Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Monstrualna kolejka na granicy chorwackiej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 28.07.2006 19:42

oglądam sobie kamerki z Macelj i mimo iż dzisiaj jest czwartek tworzą się kolejki...wolę nie myśleć co będzie w nocy z piątku na sobotę...chyba wybiorę jednak LoiBpass...do zobaczenia w Cro...icon_smile.gif

no jak na razie a Macelj wielkiej tragedii nie ma czas oczekiwania teraz 15 min natomiast max dzisiaj odnotowali 30 min :D
martita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martita » 29.07.2006 15:30

większośc z was pisze tutaj o weekendach, ale myślę, że pod koniec sierpnia [22.08/23.08] a w dodatku w środku tygodnia,w nocy nie powinno być raczej korków, jak myślicie :?:
wyjeżdżamy z chłopakiem z Opola 22.08 planujemy wyjazd ok. 22, także na granice chorwackiej będziemy raczej koło południa [przynajmniej tak mi się wydaje:] w środę..
jak sądzicie? moze jednak wyjechać wcześniej??
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 29.07.2006 16:06

w ubiegłym roku jechałem do Cro 28 sierpnia - autostrady miejscami były tak puste w nocy że zastanawiałem się czy nie jadę jakimś odcinkiem wyłączonym z ruchu. 22 to niby tydzień wcześniej ale raczej byłbym spokojny. :wink:
maryś
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maryś » 29.07.2006 19:25

Witam.
rich72 napisał(a):no jak na razie a Macelj wielkiej tragedii nie ma czas oczekiwania teraz 15 min natomiast max dzisiaj odnotowali 30 min :D

Gwoli ścisłości było 90 minut.
Pozdrawiam : Marian
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 29.07.2006 20:56

Witam!
W takim razie przebiję Was wszystkich. Wróciłam właśnie (ok. 17 dzisiaj) z Chorwacji. Dziś w nocy dojechaliśmy do Krapiny okolo 3 nad ranem. W Krapinie wysłali nas na objazd, jeszcze wtedy nie wiedzieliśmy czemu, ale okazało się, że na przejście w Rogatec. Stamtąd przez Poljcane objazd (aczkolwiek spontaniczny, sznur samochodów kierował się sam) do Slovenskiej Bistricy. W Mariborze (gdzieś po 5) przecieliśmy stojący w miejscu korek do granicy, ale dopiero przed granicą, gdzie byliśmy okolo 7, bo trochę spaliśmy za Mariborem okazało się, że korek zaczyna się zaraz za przejściem SLO-A w Spielfield. Zmierzającym do Chorwacji udawało się przejechać granicę i przejechać bramki na autostradę, za którymi po kilkuset metrach grzęźli na amen. Nie wiem jak w Mariborze, ale w Rogatecu Słoweńcy specjalnie się nie sprężali. Mala Kapela bez problemów, Sveti Rok jakaś godzina powolnego podjeżdżania.
Graf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Graf » 30.07.2006 14:39

A jak przejście Zavrc, może się na nocleg w Varazdin skuszę. A może od razu lepiej jechać przez Lendava zamiast Maribor.
martita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martita » 30.07.2006 16:27

rich72 napisał(a):w ubiegłym roku jechałem do Cro 28 sierpnia - autostrady miejscami były tak puste w nocy że zastanawiałem się czy nie jadę jakimś odcinkiem wyłączonym z ruchu. 22 to niby tydzień wcześniej ale raczej byłbym spokojny. :wink:

dzięki rich, w takim razie będę spokojniejsza;]
chociaż w telewizji ciągle pokazują te korki, ale w końcu w weekendy zazwyczaj są korki..:)
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 30.07.2006 16:48

ania77 napisał(a):Witam!
W takim razie przebiję Was wszystkich. Wróciłam właśnie (ok. 17 dzisiaj) z Chorwacji. Dziś w nocy dojechaliśmy do Krapiny okolo 3 nad ranem. W Krapinie wysłali nas na objazd, jeszcze wtedy nie wiedzieliśmy czemu, ale okazało się, że na przejście w Rogatec. Stamtąd przez Poljcane objazd (aczkolwiek spontaniczny, sznur samochodów kierował się sam) do Slovenskiej Bistricy. W Mariborze (gdzieś po 5) przecieliśmy stojący w miejscu korek do granicy, ale dopiero przed granicą, gdzie byliśmy okolo 7, bo trochę spaliśmy za Mariborem okazało się, że korek zaczyna się zaraz za przejściem SLO-A w Spielfield. Zmierzającym do Chorwacji udawało się przejechać granicę i przejechać bramki na autostradę, za którymi po kilkuset metrach grzęźli na amen. Nie wiem jak w Mariborze, ale w Rogatecu Słoweńcy specjalnie się nie sprężali. Mala Kapela bez problemów, Sveti Rok jakaś godzina powolnego podjeżdżania.

Współczuje, w/g moich wyliczeń 54 km w 5 godzin.
Dlatego nie interesują mnie gry w ruletkę i zawsze jadę przez Węgry.
A tak poważnie nie wiem skąd u wielu forumowiczów taka determinacja do jazdy przez Austrie???
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 30.07.2006 17:26

A tak poważnie nie wiem skąd u wielu forumowiczów taka determinacja do jazdy przez Austrie???

z tego co wiem masz duże doświadczenie w trasie węgierskiej czy mógłbyś przybliżyć (myślę nie tylko mnie) jakie miejscowości mijasz po drodze i jak trasa wygląda :?:
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 30.07.2006 18:46

rich72 napisał(a):

z tego co wiem masz duże doświadczenie w trasie węgierskiej czy mógłbyś przybliżyć (myślę nie tylko mnie) jakie miejscowości mijasz po drodze i jak trasa wygląda :?:

Przepraszam za swój ton , ale jestem strasznie wkurzony tymi dziesiątkami postów o Słoweni, Gracu, Austii, Gracu i takich innych pierdołach. Ludziska jadą po to aby odpocząć, a nie ścigać się sczególnie Matisami na gaz. Oczywiście tylko po autostradzie w Austrii, a potem pytają na forum gdzie gaz jest tańszy. To wszystko jest chore.
Ja nie szpanuje, ale mam jak mówią młodzi ludzie wypasioną brykę, i 200km/h to żaden problem, a mimo to ZAWSZE (oprócz 1 razu 3 godz w okolicach Marceli -stania), jadę przez Węgry.
Bo Kochani wakacje PAMIĘTAJCIE zaczynają sie od momentu zamknięcia furtki w domu. Nie jest to wyścig, tę sentencje dedykuje wyznawcą zasady, skóra, komóra, i ŁYSE opony.
A teraz do rzeczy. UF troche powierze mi zeszło.
Wyjazd dom W-wa ok 6 rano, Katowice, Zwarodoń (troche kłopotu).
Bratislava ( tutaj właczm I-go 2006), Rajka, Mosonmagyar,wjazd na E65 /86, Csorna (przy rądzie super knajpa z boskim żarciem, polecam dla dietetyków żeberka faszerowane grzybkami i innymi pierdołami, jak oni to wpychają w miejse kości do dziś wywołuje mój szczery podziw), dalej przez zach Węgry do Szombately (tam Tesco, winko, winko .....winko bo bardzo lubie, a nie jakieś mózgojeby w plastikowych butelkach, salami, pasty paprykowe nie do kupienia w Polsce) i w drogę. Nocleg różnie zależy od nastroju Heviz. Lenti, lub Zalaegerszeg (fajne termalne baseny, troche gorzej niż w Heviz.
Rono śniadanko, dobre i w drogę jeśli jadę przez trojkąt Słowenski to ląduje w Varażdinie (ok 8 otwierają Banki- wymiana po normalnym kursie), a potem już wiesz. Dvernik, Korcula. I wodowanie sprzętu do pływania. Winko, i spać.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 30.07.2006 18:57

Acha zapomnałem napisać jazda przez Węgry netto( bez zakupów, bo tu trudno określić czas jadąc z moimi paniami), max 3 godziny.
No i kto Matizem turo na gaz pojedzie szybciej przez Austrię i rozkopany odcinek w Słowenii. Życzę powodzenia.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 30.07.2006 19:01

Wracamy z reguły przez BiH , ze względu na Medjugorie.oraz piękne widoki.
galtex
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) galtex » 30.07.2006 19:06

KasiaN napisał(a):Ja tez w niedzielę i już się boje po tym co napisaliście.

Witam według mnie niedziela jest najlepsza do wyjazdu na Cro ,TYLKO WYJEDŻ jak najwcześniej Pzdr :lol:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 30.07.2006 19:27

Daisykf - jak do tej pory byłem zwolennikiem Austrii ale jak widzę co się dzieje w Macelj to przyznaję Ci rację - lepiej wolniej jechać niż stać godzinami - zawsze to ciekawsze. Jak wygląda sprawa odcinka aurostrady pomiędzy Bratislavą a Moson Ma.... coś tam - co z winietkami :?:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 30.07.2006 19:32

błehehe - mam nie trzeba jachać autostradą :P - trza mi tylko jeszcze mapę Węgier kupić i w drogę :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Monstrualna kolejka na granicy chorwackiej - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone