu i korkach straciłem około 5 godzin.
2.z Chorwacji (z Makarskiej) 29-30.07.2006 :pierwszy korek prze tunelem Sv.Rok-1,5 godziny,więc potem zjechalem z autostrady i drogą równoległą wjechałem ponownie na autostradę na tunelem Mala Kapela (w doniesieniach radiowych mówiono o korku długości 4 km,a w kierunku morza 18 km !).Slysząc o następnych korkach w Zagrebu Lucko,potem na przejściach ze Słowenią w Krapinie i sąsiednim (nazwy nie pamiętam) zdecydowalme się granicę ze Słowenią przekroczyć jeszcze wcześniej przez Jurowski Brod (byle szybciej do Austrii). Stąd dosyć krętą drogą ,potem autostradą do Ljubliany,a stamtąd w kierunku Austrii-do Klagenfurtu. Dopiero za Klagenfurtem wskoczyłem w autostradę myśląc,że moje problemy z korkami się skończyły.Byłem w błędzie,ponieważ przed Grazem kolejny korek,który kosztowal mnie ok.1,5 godziny przestoju. Dalej przez Austrię i Czechy kortów nie było.
Reasumując , jazda w sezonie samochodem z piątku na sobotę robi się koszmarem,nawet korzystając z autostrad.
Byłem poprzednio w Chorwacji trzy lata temu,w poprzednim roku we Włoszech i chociaż tam też byly korki (np. przed Wenecją przy bramkach) to tegoroczny wyjazd do Chorwacji będzie kojarzyć mi się niestety ciąglymi z utrudnieniami w ruchu.Wjeżdząjąc na autostradę myśli się o szybkiej i sprawnej podróży,podczas gdy spotkały mnie niemiłe niespodzianki.
Swoją drogą ciekawe co spowodowalo,iż akurat dwa autostradowe tunele Mala Kapela oraz Sv.Rok były zamknięte (czynny tylko jeden tunel przeznaczony oryginalnie do jednego kierunku ruchu).Jadąc w kierunku morza mozna było liczyć,iż jest to przypadek,ale kiedy wracałem i znowu ujrzałem to samo,to już się zdenerwowałem.Przy tych tunelach nie dzialy się kompletnie żadne prace budowlane.Taka sytuacja w szczycie sezonu to duża komplikacja.
Pozdrawiam
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 04.08.2006 18:06

Najszybsza droga w kierunku Italii, którą od wielu lat jeżdżę, Bratysława, Wiedeń, Graz, Klagenfurt. Nie ma lepszej i bezpieczniejszej. Znam ją na pamięć. Nie widzę najmniejszej potrzeby na zmianę, bo jest po prostu dobra. Po wybudowaniu S1 obwodnicy Wiednia jest jeszcze lepsza. Mam wielką nadzieję, że po 15 sierpnia, zboczenie z tej trasy na wysokości Grazu (Gracu) w kierunku Cro i granica w na wysokości Maribor- Zagrzeb nie będzie nastręczała tylu kłopotów jak obecnie, i uda się ją pokonać ją w miarę dobrym tempie, czego również wam życzę.
Pozdrawiam. Grzegorz. :wink:
yeti33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yeti33 » 04.08.2006 18:30

My wyjezdżalismy z Zivogośce ok 18.00 w sobote 22.07 i w Makarskiej rozpopczynal się zwolniony ruch.W korku jechalismy az za Omis,Do wjazdu na autostradę koło Splitu jechalismy zwolnionym tempem ale nie trzeba było sie zatrzymywać.Natomiast na autostradzie i w tunelach jazda juz byla OK.
kris72
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kris72 » 06.08.2006 08:07

Wlasnie wczoraj wrocilismy z Chorwacji , wyjazd byl 24 .7 (Oczywiscie koniec tygodnia !!)
Nigdy wiecej na koniec tygodnia .W sobote 25.7 stalismy w korku do chorwackiej granicy od przekroczenia granicy ze Slowenia przed Mariborem . Zolwie tempo , slonce wypala mozg i dzieci dostaja wariacji w samochodzie . W sumie stalismy 6 godzin ( 70 km przez szesc godzin !!!) Szukajcie objazdow i jezeli przed Mariborem jest korek zjezdzajcie na boczne ulice , bo to JEST KOREK DO CHORWACKIEJ GRANICY !!!!.
Powrot byl troche lepszy , bo wyjechalismy na noc , ale do Chorwacji ludzie stali tak samo ok 6 godzin . Widzielismy przerazenie w oczach jak nas pytali po drodze jak daleko siega kolejka , bylo mi ich naprawde szkoda .

Nastepne korki w tunelach , ale to dalo sie jakos przezyc - tylko po godzince , to juz maly pryszcz !

No i oczywiscie wjazd na wyspe Ciovo nastepna katastrofa - cale dwie godziny !
sfabud
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sfabud » 06.08.2006 09:44

[quote="kris72"]Wlasnie wczoraj wrocilismy z Chorwacji , wyjazd byl 24 .7 (Oczywiscie koniec tygodnia !!)
Nigdy wiecej na koniec tygodnia .W sobote 25.7 stalismy w korku do chorwackiej granicy od przekroczenia granicy ze Slowenia przed Mariborem .

witaj Kriss 72. Czy jesteś pewny ze to było w tym roku?? wg mojego kalendarza 24.07 to poniedziałek, czyli wg prostej kalkulacji 25.07 to wtorek. a to nie koniec lecz początek tygodnia. Sprawdż proszę jeszcze raz kiedy wyjechaliście. BTW, zgodze sie w 100% że z piątku na sobotę Slovenia to jeden wielki korek
pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Monstrualna kolejka na granicy chorwackiej - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone