Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mistrzostwa Świata, mecz który najbardziej utkwił w pamięci

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rafalisko30
Cromaniak
Re: Mistrzostwa Świata, mecz który najbardziej utkwił w pami

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 06.06.2014 15:08

walp napisał(a):
Pawel2602 napisał(a):
anakin napisał(a):Aaaaaaaaaaaaaaa............z Meksyku w 86 w pamięci utkwił mi mecz Węgry - Salwador.
Ale to chyba przez wynik.
10:0 dla tych pierwszych. :mrgreen:

Ten mecz był na Espana'82 i było bodajże 10-1 dla bratanków.

Tak to było w Hiszpanii i wynik był 10:1.
Do dzisiaj Węgry, w tabeli rekordów MŚ, za sprawą tego historycznego zwycięstwa,
dzierżą tytuł rekordzisty - najwyższej średniej goli na mecz (2,72). :wink:

Jeśli rzeczywiście Węgrzy mają taką średnią, to swoje zrobiła ich ekipa z 1954 roku. Czytałem kiedyś że byli faworytami MŚ, lali wszystkich równo, strzelali gola jednego za drugim, dopiero Niemcy (ach te Germany) utarły im nosa :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.06.2014 17:51

rafalisko30 napisał(a):Jeśli rzeczywiście Węgrzy mają taką średnią, to swoje zrobiła ich ekipa z 1954 roku. Czytałem kiedyś że byli faworytami MŚ, lali wszystkich równo, strzelali gola jednego za drugim, dopiero Niemcy (ach te Germany) utarły im nosa :D

Zgadza się.
Nie mam w pamięci tamtego turnieju, ale na Mistrzostwach w 54' mieli rewelacyjną średnią 5,4.
Na Mundialu w Hiszpanii "tylko" 4,0

Różnica miedzy tymi turniejami jest jeszcze taka, że na tym pierwszym - jak piszesz - lali wszystkich równo.
28 lat później, nie wyszli z grupy. :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 06.06.2014 18:41

A jeszcze 4 lata później dostali lanie i od Ruskich, i od Francuzów - i zakończyli Mundial z bilansem bramkowym 2:9 :D :D

O ile pamiętam, to później na żadnym turnieju już nie wystąpili.

Za to pamiętam, jak nas zlali w Budapeszcie 5:3 - w eliminacjach do ME 1988.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.06.2014 18:56

Raul73 napisał(a):Za to pamiętam, jak nas zlali w Budapeszcie 5:3 - w eliminacjach do ME 1988.

Ale od czasów, kiedy Łazuka śpiewał "Entliczek Pentliczek, to nas leją wszyscy. :roll:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 06.06.2014 19:28

walp napisał(a):Ale od czasów, kiedy Łazuka śpiewał "Entliczek Pentliczek, to nas leją wszyscy. :roll:

Trzy razy mieliśmy przebłyski lub na otarcie łez , z Portugalią w 86 - 1:0 , z USA w 2002 - 3:1 i z Kostaryką w 2006 - 2:1.
...i to by było na tyle. :(
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 09.06.2014 15:57

maniust napisał(a):
walp napisał(a):Ale od czasów, kiedy Łazuka śpiewał "Entliczek Pentliczek, to nas leją wszyscy. :roll:

Trzy razy mieliśmy przebłyski lub na otarcie łez , z Portugalią w 86 - 1:0 , z USA w 2002 - 3:1 i z Kostaryką w 2006 - 2:1.

Spoko, już za 4 lata pojedziemy na MŚ po medal :D (cholerka, naprawdę to napisałem??????)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 09.06.2014 16:59

rafalisko30 napisał(a):
Spoko, już za 4 lata pojedziemy na MŚ po medal :D (cholerka, naprawdę to napisałem??????)

No, nie wiem.

Podolski jeszcze może da radę, ale Mirek Klose już na pewno będzie za stary :mrgreen: :mrgreen:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 09.06.2014 18:48

maniust napisał(a):Trzy razy mieliśmy przebłyski lub na otarcie łez , z Portugalią w 86 - 1:0 , z USA w 2002 - 3:1 i z Kostaryką w 2006 - 2:1.

W mistrzostwach tak, ale w eliminacjach (a o meczu eliminacyjnym pisał Raul73) zdarzyło się parę niezłych meczów - Polska-Portugalia w Chorzowie (2:1); Polska-Czechy w Chorzowie (2:1) - obydwa za kadencji Leo Benhakkera. :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 09.06.2014 20:03

Nefer napisał(a): Polska-Czechy w Chorzowie (2:1) - obydwa za kadencji Leo Benhakkera. :wink:

Ten oglądałem na żywo na Śląskim!!!

Atmosfera w Kotle Czarownic nie do zapomnienia! :D :D

Pamiętam jak po bramce Brożka na 1:0 zaspał realizator (albo telebim się zaciął) i przez kilka minut świeciło się 0:0. Myśleliśmy, że sędzia nie uznał. Aż dzwoniłem do kumpla, który w TV oglądał, żeby wyjaśnić!

A po rajdzie i golu Kuby na 2:0 Śląski zatrząsł się w posadach.

Do tej pory mam zapisane, co po tym meczu napisali na Interii:

"Gdy w końcówce było ciężko, bo przesuwanie strefy i uganianie się za szybkimi rywalami kosztowały sporo sił, "Kocioł Czarownic" ryknął "Jesteśmy z Wami Polacy!". To jedna z tych chwil, gdy człowiek czuje się dumny, że przyszedł na świat właśnie tu, w kraju nad Wisłą."

I takie zdjęcie, zrobione przez mnie, które mówi wszystko:

Obraz 102.jpg

Piękne czasy i piękny stadion....
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Mistrzostwa Świata, mecz który najbardziej utkwił w pamięci - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone